Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil weten of coronatoegangsbewijzen wel zin hebben

Kamer wil weten of coronatoegangsbewijzen wel zin hebben

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het kabinet beter moet uitleggen hoe de coronatoegangsbewijzen de komende tijd nieuwe besmettingen kunnen voorkomen. Verschillende fracties wijzen erop dat in horeca, evenementen en cultuursector gecontroleerd moet worden op de QR-codes, en daarmee voor met name mensen die niet gevaccineerd of geboosterd zijn onnodige barrières worden opgeworpen.

SP'er Maarten Hijink vindt dat bewijs geleverd moet worden voor de effectiviteit van maatregelen. "Alle maatregelen die niet aantoonbaar effectief zijn, maar die wel onze vrije samenleving aantasten, moeten zo snel als mogelijk gestopt worden." Attje Kuiken van de Partij van de Arbeid vroeg of er niet gekeken moet worden of op bepaalde plekken die voor met name jongeren belangrijk zijn iedereen een negatieve coronatest zou moeten kunnen laten zien. Wellicht kan er op die manier meer open, opperde ze in het parlement.

VVD-Kamerlid Judith Tielen vroeg het kabinet in algemene zin om een overzicht van coronamaatregelen, en de mate waarin die maatregelen bijdragen aan de virusbestrijding: "Wat is bewezen en wat niet?" SGP'er Kees van der Staaij wees erop dat als bijvoorbeeld de horeca alleen open mag met coronatoegangsbewijzen, de mate waarin het toezicht gehandhaafd kan worden een rol speelt in de mogelijkheid om maatregelen verder te versoepelen.

Sociaalkredietsysteem

Sommige partijen vinden dat de coronamaatregelen helemaal of bijna helemaal geschrapt moeten worden. Volgens Edgar Mulder van de PVV zijn vrijheidsbeperkende maatregelen niet meer te rechtvaardigen. Caroline van der Plas vindt dat er nog maar twee maatregelen nodig zijn: de "normale hygiëneregels" en thuisblijven bij klachten. "Weg met die pas."

Freek Jansen van Forum voor Democratie stelde zelfs dat het coronatoegangsbewijs een voorbode zou kunnen zijn van een sociaalkredietsysteem, zoals in delen van China wordt gebruikt. Onder anderen Lisa Westerveld van GroenLinks wees hem erop dat daar helemaal geen plannen voor zijn, en deze Tweede Kamer daar ook niet mee akkoord zou gaan.

Meer uit Politiek

Plasterk spreekt vrijdag met laatste vier partijleiders

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk voert vrijdag gesprekken met leiders van de overgebleven vier partijen die in ieder geval één zetel hebben binnengesleept bij de verkiezingen van vorige week. Hij gaat achtereenvolgens in gesprek met Mirjam Bikker (CU), Laurens Dassen (Volt), Joost Eerdmans (JA21) en Chris Stoffer (SGP). DENK staat ook op drie zetels, maar voorman Stephan van Baarle weigert met Plasterk in gesprek te gaan, omdat hij de verkenner als "de boodschapper van extreemrechts" ziet.

5 uur geleden
Ouwehand: nieuw kabinet moet rechtsstaat respecteren

DEN HAAG (ANP) - Het is "urgenter en zorgwekkender dan ooit" geworden of een nieuw kabinet de rechtsstaat wel respecteert, zegt Partij voor de Dieren-leider Esther Ouwehand. Dat een nieuw kabinet dat doet, is dan ook haar voornaamste boodschap aan verkenner Ronald Plasterk.

6 uur geleden
Baudet vindt uitsluiten partijen 'oude kartelpolitiek'

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet vindt het uitsluiten van partijen om in een kabinet mee samen te werken "oude kartelpolitiek". Hij doelt daarmee op NSC en VVD die vooralsnog niet met de winnaar van de verkiezingen PVV in een kabinet willen. PVV-leider Geert Wilders ziet een kabinet met NSC, VVD en BBB voor zich.

7 uur geleden
SP'er Marijnissen wil snel duidelijkheid over verkenning

DEN HAAG (ANP) - De verkenning loopt tot dusver "niet fraai", zei SP-leider Lilian Marijnissen voordat ze binnenging bij verkenner Ronald Plasterk. "Ik hoop dat er snel stappen gezet kunnen worden." Ze ziet vooral veel discussies tussen partijleiders op X en in de media.

9 uur geleden
Scheidend Tweede Kamerlid Kwint voorzitter nieuwe vechtsportbond

ROTTERDAM (ANP) - Scheidend Tweede Kamerlid Peter Kwint (SP) wordt voorzitter van de Nederlandse Vechtsportbond (NVB). De nieuwe bond, waarin alle bestaande Nederlandse vechtsportorganisaties voor kickboksen, thaiboksen en mixed martial arts (mma) samenkomen, gaat op 1 januari officieel van start.

9 uur geleden
CDA blijft bij standpunt: in oppositie en niet in kabinet met PVV

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal ziet voor zijn partij geen rol weggelegd in een nieuwe coalitie. Gezien de verkiezingsuitslag past het CDA een rol in de oppositie, vindt hij. Hij wil ook niet in een kabinet met de PVV, ook niet als gedoogpartner, zei Bontenbal na afloop van het gesprek met verkenner Ronald Plasterk. Bontenbal vindt dat er bij de partijen "die het grootste" zijn geworden "een grote en zware verantwoordelijkheid" ligt op om met elkaar aan tafel te zitten en "tot iets te komen".

9 uur geleden
Cultuursector prijst Uslu voor 'cultuurhart', maar laakt vertrek

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu had een "groot hart voor kunst en cultuur". Maar haar vertrek in deze voor de cultuursector roerige periode is "erg jammer". Dat laat bestuurder Boris van der Ham weten namens de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) en de Vereniging van Vrije Theaterproducenten (VVTP).

11 uur geleden