Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine winsten op Europese beurzen

Kleine winsten op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen gingen vrijdag licht vooruit. Beleggers trokken zich op de laatste dag van de verkorte handelsweek rond kerst op aan de nieuwe recordstanden op Wall Street. De handel verliep rustig en de aandacht ging vooral uit naar ontwikkelingen in de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 611,50 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 917,99 punten. Londen, Parijs en Frankfurt kregen er tot 0,4 procent bij.

Aan het handelsfront liet Peking weten nauw in contact te staan met de VS over het ondertekenen van de recent overeengekomen handelsovereenkomst. Deze zogenoemde 'fase 1-handelsdeal' moet de opmaat worden voor een breder handelsakkoord.

Shell

Olie- en gasconcern Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1 procent. ING won 0,1 procent. Volgens Het Financieele Dagblad verdwijnen mogelijk zestig van de zeshonderd banen bij de tak van ING die vermogende klanten bedient. Biotechnoloog Galapagos sloot de rij met een verlies van 0,8 procent.

In de MidKap ging kabel- en telecombedrijf Altice Europe aan kop met een plus van 3 procent. Kunstmestproducent OCI was hekkensluiter met een min van 0,7 procent. Bij de kleinere bedrijven steeg Sif 4,9 procent. De funderingsspecialist voert exclusieve onderhandelingen voor de levering van 33 monopiles en 33 transitiestukken voor een windmolenpark voor de kust van Japan.

Qiagen

AND International Publishers won 1,3 procent op de lokale markt. De kaartenmaker heeft een overeenkomst gesloten met een groep investeerders over een converteerbare lening van 1 miljoen euro die door het bedrijf zal worden uitgegeven.

In Frankfurt raakte Qiagen ruim 18 procent kwijt. De Nederlands-Duitse biotechnoloog, die ook een notering heeft in New York, kelderde donderdag al bijna 21 procent op Wall Street nadat het bedrijf liet weten solo verder te willen gaan. Eerder werden nog gesprekken gevoerd met potentiële kopers.

De euro was 1,1140 dollar waard tegen 1,1080 dollar voor de kerstdagen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 61,92 dollar. Brentolie werd 0,4 procent duurder op 68,16 dollar per vat.

Meer uit Financieel

OPEC+ verlaagt olieproductie om prijs te stutten

WENEN (ANP/DPA) - Het oliekartel OPEC+ wil volgend jaar ongeveer 40 miljoen vaten (van 159 liter per stuk) per dag produceren. Volgens het Russische persbureau Tass betekent dit een verlaging van het totale productievolume van de groep olieproducerende landen en bondgenoten als Rusland met 1,39 miljoen vaten per dag.

5 uur geleden
Focus beleggers op olie en Apple na langverwachte schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers zullen deze week hopen dat het optimisme op de wereldwijde beurzen van voor het weekend nog even doorzet. De afgelopen tijd heerste er veel onzekerheid vanwege het uitblijven van een deal voor het verhogen van het Amerikaanse schuldenplafond. Maar zaterdag zette de president Joe Biden de langverwachte handtekening onder de overeenkomst. Daarmee zijn de betalingsproblemen voor de federale overheid van de Verenigde Staten definitief afgewend.

9 uur geleden
Onenigheid met Afrikaanse leden OPEC+ over olieproductiedoelen

WENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Afrikaanse leden van oliekartel OPEC+ worden steeds meer onder druk gezet om de ruimte binnen hun doelstellingen voor olieproductie op te geven. Die ruimte zou dan toekomen aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), die graag meer willen produceren. Met name Angola en Nigeria hebben moeite om hun doelstellingen te halen.

13 uur geleden
Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP/RTR) - Drie Egyptische sleepboten zijn erin geslaagd om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Dat meldt de Suez Canal Authority (SCA) die toeziet op het scheepvaartverkeer in het kanaal. Die tanker stremde het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa. Voorzitter van de SCA Osama Rabie meldt nu in een verklaring dat het verkeer in beide richtingen weer is hervat.

14 uur geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

14 uur geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

16 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

16 uur geleden