Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil weten of coronatoegangsbewijzen wel zin hebben

Kamer wil weten of coronatoegangsbewijzen wel zin hebben

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet beter moet uitleggen hoe de coronatoegangsbewijzen de komende tijd nieuwe besmettingen kunnen voorkomen. Verschillende fracties wijzen erop dat in horeca, evenementen en cultuursector gecontroleerd moet worden op de QR-codes, en daarmee voor met name mensen die niet gevaccineerd of geboosterd zijn onnodige barrières worden opgeworpen.

SP'er Maarten Hijink vindt dat bewijs geleverd moet worden voor de effectiviteit van maatregelen. "Alle maatregelen die niet aantoonbaar effectief zijn, maar die wel onze vrije samenleving aantasten, moeten zo snel als mogelijk gestopt worden." Attje Kuiken van de Partij van de Arbeid vroeg of er niet gekeken moet worden of op bepaalde plekken die voor met name jongeren belangrijk zijn iedereen een negatieve coronatest zou moeten kunnen laten zien. Wellicht kan er op die manier meer open, opperde ze in het parlement.

VVD-Kamerlid Judith Tielen vroeg het kabinet in algemene zin om een overzicht van coronamaatregelen, en de mate waarin die maatregelen bijdragen aan de virusbestrijding: "Wat is bewezen en wat niet?" SGP'er Kees van der Staaij wees erop dat als bijvoorbeeld de horeca alleen open mag met coronatoegangsbewijzen, de mate waarin het toezicht gehandhaafd kan worden een rol speelt in de mogelijkheid om maatregelen verder te versoepelen.

Sociaalkredietsysteem

Sommige partijen vinden dat de coronamaatregelen helemaal of bijna helemaal geschrapt moeten worden. Volgens Edgar Mulder van de PVV zijn vrijheidsbeperkende maatregelen niet meer te rechtvaardigen. Caroline van der Plas vindt dat er nog maar twee maatregelen nodig zijn: de "normale hygiëneregels" en thuisblijven bij klachten. "Weg met die pas."

Freek Jansen van Forum voor Democratie stelde zelfs dat het coronatoegangsbewijs een voorbode zou kunnen zijn van een sociaalkredietsysteem, zoals in delen van China wordt gebruikt. Onder anderen Lisa Westerveld van GroenLinks wees hem erop dat daar helemaal geen plannen voor zijn, en deze Tweede Kamer daar ook niet mee akkoord zou gaan.

Meer uit Politiek

Nationaal Burgerberaad Klimaat uit de startblokken

AMERSFOORT (ANP) - Het Nationaal Burgerberaad Klimaat is zaterdag voor het eerst bijeengekomen. De startbijeenkomst in de Rijtuigenloods in Amersfoort werd geopend door de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Dat deden ze samen met voorzitter Nienke Meijer aan de hand van een vraaggesprek.

2 uur geleden
VVD ook voorstander van socialemediaverbod voor kinderen

DEN HAAG (ANP) - Ook VVD is voorstander van een socialemediaverbod voor kinderen, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van RTL Nieuws. De coalitiepartij nam vorige maand nog geen standpunt in toen D66 pleitte voor een leeftijdsgrens van 15 jaar, maar pleit nu voor een grens van 13 jaar.

5 uur geleden
Veldkamp: Oekraïne-opmerking Wilders is 'inleidende beschieting'

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is van plan Wilders te houden aan de afspraken die de coalitie heeft gemaakt over steun aan Oekraïne. Dat zei de minister in Café Kockelmann.

18 uur geleden
Uitermark wil aanpak discriminatie centraal regelen

DEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.

1 dag geleden
Schoof leidt zelf stikstofgroep, wil alle maatregelen bespreken

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).

1 dag geleden
Madlener heeft 'grote zorgen' over nieuwe stikstofuitspraak

DEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.

1 dag geleden
Klever: Nederland zal niet vooraan staan bij wederopbouw Gaza

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.

1 dag geleden