
Kamerleden: Twitter moet optreden tegen intimidatie journalisten
DEN HAAG (ANP) - Twitter gaat te laconiek om met meldingen van bedreigingen tegen journalisten op het sociale medium, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over persvrijheid. Parlementariërs ergeren zich eraan dat het socialemediabedrijf de pogingen van het kabinet om hierover in gesprek te gaan heeft afgeslagen en willen daarom dat de druk wordt opgevoerd.
Sjoerd Sjoerdsma (D66) vindt dat platforms als Twitter moeten worden verplicht om "24 uur per dag, zeven dagen per week" bereikbaar te zijn voor het geval een journalist zich bedreigd voelt. Sociale media moeten ook actief in de gaten houden of berichten met een strafbare boodschap verschijnen en deze vervolgens verwijderen, vindt het Kamerlid. Anders zullen onlinebedreigingen leiden tot zelfcensuur onder journalisten, wetenschappers en politici, waarschuwt hij.
Twitter is volgens Pim van Strien (VVD) "vooralsnog Oost-Indisch doof" voor verzoeken uit de journalistiek en het kabinet om harder in te grijpen. Ook hij vindt dat er "ontegenzeggelijk een rol voor socialmediaplatformen" is weggelegd waar het gaat om het beschermen van de vrijheid en veiligheid. Caroline van der Plas (BBB) wijst op onderzoek van meldpunt Persveilig, dat laat zien dat het grootste deel van de agressie online richting vrouwelijke journalisten plaatsvindt op Twitter.
Europese wetgeving
Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) laat doorschemeren op dit punt veel te verwachten van de Digital Services Act (DSA). Deze Europese wetgeving wordt eind augustus van kracht en dwingt platforms als Twitter om harder op te treden tegen bedreigingen tegen de persvrijheid. "Het geeft ons instrumenten om te handhaven", zegt de minister. Dat Twitter onlangs niet deelnam aan een gesprek tussen het kabinet en sociale media noemt ze "zeer teleurstellend". Mede omdat vooral op Twitter veel "bagger" voorkomt, vond zij dat platform de "grote ontbrekende factor".
Mohammed Mohandis (PvdA) vindt dat het kabinet hier niet op moet wachten en sneller actie moet ondernemen. "Wat is er nodig om Elon Musk (eigenaar van Twitter, red.) ook echt het gevoel te geven dat Twitter niet boven de wet staat?", vraagt het Kamerlid zich af.
Kamervoorzitter Vera Bergkamp verzocht Twitter woensdag om "directe actie" en "serieuze stappen" te nemen tegen bedreigende en gewelddadige berichten richting Kamerleden. Het platform is afgelopen jaar "giftiger" geworden en moet zijn verantwoordelijkheid nemen, vindt ze.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
2 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
4 dagen geleden