Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Leden GroenLinks en PvdA buigen zich over verdere samenwerking

Leden GroenLinks en PvdA buigen zich over verdere samenwerking

APELDOORN (ANP) - De leden van GroenLinks en PvdA kunnen elkaar zaterdag weer beter leren kennen. Op een dubbel congres in Apeldoorn buigen ze zich over de vraag op welke manier hun partijen de samenwerking kunnen voortzetten, die in 2021 langzaam in gang is gezet. Eerder hadden de leden van de linkse partijen al ruimhartig ingestemd met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ook voor de Europese verkiezingen in juni is één GroenLinks-PvdA-programma gemaakt.

De partijen houden hun eigen congressen vlak na elkaar in hetzelfde gebouw, waarna een gezamenlijke afsluiting volgt. De partijbesturen hebben dan al een gelijkluidende motie aan hun eigen leden voorgelegd. Daarin wordt onder meer opgeroepen om het links-progressieve verhaal verder uit te werken en te zoeken naar een intensievere samenwerkingsvorm. Het kan daarbij gaan om een blijvende alliantie, een nieuwe partij of een fusie. De leden van de twee partijen kunnen daarover meedenken in ledengesprekken die in 2025 zullen plaatsvinden. Een besluit over de inhoud en vorm wordt in 2026 gepland.

Mochten er voor die tijd vervroegde verkiezingen zijn, dan mogen de leden op dat moment beslissen in welke gezamenlijke vorm GroenLinks en PvdA daaraan zullen deelnemen, zo staat nog in de oproep. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn al vijf maanden aan het onderhandelen over politieke samenwerking. De standpunten van het viertal liggen nogal uiteen, dus het is nog ongewis of ze eruit gaan komen. Medio mei moet daarover meer duidelijk worden, als de twee informateurs hun verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer.

GroenLinks-PvdA-fractieleider Frans Timmermans heeft zich in de aanloop naar het congres in enkele interviews kritisch uitgelaten over de formatie. Zo vindt hij dat de formerende partijen naar alternatieven moeten kijken als ze er voor 1 juni niet uit zijn. En hij staat dan ervoor open om met de VVD in gesprek te gaan over de vorming van een nieuw kabinet.

Voorafgaand aan de verkiezingen in november zette zowel Timmermans als VVD-leider Dilan Yeşilgöz zich af tegen samenwerking met elkaar. GroenLinks-PvdA is na de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer, met een zetel meer dan de liberalen.

Meer uit Binnenland

Monument ter ere van Peter R. de Vries onthuld in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een monument ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt om 15.00 uur onthuld in Amsterdam. De misdaadverslaggever overleed drie jaar geleden op 15 juli nadat hij negen dagen eerder was neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van de stad na een uitzending van RTL Boulevard waar hij te gast was.

57 minuten geleden
Zeer grote brand in Arriva-pand aan Korvetweg in Maastricht

MAASTRICHT (ANP) - In een pand van de vervoersmaatschappij Arriva aan de Korvetweg in Maastricht woedt een zeer grote brand. Dat meldt de Brandweer Zuid-Limburg op X.

3 uur geleden
Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

8 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

9 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

10 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

10 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

13 uur geleden