
‘Leer reanimeren, het kan levens redden!’
Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit vierde deel vertelt Lisa van Antwerpen over haar werk als EHBO-instructeur.
Hoe maak ik Zeeland veilig?
“Ik leer mensen om EHBO, Eerste Hulp Bij Ongevallen, te verlenen. Ik ben ook burgerhulpverlener. Dit betekent dat ik kan worden opgeroepen voor een reanimatie in mijn eigen woon- en werkomgeving. Als instructeur EHBO en BHV, Bedrijfshulpverlening, leid ik mensen op tot volledig gecertificeerde EHBO-ers en BHV-ers. Als vrijwilliger ben ik ook verbonden aan het Rode Kruis. Daar heb ik les gegeven aan volwassenen, maar ook aan kinderen op scholen in groep 7 en 8. Ik geef al dertig jaar EHBO-lessen. Dit heb ik altijd gedaan naast mijn werk in de gehandicaptenzorg. In september 2019 heb ik de gezondheidszorg na 41 jaar vaarwel gezegd en ben fulltime EHBO-instructeur geworden. Ook grimeer ik trouwens wonden die cursisten vervolgens behandelen, zoals op de foto.”
Waarom doe ik dit werk?
“Niet alleen vanwege mijn achtergrond in de zorg, maar ook omdat mijn man vaak ongelukjes kreeg! In 1998 ben ik begonnen als Sigma-lid van het Rode Kruis. Automatisch raak je dan betrokken bij de vele evenementen waarbij EHBO-ondersteuning nodig is. De Sigma was bedoeld om de ambulancediensten te ondersteunen bij grote ongevallen. De Sigma bestaat niet meer en daarvoor in de plaats is het Noodhulpteam gekomen. Het Rode kruis is momenteel heel druk met corona. Er wordt bijvoorbeeld ondersteuning gegeven aan de prikstraten van de GGD en patiënten vervoerd. EHBO-les geven is heel leuk om te doen en het geeft een fijn gevoel als mensen na de les met vertrouwen weg gaan en hulp durven te verlenen als dat nodig is. Daar doe je het voor.”
Wat kun je doen als iemand flauwvalt?
“Let goed op je eigen veiligheid. Dat staat bovenaan. Dit kan het verkeer zijn of glas dat op de grond ligt bij het slachtoffer. Als iemand flauwvalt, is het belangrijk dat deze persoon zo’n tien minuten in horizontale positie ligt. Sta je te snel op, dan heb je kans dat je weer flauwvalt. Het is de bedoeling dat het slachtoffer na één minuut goed aanspreekbaar is. Zo niet, bel dan 112. Na die tien minuten kun je het slachtoffer rustig laten zitten en eventueel wat te drinken geven.”
Mijn tip voor een veiliger Zeeland:
“Als je vermoedt dat iemand een beroerte heeft, bel onmiddellijk 112. Een beroerte kan lastig te herkennen zijn. De centralist van de meldkamer zal vragen naar de MSA-test. M staat voor mond, zie je een scheve mond, S staat voor spraak, onduidelijk praten, niet op woorden kunnen komen en A staat voor armen, vraag of de persoon beide armen omhoog kan doen. Mogelijk is een arm verlamd. Belangrijk is dat het slachtoffer binnen 4,5 uur behandeld wordt in het ziekenhuis. Vandaar direct 112 bellen!. En een andere belangrijke tip: leer reanimeren, het kan echt levens redden!”
Meer informatie: www.zeelandveilig.nl.
Meer uit Beveland
GOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
10 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
13 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
14 uur geledenGOES - Vogelwerkgroep KNNV heeft hulp nodig om roepende jonge ransuilen te inventariseren tijdens de periode dat ze het nest verlaten. In de maand mei en juni zijn de jonge ransuilen, ook wel 'takkelingen' genoemd, weer te horen.
1 dag geledenSINOUTSKERKE - Natuurmonumenten pompt water in natuurgebied De Poel bij Sinoutskerke. Deze noodmaatregel is hard nodig nu de aanhoudende droogte gevolgen heeft voor de bodem, de planten én de weidevogels in het ganzengebied. Ecoloog Wouter Stempher van Natuurmonumenten luidt daarom de noodklok.
1 dag geledenGOES - De afdeling radiologie van ziekenhuis Adrz in Goes maakt sinds eind april gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om röntgenfoto's te beoordelen op botbreuken. 'Het gaat om een proef in de weekeinden', laat het ziekenhuis in een persbericht weten.
1 dag geledenKORTGENE - Op 10 mei houden Delta Marine en partners een gratis toegankelijke Sail-INN rond de haven te Kortgene. Het thema is "Veiligheid op en aan het water". Dit thema is gekozen omdat het steeds drukker wordt op en aan het water en omdat niet iedere waterrecreant zich bewust is van de veiligheid.
1 dag geleden