Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

KLM: hubfunctie Schiphol afbreken voorkomt klimaatverandering niet

KLM: hubfunctie Schiphol afbreken voorkomt klimaatverandering niet

PARIJS (ANP) - Een scenario waarin Schiphol niet langer fungeert als hub voor de luchtvaart, helpt niet om klimaatverandering tegen te gaan. Dat stelt topvrouw Marjan Rintel van KLM woensdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van luchtvaartconcern Air France-KLM. Zij reageerde daarmee op een vraag van milieuorganisatie Milieudefensie, die stelt dat de CO2-uitstoot van KLM juist zal toenemen in plaats van afnemen.

Milieudefensie stelde de vraag op basis van onderzoek door Breda University of Applied Sciences. Onderzoekers hebben becijferd dat de uitstoot van KLM met 6 procent stijgt tot 2030. Dat komt door de beoogde groei van het aantal overstappers op Schiphol. Die overstappers moeten vaak omvliegen en veroorzaken zo volgens het rapport veel meer CO2-uitstoot dan mensen die directe vluchten nemen. "KLM stelt winst boven mensen en de planeet", aldus de vraagstelster. "KLM moet begrijpen dat ze moet veranderen."

"Ik begrijp de zorgen over klimaatverandering", antwoordde Rintel. Maar volgens haar leidt het afschaffen van de hubfunctie van Schiphol juist tot een verplaatsing van het probleem. "Het laat de hoeveelheid uitgestoten CO2 niet afnemen, maar verplaatsen naar andere landen. Transferpassagiers zullen reizen via een ander vliegveld, en Nederlanders worden daartoe gedwongen als de verbindingen er niet meer zijn."

Stillere en schonere vliegtuigen

Topman Ben Smith van Air France-KLM benadrukte tijdens de vergadering dat de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie "agressieve en ambitieuze" klimaatdoelstellingen nastreeft. Zo wil het concern tegen 2030 de CO2-uitstoot per gevlogen kilometer en vervoerde passagier met 30 procent hebben teruggedrongen ten opzichte van 2019.

Om dat doel te halen, besteedt Air France-KLM jaarlijks onder meer 2 miljard euro aan de aanschaf van stillere en schonere vliegtuigen. Ook is het concern volgens Smith de grootste afnemer van de duurzamere vliegtuigbrandstof SAF.

Milieudefensie had vooraf aangekondigd met ruim honderd mensen naar Parijs af te reizen om de aandeelhoudersvergadering bij te wonen. De vergadering verliep gemoedelijk, totdat de vragenronde was afgerond. Enkele aanwezigen riepen daarna verschillende leuzen en hielden een spandoek omhoog.

Meer uit Financieel

VDL gaat onderdelen maken voor nieuwe kernreactor Petten

EINDHOVEN (ANP) - Industrieel concern VDL gaat onderdelen maken voor de nieuwe kernreactor in Petten. Deze zijn nodig voor de productie van medische isotopen, radioactieve stoffen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld de behandeling van kanker. Volgens VDL is met de order "miljoenen euro's" gemoeid.

5 minuten geleden
Opnieuw boete voor Google om advertenties, nu in Turkije

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse mededingingsautoriteit heeft Google een boete opgelegd van 2,61 miljard lira, omgerekend 71 miljoen euro, omdat het bedrijf zijn dominante positie op het gebied van onlinereclame zou misbruiken. Soortgelijke klachten zijn de afgelopen jaren ook in andere landen tegen het concern ingediend.

14 minuten geleden
Vakbond AVV eist plek op aan onderhandelingstafel Transavia

UTRECHT (ANP) - De vakbond AVV houdt vanaf vrijdag acties bij Transavia. De bond wil op die manier onder meer een plek aan de cao-onderhandelingstafel afdwingen.

16 minuten geleden
Hinder treinverkeer zal nog jaren duren, waarschuwt ProRail-baas

UTRECHT (ANP) - Treinreizigers zullen nog jaren hinder ondervinden door werkzaamheden op het spoor, waarschuwt ProRail-topman John Voppen. Projecten duren langer omdat de spoorbeheerder treinen ook tijdens de werkzaamheden wil blijven laten rijden. Daarnaast kampt ProRail met een tekort aan technisch personeel, zei hij in een interview in het radioprogramma Sven op 1.

1 uur geleden
DNB waarschuwt voor meerdere jaren met relatief hoge inflatie

AMSTERDAM (ANP) - De inflatie in Nederland blijft de komende jaren waarschijnlijk hoger dan in het eurogebied als geheel. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB) bij het verschijnen van nieuwe economische ramingen. Volgens DNB komt dat doordat de lonen hier de laatste tijd nog vrij hard omhooggaan. Ook worden de prijzen gestuwd door belastingen.

2 uur geleden
DNB verwacht dat huizenprijzen komende jaren verder oplopen

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse huizenprijzen blijven volgend jaar en het jaar daarna oplopen. Gemiddeld is volgend jaar ongeveer 520.000 euro nodig voor een nieuw huis, voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), die wijst op de flinke loongroei in Nederland. In combinatie met een dalende hypotheekrente en het aanhoudende tekort aan woningen zorgt dat waarschijnlijk voor hogere vraagprijzen en nog meer overbieden op de woningmarkt.

2 uur geleden
DNB: handelsoorlog kan economische groei Nederland hard raken

AMSTERDAM (ANP) - Een handelsoorlog kan de economische groei in Nederland hard raken, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) uitgerekend. Volgens de centrale bank ziet het ernaar uit dat de groei van de economie de komende jaren aantrekt. Maar een handelsoorlog waarbij de Verenigde Staten, China en Europa met hogere importheffingen komen, kan dat vooruitzicht flink verstoren.

2 uur geleden