Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lancering maanraket NASA weer op losse schroeven

Lancering maanraket NASA weer op losse schroeven

CAPE CANAVERAL (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Ook de derde poging om een nieuwe Amerikaanse maanraket te lanceren is uitgesteld. Deze keer gooit een storm roet in het eten, aldus ruimtevaartorganisatie NASA.

In de afgelopen weken werd de lancering al twee keer eerder uitgesteld. De nieuwe poging stond gepland voor aankomende dinsdag. Na het nieuwe uitstel zou de lancering in de tweede helft van oktober moeten plaatsvinden.

De eerste lanceerpoging ging niet door omdat het niet lukte om een van de vier raketmotoren op de juiste temperatuur te krijgen. In de aanloop naar de tweede poging ontdekte NASA een lek toen de brandstoftank werd gevuld met vloeibare waterstof. Het bleek niet mogelijk het probleem op tijd op te lossen.

Krachtigste raket ooit

De Verenigde Staten willen over een paar jaar weer mensen naar de maan en terug brengen, voor het eerst sinds 1972. Als generale repetitie moet een ruimtevaartuig zonder mensen aan boord de moeilijke oversteek maken.

Het is de bedoeling dat het vaartuig in ongeveer anderhalve maand richting de maan vliegt, er een paar rondjes omheen draait en daarna terugkeert naar de aarde. De vlucht moet eindigen met een plons in de Grote Oceaan, waarbij het vaartuig aan parachutes hangt.

Voor het Amerikaanse maanprogramma, dat Artemis heet, is de krachtigste raket ooit gebouwd, het Space Launch System (SLS). Helemaal bovenin die draagraket zit het nieuwe vaartuig dat naar de maan en terug moet gaan, de Orion. Het achterste deel, dat voor energie en voortstuwing zorgt, is door Europa ontwikkeld. De zonnepanelen die elektriciteit opwekken komen uit Leiden.

Meer uit Buitenland

Grondwettelijk hof schorst Thaise premier

BANGKOK (ANP/RTR/AFP) - Het grondwettelijk hof van Thailand heeft premier Paetongtarn Shinawatra geschorst tijdens een lopend justitieel onderzoek naar haar. De kans bestaat dat Paetongtarn moet aftreden.

39 minuten geleden
Trump hint op verminderen subsidies voor bedrijven Musk

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft gehint op forse bezuinigingen op subsidies waar zijn eerdere bondgenoot Elon Musk van profiteert. Musk was een grote financier van Trumps verkiezingscampagne en leidde de taskforce DOGE voor besparingen op overheidsuitgaven. Trump suggereert dat diezelfde instelling moet korten op overheidsgeld voor Musks bedrijven SpaceX en Tesla.

44 minuten geleden
Meer dan honderd aanhoudingen in Turkse stad Izmir

IZMIR (ANP/AFP/RTR) - De politie heeft meer dan honderd mensen aangehouden in de Turkse stad Izmir. Het gaat onder meer om aanhangers van de belangrijkste Turkse oppositiepartij CHP. Volgens lokale media zijn 120 mensen opgepakt in het stadhuis. Omroep NTV spreekt van 157 aanhoudingen.

51 minuten geleden
Stemming over Trumps belangrijke binnenlandwet gaat de nacht in

WASHINGTON (ANP/AFP) - De stemmingen in de Amerikaanse Senaat over Donald Trumps grote wet voor binnenlands beleid zijn nachtwerk geworden. De zogenoemde One Big Beautiful Bill Act omvat onder meer bezuinigingen op de sociale zekerheid en zorg en laat de staatsschuld in tien jaar oplopen met 3300 miljard dollar (2800 miljard euro).

1 uur geleden
Media: Netanyahu ontmoet Trump volgende week in Washington

TEL AVIV/WASHINGTON (ANP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet de Amerikaanse president Donald Trump op 7 juli in Washington. Dat meldden verschillende Israëlische media maandag, onder verwijzing naar een Israëlische functionaris.

4 uur geleden
Trump promoot duur parfum met gouden beeldje van hem op de fles

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een gelimiteerde editie van een parfum van zijn eigen merk met een gouden beeldje van hem op de fles gepromoot. "De geuren van Trump zijn er", schreef hij op Truth Social. "Ze heten 'Victory 45-47' omdat ze draaien om winnen, kracht en succes." Trump is de 45e en 47e president van het land.

4 uur geleden
Studie: ruim 14 miljoen mensen sterven door snijden in hulp VS

LONDEN (ANP/RTR) - De forse Amerikaanse bezuinigingen op door USAID gefinancierde programma's voor buitenlandse hulp zouden tegen 2030 kunnen leiden tot meer dan 14 miljoen sterfgevallen in alle leeftijdsgroepen. Dit omvat 4,5 miljoen sterfgevallen onder kinderen jonger dan vijf jaar. Dat stellen onderzoekers in een publicatie in het medische tijdschrift The Lancet.

5 uur geleden