
Klaver over wachtgeld: ik zou het niet doen
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-leider Jesse Klaver had naar eigen zeggen zelf geen wachtgeld gehouden bovenop zijn salaris als Kamerlid. Zijn fractiegenoot Isabelle Diks kwam dinsdag in opspraak toen bleek dat zij geld ontving na haar werkzaamheden als wethouder in Leeuwarden.
"Ik zou het niet doen. Als ik naar mezelf kijk, zou ik zeggen: ik wil het niet", zegt Klaver. Kamerleden hebben in sommige gevallen recht op extra wachtgeld, maar het gaat er ook om "of je vindt dat je dit er nog bij wil hebben, bovenop toch wel een riant salaris als Kamerlid". Dat is een "persoonlijke afweging", aldus Klaver.
Hij wist niet dat Diks nog extra geld kreeg na haar wethouderschap in Leeuwarden, zo'n 7000 op jaarbasis volgens de Volkskrant. Nadat de GroenLinks-fractie haar erop had aangesproken, heeft Diks beloofd het geld terug te betalen. Klaver was liever eerder zelf ingelicht door zijn fractiegenoot. "Als ik het eerder had geweten, hadden we dit gesprek eerder gehad, en had Isabelle misschien ook wel eerder gezegd dat dit niet gepast is", aldus de GroenLinks-leider.
Dijkhoff
Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ontving de afgelopen jaren wachtgeld, omdat hij in de vorige kabinetsperiode staatssecretaris en minister was. Hij ontving enkele tienduizenden euro's extra per jaar, en liet dinsdag weten daar geen spijt van te hebben. "Ik zie het als een recht dat ik heb verdiend door werk dat ik heb gedaan."
Kamerleden ontvangen jaarlijks zo'n 120.000 euro, inclusief alle toeslagen en uitkeringen. Dijkhoff heeft recht dat aan te vullen, tot het salaris dat hij als bewindspersoon ontving. Het geld is onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van zijn vorige baan en daarmee is het ook moreel verdedigbaar dat hij zijn salaris als Kamerlid aanvult, zo redeneert Dijkhoff.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libiƫ en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
7 uur geleden