
Kamer wil sneller actie tegen racisme en discriminatie
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer en sneller werk maken van de aanpak van discriminatie en racisme. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het te lang duurt tot er concrete maatregelen worden getroffen op de terreinen waar het misgaat, zoals op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de woonsector en bij de politie. Aanleiding voor het debat was onder meer het Turkse gezin in Giethoorn dat na langdurig getreiter en intimidatie verhuisde, ook omdat de politie niet adequaat optrad.
Onder meer D66, PvdA, GroenLinks, DENK, SP, Partij voor de Dieren en Volt toonden zich ontevreden over het landelijke beleid tot nu toe. DENK-Kamerlid Stephan van Baarle kwam met een steekwagen de plenaire zaal binnen met drie dozen vol onderzoeken naar racisme en discriminatie. Volgens hem zijn de gegevens er al lang, maar heeft de overheid nog steeds te weinig oog voor de aanpak. Het ontbreekt niet aan goede voornemens, maar de plannen zijn lege hulzen en is er geen geld uitgetrokken voor de bestrijding, aldus Van Baarle.
Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) sprak dat tegen. Elk jaar is er 12 miljoen euro extra vrijgemaakt om discriminatie aan te pakken. Ook gemeenten krijgen geld daarvoor, maar de PvdA wees erop dat dit geld niet is geoormerkt en ze het geld soms in iets anders steken. Ook willen partijen dat de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme meer bevoegdheden en armslag krijgt om goede plannen te maken en uit te kunnen voeren.
Politiemeldingen
Ook CDA en VVD wilden weten wanneer precies welke verbeteringen worden ingezet. "Nederland is een van de meest tolerante landen ter wereld, maar toch is discriminatie en racisme onderdeel van onze samenleving en dat is onacceptabel", zei Hatte van der Woude van de VVD. JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans stelde dat Nederland geen racistisch land is, maar dat er wel racisten zijn onder de bevolking "en dat is altijd fout". Hij vindt dat de discussie erg is opgeblazen. Dat duizenden meldingen bij de politie bijvoorbeeld leiden tot slechts enkele tientallen veroordelingen, zegt volgens Eerdmans juist dat mensen dáchten dat ze gediscrimineerd worden, maar bleek dat niet zo.
De al aangekondigde discriminatierechercheurs beginnen rond de zomer, meldde justitieminister Dilan Yeşilgöz. Zij zullen de politie-eenheden helpen en ondersteunen bij de aangiften van discriminatie. Ook zullen ze onderzoeken hoe de werkwijze verloopt en kijken hoe het beter kan.
Meer uit Binnenland
HOUTEN (ANP) - Door het droge en zonnige weer stijgt het neerslagtekort de komende dagen flink. Door de hitte verdampt veel vocht uit de bodem, meldt Weeronline. Momenteel is het neerslagtekort 170 millimeter, maar dat kan oplopen tot 200 millimeter in de loop van de week.
28 minuten geledenHOUTEN (ANP) - In Eindhoven steeg de temperatuur om 10.20 uur tot 30,6 graden. Daarmee is de eerste regionale hittegolf van het jaar een feit, meldt Weeronline. Vanaf vrijdag werd het in Eindhoven iedere dag 25 graden of warmer. Naar verwachting stijgen de temperaturen dinsdag verder, tot mogelijk 35 graden.
48 minuten geledenDE BILT (ANP) - In de nacht van maandag op dinsdag waren er in Nederland grote temperatuurverschillen tussen het oosten, waar het plaatselijk 8 graden werd, en de Randstad waar het op sommige plekken niet koeler dan 26 graden werd. Dat meldt het KNMI op basis van metingen in weerstations verspreid over het land.
55 minuten geledenZWOLLE (ANP) - De spreidingswet werkt en moet daarom behouden blijven. Daarvoor pleiten meerdere commissarissen van de Koning opnieuw, nu blijkt dat bijna driekwart van de 342 gemeenten "geheel of deels" aan de opgave voldoet. Ze hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden, driekwart van de ruim 100.000 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) per 1 juli van hen vroeg.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - De gemeente Westerwolde noemt de spreidingswet effectief, maar de resultaten zijn nog niet voldoende. Dat zegt burgemeester Jaap Velema in een reactie op cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waaruit naar voren komt dat gemeenten driekwart van de benodigde plekken hebben gerealiseerd. In de gemeente Westerwolde ligt het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel.
1 uur geledenBADHOEVEDORP (ANP) - Bij het dodelijke ongeval op de snelweg A9 bij Badhoevedorp zijn maandagavond twee mensen om het leven gekomen, meldt de politie. Het gaat om een 45-jarige vrouw uit Leerdam en een man van 70 uit de gemeente Bronckhorst. Beiden zaten in een personenauto.
2 uur geledenDEN HELDER (ANP) - De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.
2 uur geleden