Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil weten welke kunst van Oranjes is en welke van het Rijk

Kamer wil weten welke kunst van Oranjes is en welke van het Rijk

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil helderheid welke kunstwerken tot de privécollectie van de koninklijke familie behoren en welke in bezit zijn van het Rijk. Een meerderheid steunde een voorstel van D66.

Volgens die partij is het eigenaarschap van veel kunstwerken in de koninklijke collectie onduidelijk, omdat ze in de loop van eeuwen aan de collectie zijn toegevoegd zonder goede registratie. D66 is al langer kritisch over de omgang met kunstwerken van de Oranjes.

Vorig jaar januari vroeg D66-Kamerlid Salima Belhaj al opheldering aan premier Mark Rutte, nadat een tekening van Peter Paul Rubens door prinses Christina ter veiling werd aangeboden aan het Amerikaanse veilingshuis Sotheby's. Volgens Belhaj was het helemaal niet aan Christina om deze keuze te maken, omdat zij het stuk slechts in bruikleen zou hebben.

D66 wilde dat minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) de volledige collectie van wijlen koning Willem III met spoed tot werelderfgoed zou verklaren, zodat stukken tegen verkoop aan het buitenland beschermd zijn. De minister antwoordde dat het "aan de eigenaar zelf was" wat er met het kunstwerk gebeurde. De veiling ging door en het stuk leverde 8,2 miljoen dollar op.

In dezelfde periode kocht het Rijk in stilte kunst en antiek van de Oranjes, om te voorkomen dat de koninklijke familie die zou verkopen aan anderen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

dily 1 maand geleden
de (stiekeme) aankoop door het rijk van de oranjes zal ook vast geen koopje geweest zijn.
wvberend 1 maand geleden
Mooi 8,2 Miljoen naar de schatkist ? of toch niet ??

Meer uit Entertainment

Excuses politie voor 'fakenews-spandoek'

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft excuses gemaakt voor een spandoek met de tekst NOS = FAKENIEUWS dat in een politiebureau in Gouda hing. Volgens de politie ging het om een spandoek dat in beslag was genomen. "Dit had niet opgehangen mogen worden. Daarvoor bieden wij onze excuses aan. Dit is niet waar wij als politie voor staan", meldt de politie op Twitter.

12 uur geleden
Omroepen Mediapark sturen personeel naar huis om dreiging rellen

HILVERSUM (ANP) - Meerdere organisaties op het Mediapark in Hilversum hebben hun medewerkers opgeroepen naar huis te gaan in verband met de dreiging van rellen. Volgens een woordvoerster van de gemeente heeft onder meer BNNVARA daartoe opgeroepen.

16 uur geleden
Reljeugd verjaagt Tim Hofman bij opnames #BOOS

HILVERSUM (ANP) - Programmamaker Tim Hofman en zijn team zijn dinsdagmiddag tijdens opnames van de serie #BOOS belaagd door een groep jongeren. Volgens een woordvoerster van BNNVARA werd hun auto omsingeld door zo'n vijftien mensen die de wagen bekogelden met eieren en zorgden voor een "dreigende" sfeer.

16 uur geleden
Centre Pompidou Parijs vier jaar dicht voor renovatie

PARIJS (ANP/AFP) - Centre Pompidou in Parijs gaat vanaf eind 2023 vier jaar dicht voor een grondige renovatie. Een opknapbeurt voor het toonaangevende centrum voor moderne kunst in de Franse hoofdstad is noodzakelijk, zegt directeur Serge Lasvignes tegen Franse media. "Het gebouw lijdt. We hebben geen keus meer." De kosten worden geraamd op ruim 200 miljoen euro.

1 dag geleden
Man uit Almere opgepakt voor het bedreigen van journalisten

ALMERE (ANP) - Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een onlinefilmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen nemen of naar het buitenland kunnen vluchten, anders wordt ze iets aangedaan. NOS en ANP hebben aangifte van bedreiging tegen de man gedaan.

1 dag geleden
Burgemeester Urk uit afschuw over belagen cameraploeg NOS

URK (ANP) - Burgemeester Cees van den Bos van Urk heeft zondagmiddag in een videoboodschap zijn "afschuw" geuit over een groep Urker jongeren, die een cameraploeg van de NOS met pepperspray heeft bespoten. Dat gebeurde toen er opnames werden gemaakt van een testlocatie van de GGD, die zaterdagavond in Urk in brand is gestoken door relschoppende jeugd. "Dit kan niet langer, hier is een grens bereikt", aldus de geschokte burgemeester. De NOS brak de opnames na het incident af.

2 dagen geleden
Matthijs gaat door begint met bijna 1,4 miljoen kijkers

AMSTERDAM (ANP) - De eerste reguliere aflevering van Matthijs gaat door heeft zaterdagavond bijna 1,4 miljoen kijkers getrokken. Het nieuwe tv-programma van Matthijs van Nieuwkerk op NPO 1 trok meer kijkers dan tijdens de oudejaarsspecial, toen er meer dan een miljoen mensen keken.

3 dagen geleden