Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Lagarde: Europeanen beleggen te weinig en te nationaal

Lagarde: Europeanen beleggen te weinig en te nationaal

FRANKFURT (ANP) - Burgers in de Europese Unie beleggen te weinig van hun spaargeld. En als ze dit al doen, blijft dit geld te vaak in de eigen lidstaat, zei Christine Lagarde op een bankierscongres in Frankfurt. Dit zit volgens de president van de Europese Centrale Bank (ECB) de innovatie- en concurrentiekracht van de Europese economie dwars.

In haar toespraak ging Lagarde in op het ontbreken van een zogeheten kapitaalmarktunie, waarin geldstromen van beleggers ongehinderd de nationale grenzen van EU-lidstaten oversteken. Brussel ziet zo'n unie als belangrijke aanjager van innovatie, omdat die forsere investeringen in vernieuwende bedrijven mogelijk maakt. Maar uiteenlopende regels in lidstaten bemoeilijken dit.

Een van de problemen is volgens Lagarde dat Europeanen vergeleken met Amerikanen een groter deel van hun geld op de spaarrekening zetten, in plaats van het uit te geven aan obligaties of aandelen. Beleggen zou in veel lidstaten namelijk te complex en duur zijn, bijvoorbeeld door "tussenkomst van financieel adviseurs die de mensen niet altijd vertrouwen". Daardoor lopen Europese spaarders niet alleen zelf rendement mis, maar is de Europese kapitaalmarkt ook te klein voor forse investeringen in hightech.

Transparantere en goedkopere beleggingsproducten voor spaarders zouden volgens de ECB-president een oplossing bieden. "Naar mijn idee zou een 'Europese spaargeldstandaard' - dus een gestandaardiseerd, EU-breed aanbod voor spaargeld - het beste middel zijn om die doelen te bereiken", zei Lagarde.

Meer uit Financieel

Grootste fractie Europarlement wil af verbod op verbrandingsmotor

BRUSSEL (ANP) - De grootste fractie in het Europees Parlement, de centrumrechtse EVP, heeft een plan gepresenteerd om de Europese auto-industrie te redden. Een van de onderdelen daarvan is het terugdraaien van het verbod op verbrandingsmotoren per 2035. Ook moeten de boetes worden geschrapt die autofabrikanten straks moeten betalen als ze hun emissiereductiedoelstelling voor 2025 niet halen.

14 minuten geleden
Meer toeristische overnachtingen in Duitsland dan voor corona

WIESBADEN (ANP/DPA) - In Duitsland zijn er dit jaar meer toeristische overnachtingen geweest dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie het toerisme hard raakte. Dat meldt het Duitse federale statistiekbureau Destatis.

30 minuten geleden
Verkoop failliet Stella Fietsen leverde bijna 10 miljoen euro op

NUNSPEET (ANP) - De doorstart van de failliete e-bikeverkoper Stella Fietsen heeft ruim 9,8 miljoen euro opgeleverd. Dat staat in het eerste verslag van de curator over de afwikkeling van het faillissement van het bedrijf, dat ooit gold als een van de grootste fabrikanten van elektrische fietsen van Nederland.

1 uur geleden
Twijfels over bevoegdheid ACM bij besluit voorrang stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ligt zwaar onder vuur vanwege de nieuwe indeling van bedrijven en instellingen die de komende jaren voorrang moeten krijgen op het stroomnet. Sommige partijen twijfelen zelfs openlijk of de ACM wel de bevoegdheid had om dit te doen.

1 uur geleden
Wall Street opent hoger na inflatiecijfers VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. De aandacht van beleggers op Wall Street ging onder meer uit naar nieuwe cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Het is het laatste inflatiecijfer voor het rentebesluit van de Federal Reserve volgende week. Beleggers hopen dat de Amerikaanse centrale bank de rente dan verder gaat verlagen om de economie te ondersteunen.

1 uur geleden
OPEC verlaagt opnieuw verwachting wereldwijde groei olievraag

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde olievraag voor de vijfde keer op rij verlaagd. Vorige week stelde de OPEC+, waar ook bondgenoten als Rusland en Kazachstan deel van uitmaken, plannen voor een productieverhoging opnieuw uit om de prijzen te stutten.

1 uur geleden
Verzekeringsbranche niet bij woontop minister Mona Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars zijn woensdag niet bij de woontop die minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) heeft belegd voor afspraken om sneller huizen te kunnen bouwen. De sector werd pas laat betrokken bij gesprekken over zo'n akkoord en heeft daarom te weinig tijd gehad om zich te verdiepen in de mogelijke afspraken, meldt het Verbond van Verzekeraars.

3 uur geleden