
Landbouwcommissie EU-parlement stemt tegen Natuurherstelwet
BRUSSEL (ANP) - De landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) verwerpt de voorgestelde Natuurherstelwet van Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Een meerderheid van de parlementscommissie stemde in Brussel tegen de beoogde verordening, maar daarmee is die nog niet van tafel.
Ook de visserijcommissie (woensdag) en de milieucommissie (15 juni) van het EP moeten er nog over stemmen, en dan nog het voltallige parlement op de plenaire zitting in juli in Straatsburg. Timmermans riep de landbouwcommissie maandag nog op zijn voorstel niet te verwerpen. Tegenstanders willen dat de Natuurherstelwet terug naar de tekentafel gaat, maar Timmermans waarschuwde dat er geen nieuwe versie komt.
EU-lidstaten als Nederland, boeren en het bedrijfsleven maken al langer bezwaar tegen de wet die nauwelijks ruimte zou overlaten om te boeren en te bouwen. Voor de wet is de goedkeuring nodig van zowel de EU-lidstaten als het EP. CDA-voorvrouw Esther de Lange vroeg de commissie eerder al om de Natuurherstelwet in te trekken.
Plannen indienen
"We zijn best voor vergroening, maar niet voor dit voorstel", zegt Europarlementariƫr Bert-Jan Ruissen (SGP), die lid is van de landbouwcommissie. "Dit zou Nederland nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis." VVD-collega Jan Huitema: "We moeten leren van de fouten die gemaakt zijn bij het opstellen van eerdere natuurwetten. Vergaande juridisch bindende doelen op EU-niveau helpen niet bij het herstellen van natuur, maar zorgen alleen maar dat alles op slot komt."
Het voorstel betekent dat alle lidstaten plannen moeten indienen met maatregelen om de natuur te herstellen. Voor de landbouwsector zouden ook vergaande eisen gaan gelden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft ruimte gereserveerd voor 21 gigawatt aan windenergie op zee - minder dan eerder mogelijk leek. Dat komt doordat het belang van de visserij nadrukkelijk is meegewogen bij de keuze van nieuwe windenergiegebieden, meldt minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) vrijdag in de nieuwe ontwerpwijziging van het Programma Noordzee.
25 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libiƫ en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
19 uur geleden