Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kuipers: reguliere ziekenhuiszorg moet doorgaan bij nieuwe golf

Kuipers: reguliere ziekenhuiszorg moet doorgaan bij nieuwe golf

DEN HAAG (ANP) - Bij een volgende opleving van Covid moeten ziekenhuizen de opvang van Covid-patiënten "als het maar enigszins kan, combineren en blijven combineren met reguliere zorg in de volle breedte", zegt minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). Tot het zover is, moeten patiënten die op een wachtlijst staan, zo snel mogelijk worden geholpen.

Dat zegt Kuipers in reactie op het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit blijkt dat zo'n 320.000 "levensjaren in goede gezondheid" van patiënten verloren zijn gegaan, omdat door de coronapandemie veel operaties en behandelingen niet zijn doorgegaan. Als de coronacrisis er niet was geweest, hadden zij langer geleefd en een betere laatste levensfase gehad, concludeert het RIVM.

De minister zegt geschrokken te zijn van de "indrukwekkende aantallen", maar stelt tegelijkertijd dat het niet onvoorzien was. "We wisten dat er in 2020 en 2021 veel operaties zijn uitgesteld en dat heeft echt een impact op de kwaliteit van leven van patiënten." Garanderen dat een dergelijke situatie bij een volgende corona-opleving zich niet meer voordoet, kan Kuipers niet geven.

Planbare zorg

Het op orde hebben van de ziekenhuiscapaciteit is belangrijk, zegt de minister. Zogeheten kritieke planbare zorg - zoals een hartoperatie - moet doorgaan, als ook operaties na een ongeval, zegt Kuipers. Dat gebeurde ook de afgelopen coronajaren, ten koste van alle andere niet direct-acute operaties. Het alsmaar uitstellen daarvan wil Kuipers zo veel mogelijk voorkomen.

Die zorg moet bij een volgende opleving zo veel mogelijk doorgaan, wil Kuipers. De ziekenhuiszorg moet zich daarop voorbereiden.

Wachtlijstbemiddeling

In de tussentijd moeten zoveel mogelijk uitgestelde operaties en behandelingen worden ingehaald. Patiënten die al lang op de wachtlijst staan, moeten om wachtlijstbemiddeling vragen. Ziekenhuizen wijzen patiënten zelf ook op andere ziekenhuizen of zelfstandige klinieken in de regio. Zorgverzekeraars kunnen en willen bemiddelen, somt Kuipers op.

Zelfstandige behandelklinieken behandelen al geruime tijd meer patiënten dan voor de coronapandemie. "Dat is gunstig." Ook kan naar het buitenland worden uitgeweken, zoals België en Duitsland. Dat is voor patiënten in de grensstreek wellicht een optie, maar voor patiënten uit de Randstad en hun familie is dat lastiger, zegt Kuipers.

Ook de GGD moet klaarstaan om herhaalprikken te zetten. Kuipers roept, opnieuw, zeker mensen met een kwetsbare gezondheid op die herhaalprik ook echt te halen.

Meer uit Gezond

Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

1 uur geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

2 uur geleden
Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

4 uur geleden
Aantal coronagevallen naar laagste niveau in twee maanden

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

23 uur geleden
Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

3 dagen geleden
Duizend patiënten uit Oekraïne naar ziekenhuizen in EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sinds begin maart duizend chronisch zieke patiënten en oorlogsgewonden uit Oekraïne overgebracht naar gespecialiseerde ziekenhuizen in achttien EU-landen. Door de aanhoudende Russische agressie in het land kunnen lokale ziekenhuizen de vraag naar hulp en zorg in toenemende mate niet aan. Ook Nederland heeft gewonde of zieke Oekraïense patiënten overgenomen, meldt de Europese Commissie, die de transfers coördineert en financieel ondersteunt.

4 dagen geleden
Aidsfonds: wereldwijd meer hiv als gevolg van discriminatie

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal nieuwe hiv-infecties onder kwetsbare groepen (homomannen, trans personen, sekswerkers, drugsgebruikers en hun partners) is wereldwijd toegenomen. Dat meldt het Aidsfonds op basis van recente cijfers van de VN-organisatie UNAIDS. Het komt volgens de organisatie door discriminerende wetten in verschillende landen.

4 dagen geleden