Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil weten of coronatoegangsbewijzen wel zin hebben

Kamer wil weten of coronatoegangsbewijzen wel zin hebben

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet beter moet uitleggen hoe de coronatoegangsbewijzen de komende tijd nieuwe besmettingen kunnen voorkomen. Verschillende fracties wijzen erop dat in horeca, evenementen en cultuursector gecontroleerd moet worden op de QR-codes, en daarmee voor met name mensen die niet gevaccineerd of geboosterd zijn onnodige barrières worden opgeworpen.

SP'er Maarten Hijink vindt dat bewijs geleverd moet worden voor de effectiviteit van maatregelen. "Alle maatregelen die niet aantoonbaar effectief zijn, maar die wel onze vrije samenleving aantasten, moeten zo snel als mogelijk gestopt worden." Attje Kuiken van de Partij van de Arbeid vroeg of er niet gekeken moet worden of op bepaalde plekken die voor met name jongeren belangrijk zijn iedereen een negatieve coronatest zou moeten kunnen laten zien. Wellicht kan er op die manier meer open, opperde ze in het parlement.

VVD-Kamerlid Judith Tielen vroeg het kabinet in algemene zin om een overzicht van coronamaatregelen, en de mate waarin die maatregelen bijdragen aan de virusbestrijding: "Wat is bewezen en wat niet?" SGP'er Kees van der Staaij wees erop dat als bijvoorbeeld de horeca alleen open mag met coronatoegangsbewijzen, de mate waarin het toezicht gehandhaafd kan worden een rol speelt in de mogelijkheid om maatregelen verder te versoepelen.

Sociaalkredietsysteem

Sommige partijen vinden dat de coronamaatregelen helemaal of bijna helemaal geschrapt moeten worden. Volgens Edgar Mulder van de PVV zijn vrijheidsbeperkende maatregelen niet meer te rechtvaardigen. Caroline van der Plas vindt dat er nog maar twee maatregelen nodig zijn: de "normale hygiëneregels" en thuisblijven bij klachten. "Weg met die pas."

Freek Jansen van Forum voor Democratie stelde zelfs dat het coronatoegangsbewijs een voorbode zou kunnen zijn van een sociaalkredietsysteem, zoals in delen van China wordt gebruikt. Onder anderen Lisa Westerveld van GroenLinks wees hem erop dat daar helemaal geen plannen voor zijn, en deze Tweede Kamer daar ook niet mee akkoord zou gaan.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GeelHesje 4 maanden geleden
Het CTB kan en gaat geen enkele besmetting tegen houden! Niet zolang besmette geinjecteerden en besmette mensen die ooit eens eerder besmet waren ongetest overal naar binnen mogen en zich vanwege hun QR code veilig wanen en er voor hun onderbewustzijn dus ook weinig reden is om je aan welke regel te houden dan ook "want ik ben toch beschermd?" Het CTB is voor een heel ander doel gemaakt dus kom daar dan ook gewoon eerlijk voor uit ja want het volk is al die leugens en halve waarheden en spelen met cijfertjes enz enz echt spuug en spuug en spuug zat!!!!

Meer uit Politiek

Partijraad SP: gedwongen deelname R'dam aan verkiezingen onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van de SP had de afdeling in Rotterdam niet mogen dwingen om mee te doen aan de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, oordeelt ook de partijraad zaterdag. Daarmee schaart de raad zich achter een oordeel van de beroepscommissie van de partij.

7 uur geleden
Prominenten PvdA en GroenLinks in open brief: fuseer in senaat

DEN HAAG (ANP) - Een aantal prominenten van de PvdA en GroenLinks pleiten in een open brief in de Volkskrant voor een fusie van de beide Eerste Kamerfracties. Begin juni stemmen beide partijen over voorstellen die dat moeten regelen. Volgens de ondertekenaars van de brief is samenwerking "hard nodig" en is er sprake van een "historisch momentum".

1 dag geleden
Noodgreep om steun Kamer te vergaren voor bindend referendum

DEN HAAG (ANP) - In een ultieme poging om voldoende steun in de Tweede Kamer te krijgen voor de invoering van een correctief bindend referendum, wordt het huidige initiatiefvoorstel van de SP gesplitst. Het is niet zeker dat het gesplitste wetsvoorstel wel op de benodigde tweederdemeerderheid van de Kamer kan rekenen, maar zonder ingreep haalt de wet het hoogstwaarschijnlijk helemaal niet.

3 dagen geleden
Kuipers: ministerie zal zich niet meer in OMT-adviezen mengen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zal de corona-adviezen van het Outbreak Management Team (OMT) voortaan niet meer beoordelen voordat ze naar buiten komen. Dat heeft minister Ernst Kuipers toegezegd in de Tweede Kamer. Hij nam tijdens een debat over de bemoeienis van zijn ministerie bij de adviezen een suggestie van SP'er Maarten Hijink van deze strekking over. De Kamer wil verder dat de minister ook adviezen over de maatschappelijke impact zwaar laat meewegen.

4 dagen geleden
'Van Rij wil institutioneel racisme bij deel fiscus erkennen'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil dat het kabinet erkent dat de Belastingdienst zich op punten schuldig heeft gemaakt aan institutioneel racisme. Het onderwerp staat voor woensdag op de agenda om te bespreken tijdens de ministerraad, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Vrijdag was er ook al over gepraat, maar het is de bewindslieden vooralsnog niet gelukt om tot overeenstemming te komen.

4 dagen geleden
Zorgen in Kamer over besteding coronamiljarden onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over hoe de 8,5 miljard euro, bedoeld om de corona-achterstanden in het onderwijs weg te werken, wordt besteed. Het is volgens de partijen niet duidelijk genoeg wat de doelen van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) zijn en in hoeverre het geld effectief wordt besteed. Ze willen daarom duidelijkheid van minister Dennis Wiersma (Onderwijs).

4 dagen geleden
Kamer maakt zich sterk voor veiligheid van 'groene boa's'

DEN HAAG (ANP) - 'Groene' buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) moeten beter en vooral veiliger hun werk kunnen doen in het landelijk gebied waar ze actief zijn, vindt de Tweede Kamer. Ze moeten een toereikende uitrusting hebben, meer kunnen samenwerken met de politie en ook informatie uit politiesystemen kunnen halen. Moties die het kabinet oproepen dit te regelen - van VVD, PvdA, CDA en SGP - zijn aangenomen door de Kamer.

4 dagen geleden