Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kim en Poetin tekenen 'alomvattend' samenwerkingsverband

Kim en Poetin tekenen 'alomvattend' samenwerkingsverband

PYONGYANG (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un hebben een "alomvattend strategisch partnerschap" getekend. Poetin verklaarde dat onder meer is afgesproken dat de buurlanden elkaar te hulp komen als ze worden aangevallen.

De president haalde ook uit naar het Westen, dat zowel zijn land als Noord-Korea zware sancties heeft opgelegd. Poetin noemde dat een vorm van afpersing die door het Westen wordt gebruikt om de eigen dominante rol in de wereld te behouden. Hij zei dat Rusland en Noord-Korea een onafhankelijk buitenlandbeleid hebben en dergelijke druk van buitenaf niet tolereren.

Kim prees de 71-jarige president op zijn beurt als de beste vriend van zijn volk. Hij omschreef het nieuwe verdrag volgens Russische media als "constructief, vooruitstrevend, uitsluitend vredelievend en defensief". De samenwerking is bedoeld om de "fundamentele belangen van de volken van onze twee landen te beschermen", aldus de Noord-Koreaanse leider.

Zeldzaam bezoek

Het Kremlin had al aangekondigd dat de twee antiwesterse leiders een overeenkomst zouden tekenen, zonder de details te noemen. Poetin omschreef het als een "basisdocument" dat het fundament zou moeten vormen voor de betrekkingen op de langere termijn.

Poetin is in Pyongyang voor een zeer zeldzaam bezoek aan Noord-Korea, waar hij 24 jaar geleden voor het laatst was. Hij en Kim spraken zo'n twee uur achter gesloten deuren in het Kumsusanpaleis met elkaar voordat ze het document ondertekenden.

Banden aangehaald

Poetin heeft Kim volgens Russische staatsmedia een Russische limousine, een ceremoniële dolk en een theeset cadeau gedaan. Kim overhandigde hem op zijn beurt diverse kunstwerken.

De twee gezworen vijanden van de Verenigde Staten hebben de laatste jaren de banden aangehaald en volgens de Amerikanen levert Noord-Korea bijvoorbeeld wapens en munitie voor het Russische leger. Russische media speculeerden voor het bezoek dat Poetin en Kim het zouden hebben over de mogelijke komst van Noord-Koreaanse arbeidsmigranten naar Rusland.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldt dat het bezoek van Poetin wel is ingekort. Hij zou eigenlijk dinsdagavond aankomen in Pyongyang, maar arriveerde pas diep in de nacht doordat hij nog een tussenstop maakte in Jakoetsk. Poetin vliegt waarschijnlijk woensdagavond door naar Vietnam.

Meer uit Buitenland

Media VS: Harris belde zondag urenlang om steun te vergaren

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zat zondag ruim tien uur aan de telefoon om steun te vergaren voor haar kandidatuur voor het presidentschap, melden Amerikaanse media. Zij schrijven dat de politica sprak met meer dan honderd mensen, onder wie partijleiders, Congresleden en gouverneurs.

12 minuten geleden
Kremlin boos over weigering van Russische journalisten bij Spelen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin vindt het "onacceptabel" dat Frankrijk sommige Russische journalisten geen toestemming geeft verslag te doen van de Olympische Spelen in Parijs. Een woordvoerder beschuldigt Frankrijk van het ondermijnen van de persvrijheid.

1 uur geleden
Schietpartij met vijf doden in Kroatisch rusthuis

DARUVAR (ANP) - Een 51-jarige man heeft met een vuurwapen in het Kroatische dorp Daruvar, 95 kilometer ten oosten van Zagreb, geschoten in een bejaardentehuis. Vijf mensen zijn gedood, inclusief zijn moeder, en drie raakten gewond, van wie een ernstig. Over het motief van de dader is nog niets bekend.

1 uur geleden
Israël meldt dood van twee gijzelaars in Gaza

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - Volgens Israëlische informatie zijn nog twee gijzelaars in de Gazastrook overleden. Het nieuws komt in de week van nieuwe onderhandelingen over een staakt-het-vuren en de vrijlating van de ongeveer 120 resterende gijzelaars.

1 uur geleden
Israëlische topsporters welkom, zegt Franse buitenlandminister

BRUSSEL (ANP/AFP/RTR) - Israëlische topsporters zijn welkom bij de Olympische Spelen in Parijs, benadrukte de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné maandag. Eerder spoorde een links-radicaal parlementslid sporters uit Israël aan om niet te komen.

2 uur geleden
Meer dan 500 arrestaties na dodelijke protesten in Bangladesh

DHAKA (ANP/AFP/RTR) - Na de golf van politiek geweld in Bangladesh zijn al zeker 532 mensen opgepakt, meldt een woordvoerder van de politie van de Bengalese hoofdstad Dhaka. Onder hen zijn ook leden van de oppositie. Bij de protesten zijn in een week tijd al 163 mensen omgekomen en raakten honderden agenten gewond.

2 uur geleden
'Olympische week' voor Franse president Macron

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron brengt maandag samen met onder anderen de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, een bezoek aan het olympische dorp in Saint-Denis bij Parijs. Er zijn in de aanloop naar de Olympische Spelen die vrijdag beginnen al zeker 4400 sporters neergestreken. Macron bezoekt onder meer de Franse atleten in het dorp. Ook de ministers van Binnenlandse Zaken en van Sport, respectievelijk Gérald Darmanin en Amélie Oudéa-Castéra, nemen deel aan het bezoek.

3 uur geleden