Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leger Niger kiest kant van coupplegende militairen

Leger Niger kiest kant van coupplegende militairen

NIAMEY (ANP/RTR/AFP) - Het leger in Niger kiest de kant van de militairen die sinds woensdag bezig zijn met een staatsgreep. Op deze manier wil het leger naar eigen zeggen de eensgezindheid beschermen en voorkomen dat er binnen het leger strijd ontstaat.

Het leger meldt in een verklaring, die is ondertekend door de stafchef, dat iedere vorm van externe militaire interventie "rampzalige gevolgen" zal hebben voor Niger. De coupplegers worden daarnaast door het leger opgeroepen de focus te houden op de strijd tegen jihadisme.

De afgezette president Mohamed Bazoum stelde eerder op donderdag dat de democratie in Niger zal worden gered. De "zwaarbevochten winsten zullen worden beschermd" en "Nigerezen die van democratie houden" zullen daarvoor zorgen, aldus Bazoum op X (voorheen Twitter).

Bazoum

Bazoum wordt sinds woensdag door de presidentiële garde vastgehouden in het presidentieel paleis in de hoofdstad Niamey. Hij is in goede gezondheid, aldus buitenlandminister Hassoumi Massoudou tegen nieuwszender France24. Hij zei verder dat niet "het hele leger" bij de couppoging betrokken is. De minister roept op X "alle democraten en patriotten" op ervoor te zorgen dat de staatsgreep mislukt.

De coupplegende militairen verklaarden woensdagavond op nationale televisie dat ze de democratisch gekozen regering omver hebben geworpen vanwege "slecht bestuur" en een "verslechterende veiligheidssituatie". De grenzen zijn dicht en er geldt een avondklok in het land.

Staatsgrepen

De couppoging is veroordeeld door onder meer de Afrikaanse Unie, de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zij roepen op tot de vrijlating van de president. Bazoum werd in april 2021 gekozen tot de leider van Niger. Het West-Afrikaanse land telt circa 25 miljoen inwoners en heeft te maken met veel armoede en jihadistisch geweld.

Niger heeft sinds het in 1960 onafhankelijk werd vier staatsgrepen meegemaakt en verscheidene couppogingen. Vlak voordat Bazoum aantrad werd al een poging gedaan zijn regering omver te werpen en afgelopen maart nogmaals toen hij op bezoek was in Turkije.

Meer uit Buitenland

Media: eerste debat tussen Biden en Trump op 27 juni

WASHINGTON (ANP/RTR) - In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen lijkt op 27 juni het eerste televisiedebat te zijn tussen president Joe Biden en uitdager Donald Trump. Volgens de Amerikaanse zender Fox News accepteert Trump het voorstel om dan te debatteren.

3 uur geleden
Neergeschoten Slovaakse premier Fico levensgevaarlijk gewond

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De verwondingen van de neergeschoten Slovaakse premier Robert Fico zijn levensbedreigend. Dat heeft de regering gemeld. Hij wordt per helikopter naar het ziekenhuis in Banská Bystrica gebracht, nadat hij eerst was opgenomen in het ziekenhuis in Handlova. In die plaats is hij woensdag neergeschoten.

4 uur geleden
Poging president Portugal te straffen voor landverraad faalt

LISSABON (ANP/RTR) - De poging van de Portugese politieke partij Chega om de president te vervolgen voor landverraad is door de rest van het parlement afgewezen. De rechts-populisten zijn boos dat president Marcelo Rebelo de Sousa herstelbetalingen heeft voorgesteld voor voormalige Portugese koloniën.

5 uur geleden
Media: Slovaakse premier Fico beschoten en geraakt

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De Slovaakse premier Robert Fico is neergeschoten. Hij is gewond geraakt, melden Slovaakse media. Een verdachte is aangehouden.

5 uur geleden
Ontsnapte Franse gevangene op opsporingslijst van Interpol

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De gedetineerde die deze week met veel geweld is bevrijd in Frankrijk, is op de internationale opsporingslijst van politieorganisatie Interpol gezet. Die heeft een zogenoemde 'red notice' uitgevaardigd tegen Mohamed Amra. Dat komt neer op een verzoek aan opsporingsdiensten in de hele wereld om een gezochte persoon aan te houden.

5 uur geleden
Europese fractie van PVV boos over uitsluiting verkiezingsdebat

BRUSSEL (ANP) - De Europese verzamelfractie ID, waar de PVV ook bij hoort, heeft een boze brief gestuurd naar de voorzitter van het Europees Parlement. Aanleiding is de beslissing van de Europese omroep EBU, dezelfde die ook het Eurovisie Songfestival organiseert, om Identiteit en Democratie niet mee te laten doen met een groot lijsttrekkersdebat volgende week in het Europees Parlement.

5 uur geleden
Biden wil alleen ruim voor verkiezingen in debat met Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden wil uitsluitend ruim voor de verkiezingen in november in debat met zijn rivaal Donald Trump. Die heeft inmiddels zijn aanbod geaccepteerd voor confrontaties op televisie in juni en september.

5 uur geleden