Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Landbouwcommissie EU-parlement stemt tegen Natuurherstelwet

Landbouwcommissie EU-parlement stemt tegen Natuurherstelwet

BRUSSEL (ANP) - De landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) verwerpt de voorgestelde Natuurherstelwet van Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Een meerderheid van de parlementscommissie stemde in Brussel tegen de beoogde verordening, maar daarmee is die nog niet van tafel.

Ook de visserijcommissie (woensdag) en de milieucommissie (15 juni) van het EP moeten er nog over stemmen, en dan nog het voltallige parlement op de plenaire zitting in juli in Straatsburg. Timmermans riep de landbouwcommissie maandag nog op zijn voorstel niet te verwerpen. Tegenstanders willen dat de Natuurherstelwet terug naar de tekentafel gaat, maar Timmermans waarschuwde dat er geen nieuwe versie komt.

EU-lidstaten als Nederland, boeren en het bedrijfsleven maken al langer bezwaar tegen de wet die nauwelijks ruimte zou overlaten om te boeren en te bouwen. Voor de wet is de goedkeuring nodig van zowel de EU-lidstaten als het EP. CDA-voorvrouw Esther de Lange vroeg de commissie eerder al om de Natuurherstelwet in te trekken.

Plannen indienen

"We zijn best voor vergroening, maar niet voor dit voorstel", zegt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), die lid is van de landbouwcommissie. "Dit zou Nederland nog veel verder op slot zetten dan de stikstofcrisis." VVD-collega Jan Huitema: "We moeten leren van de fouten die gemaakt zijn bij het opstellen van eerdere natuurwetten. Vergaande juridisch bindende doelen op EU-niveau helpen niet bij het herstellen van natuur, maar zorgen alleen maar dat alles op slot komt."

Het voorstel betekent dat alle lidstaten plannen moeten indienen met maatregelen om de natuur te herstellen. Voor de landbouwsector zouden ook vergaande eisen gaan gelden.

Meer uit Politiek

Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

11 uur geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

1 dag geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

1 dag geleden
Agnes Kant over vertrek Marijnissen: is niet eigen keuze

BUSSUM (ANP) - De leden van SP hebben zaterdag op het 29e congres van de partij met een staande ovatie afscheid genomen van Lilian Marijnissen, die begin december haar onmiddellijke vertrek als partijleider bekendmaakte. Partijgenoot Agnes Kant en voormalig SP-leider ging in haar toespraak in op het onvrijwillige vertrek van de partijleider. "Dat je gaat, is niet je eigen keuze."

1 dag geleden
Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

2 dagen geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

2 dagen geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

2 dagen geleden