
Knot: rente verlagen was voor ECB nu niet verstandig
AMSTERDAM (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zijn rentetarieven te midden van de coronacrisis ongemoeid gelaten omdat het voor de centrale bank momenteel toch niet mogelijk is om de financiële markten echt vertrouwen te geven. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) laten weten in televisieprogramma Nieuwsuur.
"Monetair beleid werkt vaak via het terugbrengen van vertrouwen", aldus Knot die als Nederlands centralebankhoofd ook aan de tafel zit bij de ECB in Frankfurt. "Zolang het virus niet onder controle is kunnen ook wij geen vertrouwen terugbrengen naar de markten en dan is het beter dat we dit soort ammunitie bewaren tot het moment dat we dat wel weer kunnen." Knot wees er ook op dat centralebankiers geen virologen zijn.
De ECB koos er donderdag voor om de economische pijn van het nieuwe coronavirus te verzachten met een ruimer opkoopprogramma van obligaties en meer goedkope leningen aan banken, om zo de toegang tot krediet op peil te houden. Beleggers reageerden teleurgesteld op het pakket aan maatregelen omdat zij gehoopt hadden op een renteverlaging. Mede door die teleurstelling beleefden de aandelenbeurzen donderdag hun slechtste dag sinds de beurscrash op Black Monday in 1987. Andere centrale banken, waaronder de Bank of England, gingen afgelopen dagen wel over tot een renteverlaging.
Knot wilde tijdens de uitzending geen precieze inschatting geven van de schade van de virusuitbraak voor de economie. Dat is volgens hem nog erg lastig in te schatten. Wel heeft Knot het idee dat de financiële sector er nog altijd "robuust" voor staat. De DNB-preses benadrukte dat banken afgelopen jaren "precies voor dit soort periodes" buffers hebben opgebouwd.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten gingen maandag onderuit nadat president Donald Trump opnieuw tekeerging tegen Fed-voorzitter Jerome Powell. Trump riep de centrale bank op om de rente te verlagen, terwijl steeds meer signalen erop wijzen dat zijn handelsoorlog de economie van de Verenigde Staten richting een recessie duwt. In een bericht op sociale media maakte Trump de voorzitter van de centrale bank uit voor "meneer Te Laat" en een "grote loser."
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse overheid wil dat er stevige beperkingen worden opgelegd aan Google, om te voorkomen dat het techbedrijf zijn AI-producten gebruikt om zijn dominante positie in het online zoeken verder uit te breiden. Dat stelde een advocaat van het ministerie van Justitie maandag bij de start van een historische mededingingszaak.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - President Donald Trump overlegt maandag in het Witte Huis met topbestuurders van grote Amerikaanse winkelketens, zoals Walmart, Home Depot, Lowe's en Target over de gevolgen van importheffingen, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
5 uur geledenSHANGHAI (ANP/AFP) - CATL, 's werelds grootste accuproducent, presenteerde maandag een nieuwe natrium-ionbatterij die de elektrische automarkt naar eigen zeggen ingrijpend zal veranderen. Volgens de Chinezen is de technologie goedkoper en in sommige opzichten een veiliger alternatief voor de gangbare lithium-ionbatterijen. Die kunnen bij beschadiging brandgevaarlijk zijn.
7 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde maandag dat de economie in de Verenigde Staten mogelijk zal vertragen als de Federal Reserve niet onmiddellijk overgaat tot het verlagen van de rente. Het is de zoveelste uithaal van Trump richting Fed-voorzitter Jerome Powell.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten openden maandag opnieuw in het rood, waarmee de verliezen van vorige week werden voortgezet. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van vooruitgang in de wereldwijde handelsbesprekingen. Ook maken zij zich zorgen over de Amerikaanse regering die onderzoekt of Jerome Powell, voorzitter van de centrale bank, ontslagen kan worden. President Donald Trump is ontevreden over het rentebeleid van de Federal Reserve, dat onafhankelijk van de Amerikaanse regering is.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben op tweede paasdag weer massaal een woonboulevard bezocht, merken woonwinkelconcern IKEA en interieurketen JYSK. Die laatste keten, met naar eigen zeggen 105 winkels in Nederland, zegt maandagmiddag dat het iets drukker is dan tweede paasdag vorig jaar.
12 uur geleden