
KLM: tegenvallend resultaat benadrukt noodzaak kostenbesparing
AMSTELVEEN (ANP) - Het tegenvallende resultaat van KLM in 2024 benadrukt nogmaals de noodzaak van kostenbesparingsmaatregelen. Dat zeggen topvrouw Marjan Rintel en financieel topman Bas Brouns van de luchtvaartmaatschappij in een toelichting op de jaarcijfers. Die maatregelen werden vorig jaar al aangekondigd en moeten in de eerste maanden van dit jaar al effect sorteren.
Het operationele resultaat daalde vorig jaar naar 416 miljoen euro, van 650 miljoen euro in 2023. De omzet groeide daarentegen, met 5 procent tot 12,7 miljard euro. Volgens Rintel vertellen de resultaten twee verschillende verhalen. "Het goede nieuws is dat we zien dat mensen willen blijven vliegen en ook de omzet was hoger dan een jaar eerder. Wat tegenvalt is dat de kosten opnieuw harder stegen dan de inkomsten."
Om de kosten terug te dringen, kondigde KLM in oktober al een pakket maatregelen aan. Dat moet dit jaar leiden tot een besparing van 450 miljoen euro en een winstmarge van 8 procent in de periode 2026-2028. "We moeten weer grip zien te krijgen op onze financiën om de komende jaren belangrijke investeringen te kunnen doen", legt Brouns uit. Hij ziet dat de maatregelen hun vruchten beginnen af te werpen, maar dat de marge op dit moment nog onvoldoende is.
Onbenutte capaciteit
De grootste uitdaging voor dit jaar zien Rintel en Brouns dan ook in het realiseren van de besparingen. Dat is onder meer nodig om te kunnen blijven investeren in bijvoorbeeld nieuwe vliegtuigen. Ook heeft KLM te maken met flinke kostenposten zoals de stijgende havengelden. "Die hebben enorme impact, maar moet je wel goed zien te maken. Daarom is het belangrijk om de maatregelen te nemen", aldus de topvrouw.
Tegelijkertijd kan KLM intercontinentaal nog niet de volledige capaciteit benutten. Gedurende de zomerdienstregeling vliegt de luchtvaartmaatschappij op 90 procent van de capaciteit. Dat heeft onder meer te maken met een tekort aan piloten, evenals lange levertijden van vliegtuigonderdelen. Vorig jaar was die capaciteit in die periode nog 85 procent.
Pilotentrainingen
KLM werkt eraan om ook deze problemen op te lossen, onder andere door het trainen van piloten en het verhogen van de productiviteit. "De arbeidsmarkt in Nederland is krap, maar we hebben wel genoeg aanwas van piloten. Vlootvernieuwing vraagt daarnaast om trainen, omscholen en bijscholen van piloten", legt Rintel uit. Zij verwacht dat het nog wel anderhalf jaar duurt om weer op de volledige capaciteit terug te komen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenkoersen op Wall Street gingen maandag hard omhoog, nadat de VS en China tijdelijk lagere importheffingen hadden afgesproken. Hierdoor namen de zorgen over een recessie onder beleggers af en stortten zij zich massaal op technologieaandelen.
3 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De ondernemers in de haven van Rotterdam zijn klaar met het in hun ogen te weinig doortastende stikstofbeleid van het kabinet. Ze onderzoeken de mogelijkheid om een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, heeft voorzitter Victor van der Chijs van belangenvereniging Deltalinqs gezegd tijdens een jaarlijks diner met de ondernemingen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Eelco Heinen vindt het niet kunnen dat KLM "hoge bonussen" uitkeert aan de directie, terwijl het luchtvaartbedrijf wil snijden in de kosten. Daarom wil de VVD-bewindsman volgende week bij de aandeelhoudersvergadering bezwaar maken tegen het beloningsbeleid. Dat bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf.
3 uur geledenALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, heeft zijn omzetverwachting voor heel 2025 verlaagd. Dat komt volgens het bedrijf door zwakkere marktomstandigheden, vooral op de markt voor oplaadsystemen voor elektrische auto's. Het bedrijf rekent ook op een grotere krimp van de winstmarge dan aanvankelijk gedacht.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers op het Damrak haalden maandag opgelucht adem nadat de Verenigde Staten en China overeenkwamen om tijdelijk de importtarieven te verlagen. Door de afgenomen handelsspanningen tussen 's werelds twee grootste economieën, schoten de aandelenkoersen omhoog. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden tot de grote winnaars bij de hoofdfondsen, met winsten tot 7,7 procent.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De tijdelijke verlaging van de importtarieven tussen de Verenigde Staten en China is goed nieuws voor de wereldeconomie en daarmee ook voor de Europese Unie en Nederland. Dat zeggen economen Bert Colijn en Arjen van Dijkhuizen in reactie op de maandag aangekondigde verlagingen, van 30 procent van de VS voor China en 10 procent van China voor de VS voor zeker negentig dagen. "Dit is een enorme de-escalatie van de handelsoorlog", zegt Van Dijkhuizen van ABN AMRO.
8 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag flink omhoog. Beleggers reageerden opgelucht op de de-escalatie van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De twee landen lieten na handelsgesprekken weten hun importheffingen flink te verlagen voor een periode van negentig dagen. De twee grootste economieën ter wereld krijgen daarmee extra tijd om hun geschillen op te lossen.
9 uur geleden