Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderen tegen Rutte: op school weinig aandacht voor slavernij

Kinderen tegen Rutte: op school weinig aandacht voor slavernij

DEN HAAG (ANP) - De boodschap was duidelijk woensdagochtend aan minister-president Mark Rutte en minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken): op school is te weinig aandacht voor het slavernijverleden. Dat vertelden kinderen in een gesprek met de bewindslieden in het Mauritshuis in Den Haag, in aanloop naar de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij komende zaterdag.

"Ik ben op mijn twaalfde vanuit Curaçao naar Nederland gekomen en merk dat er hier weinig over het slavernijverleden wordt gepraat", zei Mandy (14) uit Den Haag. "Op de middelbare school gaat het alleen over de VOC, maar we gaan niet de diepte in." Terwijl de kinderen nog wel de gevolgen van slavernij ervaren. "Op school worden wel racistische opmerkingen gemaakt of er wordt gelachen als het over slavernij gaat of mensen worden apen genoemd", vertelde Mandy.

Rutte en Bruins Slot namen in het museum een onderzoek in ontvangst over hoe kinderen aankijken tegen het slavernijverleden. Initiatiefnemer Tako Rietveld van de Kindercorrespondent zei dat niet eerder is onderzocht hoe de jeugd tegen dit onderwerp aankijkt. Zo geeft 90 procent van de ruim zeshonderd ondervraagden aan het onderwerp belangrijk te vinden en wil 80 procent er meer over weten. Verder zegt 60 procent zich een beetje te schamen voor het slavernijverleden. Dat laatste herkende Bruins Slot. "Als minister ben ik verantwoordelijk voor wat mijn voorgangers hebben gedaan. Ik schaam me in die zin dan ook. Jullie zijn niet verantwoordelijk, maar een beetje schamen over de geschiedenis kan je ook gebruiken om er nu voor te zorgen dat je zaken verandert."

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat 60 procent Nederlandse excuses belangrijk vindt, maar het ook een beetje gek vindt omdat het lang geleden is. Rutte zei die gedachte te begrijpen, aangezien hij zelf eerst ook geen voorstander was van excuses. Maar dat veranderde toen hij merkte dat het onderwerp nog steeds in veel families leeft. "Iemand vertelde in de Tweede Kamer: het is helemaal niet lang geleden, de oma van mijn oma heeft het nog meegemaakt. Het werkt nog steeds door in onze samenleving."

De premier zei na afloop dat de bijeenkomst en het onderzoek hem inspireren te kijken naar hoe het slavernijverleden een goede plek krijgt in het onderwijs. "Er zijn heel veel lespakketten, maar het probleem is alleen dat ze niet overal worden gebruikt." Volgens Rutte werken deskundige mensen al aan hoe dit beter kan. "Volgens mij is iedereen er hier wel van overtuigd dat we dit nog beter moeten verankeren."

Meer uit Politiek

Schoof in toespraak: slavernijverleden is 'iets van iedereen'

AMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.

21 minuten geleden
NSC: strengere norm veehouderij voor kwetsbare gebieden

DEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.

3 uur geleden
Van Weel wil tijdelijke wet tegen terrorisme blijvend maken

DEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.

14 uur geleden
Douwe Bob ziet geen meerwaarde in koffiedrinken met Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.

15 uur geleden
Kabinet houdt ontmoedigingsbeleid nederzettingen tegen het licht

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.

16 uur geleden
Shell en BP haken af bij klimaatafspraken met kabinet

DEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.

17 uur geleden
Bosma wil opties voor meer onderzoek kwestie-Arib op rij zetten

DEN HAAG (ANP) - Als de Tweede Kamer nader onderzoek wil naar het lekken over de zaak rond oud-voorzitter Khadija Arib, dan is het aan Kamerleden zelf om daartoe het initiatief te nemen. Dat heeft Kamervoorzitter Martin Bosma gezegd in een debat. "Het presidium heeft daar geen enkele mening over", herhaalde hij meerdere keren. Hij bood aan de opties op een rijtje te zetten, voordat de Kamer direct na het zomerreces opnieuw over de kwestie debatteert.

20 uur geleden