Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KPN centraal op Beursplein 5 door overnamespeculatie

KPN centraal op Beursplein 5 door overnamespeculatie

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar KPN. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal bereiden twee buitenlandse investeringsfondsen een overnamebod voor op het Nederlandse telecomconcern. Beleggers verwerken daarnaast nog de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve (Fed), waarin de Amerikaanse centrale bank herhaalde dat het belangrijkste rentetarief zeker tot 2023 dicht bij nul zal blijven.

De Amsterdamse AEX-index lijkt op basis van de openingsindicatoren licht hoger te beginnen aan de nieuwe handelsdag. Ook elders in Europa zullen de beursgraadmeters waarschijnlijk in het groen openen. De aandelenmarkten in de Aziatische regio gingen donderdag overwegend vooruit.

Het Zweedse EQT en het Amerikaanse Stonepeak zouden samen zo'n 12,5 miljard euro willen betalen voor KPN. De overnameprijs per aandeel zou daarmee boven de 3 euro uitkomen. Woensdag sloot KPN op 2,88 euro per aandeel. De laatste tijd waren er al geruchten over een mogelijke overname van KPN door de Zweedse investeerder EQT. Voor een succesvolle overname is zowel medewerking van de Nederlandse staat als van KPN zelf nodig. KPN-topman Joost Farweck verklaarde eerder dat het concern het financieel goed voor elkaar heeft en de hulp van investeerders niet nodig heeft.

Fed

Uit de notulen van de Fed bleek dat de Amerikaanse centrale bankiers tijdens de beleidsvergadering vorige maand nog geen reden zagen om aan de lopende steunmaatregelen te morrelen. Volgens de Fed kan het nog wel enige tijd duren voordat aan de voorwaarden wordt voldaan om bijvoorbeeld het omvangrijke opkoopprogramma terug te schroeven. Als voorwaarde voor het afbouwen van de steun kijkt de centrale bank onder andere naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ook wordt de inflatie nauwlettend in de gaten gehouden.

De Europese beurzen sloten woensdag gemengd. De AEX-index zakte 0,5 procent tot 710,08 punten en de MidKap verloor 0,1 procent tot 1043,24 punten. De graadmeters in Parijs en Londen wonnen respectievelijk 0,1 en 0,9 procent. Frankfurt daalde 0,2 procent. Wall Street ging overwegend licht vooruit. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 33.446,26 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent en bereikte een nieuw recordniveau. Techgraadmeter Nasdaq verloor 0,1 procent.

De euro was 1,1872 dollar waard, tegenover 1,1890 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 59,34 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 62,74 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

3 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

4 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

5 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

5 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

6 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

8 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

8 uur geleden