Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil sneller actie tegen racisme en discriminatie

Kamer wil sneller actie tegen racisme en discriminatie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer en sneller werk maken van de aanpak van discriminatie en racisme. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat het te lang duurt tot er concrete maatregelen worden getroffen op de terreinen waar het misgaat, zoals op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de woonsector en bij de politie. Aanleiding voor het debat was onder meer het Turkse gezin in Giethoorn dat na langdurig getreiter en intimidatie verhuisde, ook omdat de politie niet adequaat optrad.

Onder meer D66, PvdA, GroenLinks, DENK, SP, Partij voor de Dieren en Volt toonden zich ontevreden over het landelijke beleid tot nu toe. DENK-Kamerlid Stephan van Baarle kwam met een steekwagen de plenaire zaal binnen met drie dozen vol onderzoeken naar racisme en discriminatie. Volgens hem zijn de gegevens er al lang, maar heeft de overheid nog steeds te weinig oog voor de aanpak. Het ontbreekt niet aan goede voornemens, maar de plannen zijn lege hulzen en is er geen geld uitgetrokken voor de bestrijding, aldus Van Baarle.

Minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) sprak dat tegen. Elk jaar is er 12 miljoen euro extra vrijgemaakt om discriminatie aan te pakken. Ook gemeenten krijgen geld daarvoor, maar de PvdA wees erop dat dit geld niet is geoormerkt en ze het geld soms in iets anders steken. Ook willen partijen dat de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme meer bevoegdheden en armslag krijgt om goede plannen te maken en uit te kunnen voeren.

Politiemeldingen

Ook CDA en VVD wilden weten wanneer precies welke verbeteringen worden ingezet. "Nederland is een van de meest tolerante landen ter wereld, maar toch is discriminatie en racisme onderdeel van onze samenleving en dat is onacceptabel", zei Hatte van der Woude van de VVD. JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans stelde dat Nederland geen racistisch land is, maar dat er wel racisten zijn onder de bevolking "en dat is altijd fout". Hij vindt dat de discussie erg is opgeblazen. Dat duizenden meldingen bij de politie bijvoorbeeld leiden tot slechts enkele tientallen veroordelingen, zegt volgens Eerdmans juist dat mensen dáchten dat ze gediscrimineerd worden, maar bleek dat niet zo.

De al aangekondigde discriminatierechercheurs beginnen rond de zomer, meldde justitieminister Dilan Yeşilgöz. Zij zullen de politie-eenheden helpen en ondersteunen bij de aangiften van discriminatie. Ook zullen ze onderzoeken hoe de werkwijze verloopt en kijken hoe het beter kan.

Meer uit Binnenland

Brandweer noemt protestbranden gevaarlijk voor iedereen

ARNHEM (ANP) - Gebruik nooit vuur om een statement af te geven. Daarmee brengen brandstichters zichzelf, de omgeving en hulpverleners in gevaar. Dat zegt Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland over de branden die demonstrerende boeren her en der stichten.

5 minuten geleden
Eis ruim 26 jaar cel tegen hoofdverdachte afpersing fruithandel Hedel

ARNHEM (ANP) - In de afpersingszaak rond fruitbedrijf De Groot in Hedel is woensdag 26 jaar en 7 maanden celstraf geëist tegen hoofdverdachte Ali G. De 37-jarige man uit Naarden heeft volgens de aanklager geprobeerd de fruitimporteur af te persen na de vondst van 400 kilo cocaïne tussen de bananen. Daarna zou hij diverse mannen hebben aangezet tot het veroorzaken van explosies bij woningen van medewerkers van het fruitbedrijf.

6 minuten geleden
Boeren roepen op tot acties bij luchthavens maandag

DEN HAAG (ANP) - Boeren roepen in hun eigen communicatiekanalen op om maandag met een grootschalige actie "heel Nederland plat te leggen." De oproep, die massaal wordt gedeeld en onderschreven, voorziet in acties bij de luchthavens Schiphol, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport.

10 minuten geleden
Politie: tien aanhoudingen in Oost-Nederland na boerenprotesten

DEN HAAG (ANP) - Er zijn in Oost-Nederland woensdag tien mensen aangehouden na de boerenprotesten die dinsdag op verschillende plekken in de regio escaleerden. De Landelijke Eenheid van de politie meldt dit, zonder te specificeren om wat voor vergrijpen het gaat. Wel is duidelijk dat er een groot opsporingsteam aan de slag is en dat de politie meer arrestaties verwacht.

13 minuten geleden
A1 bij Oldenzaal dicht door boerenactie met zeker 50 trekkers

HENGELO (ANP) - Een aantal actievoerders heeft met trekkers het begin van de A1 in de buurt van OIdenzaal geblokkeerd. Het gaat om de weg vanaf de Duitse grens richting Hengelo. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat gaat het om "minimaal vijftig trekkers". Op beeld van RTV Oost is te zien dat op de vluchtstrook ook een voertuig staat en dat in de berm mest is gelegd, waardoor deze ook geblokkeerd is.

48 minuten geleden
Logistieke branche: boerenblokkades voor niemand leuk

ZOETERMEER (ANP) - Niemand in de handel en logistiek is gebaat bij blokkades van snelwegen door protesterende boeren. Dat meldt ondernemersvereniging voor de handel en logistiek evofenedex in een reactie op acties die maandag en dinsdag plaatsvonden. Volgens een zegsvrouw is het vooral lastig om onaangekondigde blokkades te omzeilen.

1 uur geleden
Voorzitter politiebond: tientallen bedreigingen bestuurders

BAARN (ANP) - De afgelopen dagen hebben tientallen bedreigingen en intimidaties plaatsgevonden van wethouders, raadsleden en Kamerleden rond de boerenacties. Dat gebeurde onder meer via social media, in persoon door mensen die voor de deur stonden en soms telefonisch, zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs naar aanleiding van uitspraken die hij eerder woensdagochtend deed in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

3 uur geleden