Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Keti Koti aan de keukentafel

Keti Koti aan de keukentafel

MIDDELBURG - Keti Koti, de herdenking van de slavernij en viering van de afschaffing ervan op 1 juli 1863, vindt dit jaar aan de keukentafel plaats.

Op woensdag 1 juli kunnen Zeeuwen samen eten en praten over gastvrijheid en burgermoed met de Keti Koti Tafel Tas. ‘Met een kant-en-klare Surinaamse maaltijd en prikkelende vragen dagen we Zeeuwen uit om ervaringen, gevoelens en inzichten te delen die samenhangen met ons gedeelde slavernijverleden’, aldus de organisatie, het Keti Koti Tafel Collectief Middelburg en de Zeeuwse Bibliotheek. ‘En dit keer gewoon thuis, in goed gezelschap en corona-proof. 

Ketens

‘De datum 1 juli (1863) markeert de feitelijke afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen.’ Dit wordt in heel Nederland jaarlijks gevierd met Keti Koti, dat ‘verbreek de ketens’ betekent. ‘Vorig jaar kwamen ruim 100 Zeeuwen in de bibliotheek in Middelburg bij elkaar om ervaringen, herinneringen en gevoelens te delen aan de Keti Koti dialoogtafel. Helaas zijn deze bijzondere ontmoetingen dit jaar niet mogelijk. Omdat we het belangrijk vinden om ook dit jaar aandacht te vragen voor ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden, verhuist de Keti Koti Tafel naar de privésfeer, bij mensen thuis.' 

Appetizers

Keti Koti Tafel is een initiatief van Mercedes Zandwijken en een nieuwe traditie waarbij wordt stilgestaan bij de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden. De Keti Koti Tafel Tas bevat een kant-en-klare maaltijd (vegetarisch, twee gangen: pindasoep, bojo) en materiaal om een dialoog in gang te zetten. ‘Dit bestaat uit audiovisuele appetizers en drie enveloppen met dialoogvragen. Het verhaal is Zeeuws getint. Dat de VOC zich schuldig maakte aan slavenhandel is bekend. Maar er zijn gelukkig ook verhalen over Zeeuwen die tégen slavernij waren gekant. In hoeverre zijn die verhalen en is het gedrag van die Zeeuwen inspirerend voor gastvrijheid en burgermoed vandaag en het vormgeven aan een samenleving vrij van discriminatie en racisme?'

Aanmelding

Het Keti Koti (t)huispakket is geschikt voor het hele gezin en kost 4 euro per persoon, met een minimale afname van twee personen. Na aanmelding - inschrijven kan tot donderdag 18 juni - en betaling is de tas op dinsdag 30 juni af te halen bij de diverse afgiftepunten in Zeeland. Ga voor meer informatie en bestellen naar ketikotitafel.nl. 

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden