Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins

Krant: Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins

BRUSSEL (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben volgens de Financial Times de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie. De oude prijs voor een vaccin van Pfizer/BioNTech was 15,50 euro en is nu 19,50 euro, schrijft de Britse zakenkrant. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

Het gaat in totaal om de levering van 2,1 miljard doses tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

In mei sloot de Europese Commissie namens de EU-landen een derde contract met Pfizer af. Overeengekomen is de aankoop van 900 miljoen doses van het bestaande Covid-19-vaccin en aangepaste vaccins voor varianten als dat nodig blijkt en die worden goedgekeurd. Het dagelijks EU-bestuur heeft ook een optie op nog eens 900 miljoen vaccins. Zoals met de eerdere contracten is ook deze overeenkomst openbaar gemaakt maar de commissie en de fabrikant houden delen van de voorwaarden geheim, waaronder de prijzen die de unie voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins.

Miljarden doses

Eind juni werd bekend dat de commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna heeft gekocht, nadat ze in februari al had getekend voor 150 miljoen doses. Ook daar zijn geen prijzen van bekendgemaakt. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat de commissie "nooit commentaar geeft over de prijzen in de vaccincontracten" en hij wil ook niet bevestigen dat de prijzen voor de prikken zijn gestegen. Het ministerie van Volksgezondheid kon de berichtgeving zondag niet bevestigen.

Volgens een bron van de FT gebruiken Pfizer/BioNTech en Moderna hun sterke marktpositie om de prijzen op te drijven. Hun vaccins bieden volgens onderzoeken een hoge bescherming tegen Covid-19. Ook konden zij meteen nadat hun vaccins waren goedgekeurd voldoende doses produceren en snel leveren, terwijl het niet zo vlot liep bij de concurrenten Astra/Zeneca en Johnson & Johnson.

Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de EU voorbereid zijn.

Meer uit Gezond

Kabinet legt keuzes voor aan Kamer voor suikertaks op frisdranken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet heeft vijf mogelijke varianten uitgewerkt van een suikerbelasting op alcoholvrije dranken. Doel is om dranken met weinig of geen suiker goedkoper te maken en dranken met veel suiker juist duurder. Zo wordt Red Bull duurder en light frisdranken en havermelk goedkoper. Dat moet helpen in de strijd tegen overgewicht. Het is aan de Tweede Kamer om een keuze te maken.

1 uur geleden
NTS is te spreken over het effect van wijziging donorwet

LEIDEN (ANP) - De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) is "blij" dat sinds de wijziging van de donorwet in 2020 driekwart van de Nederlanders de eigen wens heeft geregistreerd. Dat is een stijging van 50 procent, meldt de NTS op basis van het evaluatierapport dat donderdag verscheen.

19 uur geleden
Dijkstra wil dat meer mensen donorregister invullen

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Pia Dijkstra wil dat meer mensen het donorregister zelf invullen. Een kwart van de volwassenen heeft dat nog niet gedaan. Sinds 2020 is het wettelijk zo geregeld dat in het register wordt opgeschreven dat deze groep 'geen bezwaar' heeft tegen donatie van organen of weefsel bij overlijden. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid als de familie van iemand die overleden is met een arts overlegt over orgaandonatie, schrijft de demissionair bewindsvrouw in de eerste evaluatie van de nieuwe wet.

20 uur geleden
RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

BILTHOVEN (ANP) - E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget met technische functies zoals bluetooth. Er zijn er ook die speciaal gemakkelijk te verbergen zijn. Al dat soort kenmerken maakt ze extra gewild door met name die jongeren. En dat moeten we nou net niet hebben, vindt het Rijksinstituut.

1 dag geleden
Gezondheidsraad: geen zicht op blootstelling chemische stoffen

DEN HAAG (ANP) - De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Dit wordt "niet gemeten, maar geschat", constateert de Gezondheidsraad. Volgens het adviesorgaan zijn er daardoor geen goede gegevens om beleid te controleren en te verbeteren.

1 dag geleden
Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 dag geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENĂˆVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

2 dagen geleden