Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Krant: Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins

Krant: Pfizer en Moderna verhogen prijzen voor hun coronavaccins

BRUSSEL (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Moderna hebben volgens de Financial Times de prijzen voor hun coronavaccins verhoogd in nieuwe deals met de Europese Unie. De oude prijs voor een vaccin van Pfizer/BioNTech was 15,50 euro en is nu 19,50 euro, schrijft de Britse zakenkrant. Moderna verhoogde de prijs van 19 euro naar 21,50 euro.

Het gaat in totaal om de levering van 2,1 miljard doses tot begin 2023: 1,8 miljard van Pfizer en 300 miljoen van Moderna.

In mei sloot de Europese Commissie namens de EU-landen een derde contract met Pfizer af. Overeengekomen is de aankoop van 900 miljoen doses van het bestaande Covid-19-vaccin en aangepaste vaccins voor varianten als dat nodig blijkt en die worden goedgekeurd. Het dagelijks EU-bestuur heeft ook een optie op nog eens 900 miljoen vaccins. Zoals met de eerdere contracten is ook deze overeenkomst openbaar gemaakt maar de commissie en de fabrikant houden delen van de voorwaarden geheim, waaronder de prijzen die de unie voor het vaccin betaalt. Het Pfizer-vaccin is een van de duurdere coronavaccins.

Miljarden doses

Eind juni werd bekend dat de commissie 150 miljoen extra doses van het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna heeft gekocht, nadat ze in februari al had getekend voor 150 miljoen doses. Ook daar zijn geen prijzen van bekendgemaakt. Een woordvoerder zegt desgevraagd dat de commissie "nooit commentaar geeft over de prijzen in de vaccincontracten" en hij wil ook niet bevestigen dat de prijzen voor de prikken zijn gestegen. Het ministerie van Volksgezondheid kon de berichtgeving zondag niet bevestigen.

Volgens een bron van de FT gebruiken Pfizer/BioNTech en Moderna hun sterke marktpositie om de prijzen op te drijven. Hun vaccins bieden volgens onderzoeken een hoge bescherming tegen Covid-19. Ook konden zij meteen nadat hun vaccins waren goedgekeurd voldoende doses produceren en snel leveren, terwijl het niet zo vlot liep bij de concurrenten Astra/Zeneca en Johnson & Johnson.

Brussel heeft bij verschillende vaccinmakers al miljarden doses besteld, meer dan genoeg om alle ongeveer 450 miljoen EU-burgers in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen of duiken er virusmutanten op die een extra dosis vergen. Daarop wil de EU voorbereid zijn.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 1 maand geleden
De verkoop prijs lag al 5x hoger dan de productie prijs en dat gaat nu dus nog meer omhoog. Als ze dan nog met een update versie komen voor de nieuwe corona varianten maar daar is geen enkele sprake van. De NOS spreekt van een goudmijn voor Big Pharma en dan snappen we meteen waarom ze dit "vaccin" met opzet zo gemaakt hebben dat je na volledig volgespoten te zijn het virus nog steeds op kan lopen én verspreiden. Een probleem dat zoveel geld opbrengt ga je natuurlijk niet de wereld uit helpen. Dat is als het je alleen maar gaat om de winst en niet om de gezondheid van notabene zowat de hele wereld bevolking. Ik snap dat ze er wat geld aan willen overhouden maar dit kan dus echt niet !!!
dily 1 maand geleden
op onbeschaamde wijze misbruik maken
gewoon ikke 1 maand geleden
En dan zeggen ze nog dat het geen geldkwestie is maar een noodzaak van levensbelang. Het wordt steeds doortrapter dit spelletje .
Johan__ 1 maand geleden
Inderdaad, geld is het enige dat er toe doet.
Jo met de banjo 1 maand geleden
De ratten, het draait om de munten niet om een ernstige ziekte.

Meer uit Gezond

Aantal positieve coronatesten daalt verder, 1935 nieuwe gevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM heeft afgelopen etmaal 1935 positieve coronatests geregistreerd. Dat zijn er 441 minder dan vorige week woensdag, een daling van bijna 19 procent. Het zevendaags gemiddelde is met het lagere cijfer erbij ook weer verder gedaald, tot 1839 besmettingen per etmaal.

1 dag geleden
Laagst aantal coronapatiënten in ziekenhuizen sinds 24 juli

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal gedaald tot 532, het laagste aantal sinds 24 juli. Dat zijn er 46 minder dan dinsdag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

1 dag geleden
Wereldwijd meer dan 6 miljard coronaprikken gezet

PARIJS (ANP/AFP) - Wereldwijd zijn meer dan zes miljard coronaprikken gezet, becijfert persbureau AFP. De laatste miljard prikken werden binnen 29 dagen gezet. Daarmee neemt het vaccinatietempo iets af.

1 dag geleden
Forse daling van aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen week flink gedaald, net als het aantal ziekenhuisopnames. Ook het reproductiegetal ging fors omlaag, wat erop wijst dat het virus steeds meer moeite heeft om nieuwe mensen te besmetten. Het aantal gemelde sterfgevallen door corona steeg wel.

2 dagen geleden
Weer iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal mensen met een coronabesmetting in de Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur weer iets toegenomen. Er liggen dinsdag in totaal 578 patiënten in het ziekenhuis met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 13 meer dan maandag, is te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

2 dagen geleden
Meer geld voor onderzoek naar langdurige Covid

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid maakt meer geld vrij om onderzoek te doen naar langdurige Covid, de verzamelnaam voor de klachten waar sommige mensen die corona hebben gehad nog weken of maanden mee kampen. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen heel licht gestegen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is een fractie toegenomen. Het zijn er nu in totaal 565 volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn zes patiënten meer dan zondag.

3 dagen geleden