
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA
NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.
GroenLinks-PvdA spreekt van een ongekende toename van het aantal leden. Sinds de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft de partij er 11.000 nieuwe leden bijgekregen, een groei van meer dan 10 procent in een half jaar tijd.
Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA zei op een campagnebijeenkomst in Nijmegen verheugd te zijn over de toename. "Onze beweging groeit elke dag. Het ledenaantal van GroenLinks is met 40 procent gestegen in vijf jaar tijd en de PvdA maakt de grootste groei sinds Den Uyl mee", zei hij op de bijeenkomst in aanloop naar de Europese verkiezingen. Volgens Timmermans is er "juist nu een sterk en verenigd links nodig".
Sterk Europa
Dat beaamde GL-PvdA-lijsttrekker voor het Europees Parlement Bas Eickhout. "Met de opkomst van radicaal-rechts in Nederland en veel andere Europese landen hebben we meer dan ooit een sterk Europa nodig om het tij te keren." Op 6 juni kunnen de Nederlanders kiezen voor "een Europa dat pal staat voor onze vrijheden en democratie. Voor een Europa dat ons veilig houdt tegen dictators als Poetin en zijn vrienden", zei hij in Nijmegen.
Op 6 juni gaat Nederland naar de stembus voor een nieuw Europees Parlement. Van de 720 zetels zijn er 31 voor Nederlandse volksvertegenwoordigers. GroenLinks en de PvdA gaan samen de Europese verkiezingen in, maar sluiten zich daarna weer aan bij de Europese fractie waar ze nu al deel van uitmaken. Voor GroenLinks zijn dat de Groenen terwijl de PvdA deel uitmaakt van de progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D).
In 2023 bedroeg het ledental van alle politieke partijen in de landelijke politiek 392.000, zo blijkt uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. In vergelijking met 2022 was er sprake van een stijging met 13.000 leden. Het gaat om cijfers van eind februari, die het DNPP elk jaar publiceert op basis van de ledentallen, die de partijen jaarlijks zelf opgeven.
Meer uit Politiek
ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.
1 uur geledenASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.
17 uur geledenHILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.
19 uur geleden