
Kritiek op ontbreken van vrouwen in Zeeuws provinciebestuur
MIDDELBURG (ANP) - Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten in de provincie Zeeland heeft al voor de officiële beëidiging kritiek gekregen. De vijf gedeputeerden zijn allemaal mannen, iets waar Statenlid Ay Ling van der Spek-Thung uit de gecombineerde fractie van PvdA/GroenLinks vraagtekens bij zette tijdens de bespreking van het coalitieakkoord.
"Kennelijk is binnen de coalitiepartijen geen enkele vrouwelijke gedeputeerde te vinden. Ook het management van de provincie en uzelf zijn man", zei Van der Spek-Thung tegen Han Polman, die als commissaris van de Koning de vergadering leidde. "Alleen de griffier is een vrouw. Wat zegt dit over Zeeland? Dit kan en moet veel beter."
Het Zeeuwse college bestaat uit BBB, SGP, CDA en VVD. BBB, met negen van de 39 zetels de grootste fractie in de Staten, levert als enige twee gedeputeerden.
Afwezigen tijdens onderhandelingen
PvdA/GroenLinks is met zes zetels de tweede partij in Zeeland, maar werd niet uitgenodigd voor de coalitieonderhandelingen. "Verbijsterend", aldus Van der Spek-Thung. "Eind maart stelde de BBB een verkenner aan die op zoek moest gaan naar breed maatschappelijk draagvlak. In Goes, Middelburg en Vlissingen waren wij de grootste partij, in de andere kernen werden we tweede na BBB. We stonden klaar om een brug te slaan en samen te werken met BBB en andere partijen die zouden willen werken aan een beter Zeeland. Dat we door BBB niet zijn uitgenodigd, betekent dat een groot deel van Zeeland is genegeerd tijdens het onderhandelingstraject. Dit is niet wat je verwacht bij goed openbaar bestuur."
Wouter Versluijs van D66 vindt dat het Zeeuwse coalitieakkoord, genaamd 'Met Zeeland, voor Zeeland!', vooral om de boeren draait. "Op 15 maart maakten we bij de verkiezingen kennis met de BBB. We maken nu kennis met hét BBB: het 'bestuur voor boeren belangen'. Dit coalitieakkoord is vooral ingestoken op de boeren, niet op alle burgers", aldus het Statenlid.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Nederland is er geen voorstander van om het theocratische bewind in Iran omver te werpen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. "Ik denk dat regimewisselingen primair aan het volk zelf zijn", aldus de partijloze premier.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans wordt opnieuw lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen, meldt de partij. Van de bijna 20.000 leden die hun stem uitbrachten in de lijsttrekkersverkiezing, steunde 78,7 procent Timmermans. Tegenkandidaten waren er niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Partijleider Rob Jetten (38) wordt opnieuw lijsttrekker voor zijn partij. De leden van D66 moeten zich er formeel nog over uitspreken, maar Jetten kreeg als enige kandidaat voldoende ondersteuningsverklaringen om aan een lijsttrekkersverkiezing mee te kunnen doen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Als klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) een dag voor de NAVO-top de A44 blokkeren, "dan zullen ze de consequenties daarvan ondervinden". Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) gezegd. "Wij tolereren vanwege de veiligheid van deze belangrijke gasten heel weinig in de verstoring van de bewegingen van deze regeringsleiders. Doe het niet."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het zorgakkoord staat 'bovenaan het lijstje' van Daniëlle Jansen, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Dat zegt de NSC-bewindsvrouw voorafgaand aan haar eerste ministerraad. "Dat wil ik echt voor elkaar krijgen, het hele veld zit erop te wachten."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair buitenlandminister Caspar Veldkamp (NSC) heeft een "indringend" gesprek gehad met Spanje over de NAVO-norm van 5 procent van de totale economie. Aan die norm wil Spanje zich nog niet committeren: het land had al moeite met 2 procent en de sprong naar 5 procent zou onhaalbaar zijn, aldus Spaanse diplomaten.
1 dag geleden