
Leden GroenLinks en PvdA buigen zich over verdere samenwerking
APELDOORN (ANP) - De leden van GroenLinks en PvdA kunnen elkaar zaterdag weer beter leren kennen. Op een dubbel congres in Apeldoorn buigen ze zich over de vraag op welke manier hun partijen de samenwerking kunnen voortzetten, die in 2021 langzaam in gang is gezet. Eerder hadden de leden van de linkse partijen al ruimhartig ingestemd met een gezamenlijk verkiezingsprogramma en kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Ook voor de Europese verkiezingen in juni is één GroenLinks-PvdA-programma gemaakt.
De partijen houden hun eigen congressen vlak na elkaar in hetzelfde gebouw, waarna een gezamenlijke afsluiting volgt. De partijbesturen hebben dan al een gelijkluidende motie aan hun eigen leden voorgelegd. Daarin wordt onder meer opgeroepen om het links-progressieve verhaal verder uit te werken en te zoeken naar een intensievere samenwerkingsvorm. Het kan daarbij gaan om een blijvende alliantie, een nieuwe partij of een fusie. De leden van de twee partijen kunnen daarover meedenken in ledengesprekken die in 2025 zullen plaatsvinden. Een besluit over de inhoud en vorm wordt in 2026 gepland.
Mochten er voor die tijd vervroegde verkiezingen zijn, dan mogen de leden op dat moment beslissen in welke gezamenlijke vorm GroenLinks en PvdA daaraan zullen deelnemen, zo staat nog in de oproep. De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn al vijf maanden aan het onderhandelen over politieke samenwerking. De standpunten van het viertal liggen nogal uiteen, dus het is nog ongewis of ze eruit gaan komen. Medio mei moet daarover meer duidelijk worden, als de twee informateurs hun verslag uitbrengen aan de Tweede Kamer.
GroenLinks-PvdA-fractieleider Frans Timmermans heeft zich in de aanloop naar het congres in enkele interviews kritisch uitgelaten over de formatie. Zo vindt hij dat de formerende partijen naar alternatieven moeten kijken als ze er voor 1 juni niet uit zijn. En hij staat dan ervoor open om met de VVD in gesprek te gaan over de vorming van een nieuw kabinet.
Voorafgaand aan de verkiezingen in november zette zowel Timmermans als VVD-leider Dilan Yeşilgöz zich af tegen samenwerking met elkaar. GroenLinks-PvdA is na de PVV de grootste fractie in de Tweede Kamer, met een zetel meer dan de liberalen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).
40 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.
59 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Robert Tieman (Infrastructuur) wil niet dat er een "lappendeken" aan fietsregels ontstaat. Daarmee reageert hij op het plan van de gemeente Enschede om fatbikes uit de binnenstad te weren. "We moeten het wel allemaal begrijpbaar houden, niet dat je de grens overgaat van een gemeente en daar ineens andere regels gelden," aldus de BBB-bewindsman.
1 uur geleden