
Klimaattop begint aan 'slotvergadering' zonder akkoord over geld
BAKOE (ANP) - Op de klimaattop in Bakoe zijn landen zaterdagavond begonnen aan het afhameren van een aantal afspraken waarover tijdens de conferentie overeenstemming is bereikt. De bijeenkomst was aangekondigd als "afsluitende" vergadering. Bij aanvang was echter al duidelijk dat over het belangrijkste onderwerp van de top, de klimaatfinanciering voor armere landen, nog altijd onenigheid bestaat. Daarover is nog meer overleg nodig. De grote vraag is of het de bijna tweehonderd landen nog gaat lukken om er samen uit te komen.
De Azerbeidzjaanse voorzitter van de COP29, Mukhtar Babayev, riep aan het begin van de vergadering alle delegaties op "hun inzet te verhogen om de resterende verschillen te overbruggen". Hij waarschuwde iedereen dat daar weinig tijd meer voor is.
Eigenlijk had de top vrijdag afgelopen moeten zijn, maar zaterdag is de hele dag nog hard onderhandeld. Dat ging er soms emotioneel aan toe. Delegatieleden van ontwikkelingslanden verlieten op den duur gefrustreerd de zaal.
Gevolgen
Rijke landen hebben jaren geleden afgesproken om ontwikkelingslanden tussen 2020 en 2025 met 100 miljard dollar per jaar te helpen. Vrijwel iedereen is het erover eens dat dit bedrag te laag is om landen effectief te laten verduurzamen en zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Over het bedrag dat in 2035 moet zijn bereikt, kunnen de onderhandelaars het echter niet eens worden. Het idee is dat nu een bedrag wordt afgesproken waar de komende jaren stapsgewijs naartoe wordt gewerkt.
Eurocommissaris Wopke Hoekstra, die namens de EU onderhandelt, zei ongeveer tegelijkertijd dat het nog "een hels karwei" gaat worden. "Ik vind dat we stappen voorwaarts hebben gemaakt, maar of het gaat lukken is de vraag", zei Hoekstra. "Ik durf dat echt niet te beloven."
In een concepttekst die de voorzitter vrijdag al verspreidde, stond een bedrag van 250 miljard dollar dat rijke landen in 2035 zouden moeten verstrekken. Dat zou een mix van leningen en giften mogen zijn. Ontwikkelingslanden vinden dat veel te weinig. Westerse landen vinden op hun beurt dat landen die de afgelopen decennia veel rijker zijn geworden ook moeten meebetalen. De Verenigde Staten dreigen de komende jaren juist weg te vallen als betaler. Donald Trump heeft plannen om als president opnieuw het Klimaatakkoord van Parijs op te zeggen, net als in zijn eerste termijn.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt aan een plan om tot 1 miljoen Palestijnen in Gaza naar Libië te verplaatsen. Vijf ingewijden hebben dat aan NBC News verteld.
5 minuten geledenNEW ORLEANS (ANP) - Uit een gevangenis in de Amerikaanse stad New Orleans zijn elf gevangenen ontsnapt door vermoedelijk een gat in een muur te maken achter een toilet. Amerikaanse media zijn in het bezit van foto's van een gat waarboven onder meer staat geschreven "Te makkelijk LOL", "ik ben onschuldig" en "pak ons dan als je kan".
1 uur geledenTIRANA (ANP/AFP) - Europese landen werken samen met de Verenigde Staten aan nieuwe sancties tegen Rusland als het een staakt-het-vuren met Oekraïne blijft weigeren. De Franse president Emmanuel Macron zei dat vrijdag tijdens een top van Europese leiders in Albanië.
2 uur geledenTIRANA (ANP) - De Deense minister-president Mette Frederiksen vindt dat Europa meer druk op Rusland moet zetten en meer sancties moet opleggen "zodat we deze oorlog kunnen beëindigen". Dat zei ze op de afsluitende persconferentie van de top met Europese regeringsleiders in Tirana. Ze hoopt dat ook de Verenigde Staten de druk op Rusland gaat opvoeren.
2 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP/RTR) - Iran heeft geen Amerikaans voorstel op papier ontvangen over een mogelijke atoomdeal, stelt de minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi. De Amerikaanse president Donald Trump zei een paar uur eerder juist nog dat de Amerikaanse delegatie een voorstel had overhandigd.
3 uur geledenGENÈVE (ANP) - Volker Türk, de mensenrechtenchef van de Verenigde Naties, heeft gewaarschuwd voor een etnische zuivering in de Gazastrook. Volgens hem lijkt dat plaats te vinden doordat Israël de aanvallen op het gebied opvoert en als beleid heeft om de Palestijnse bevolking constant te verplaatsen.
4 uur geledenTIRANA (ANP/RTR) - Na het vredesoverleg vrijdag tussen Oekraïne en Rusland hebben de leiders van Oekraïne, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Polen telefonisch contact gehad met de Amerikaanse president Donald Trump. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft dat meegedeeld op X.
6 uur geleden