Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil paspoort voor Surinamers zonder papieren, blije reacties

Kamer wil paspoort voor Surinamers zonder papieren, blije reacties

AMSTERDAM (ANP) - Meerdere organisaties reageren verheugd op het nieuws dat er een verblijfsregeling lijkt te komen voor honderden Surinamers die al jaren ongedocumenteerd in Nederland wonen. Dinsdagavond bleek dat in de Tweede Kamer voldoende steun is voor een motie daarover.

Het gaat naar schatting om tussen de zeshonderd en achthonderd mensen die voor de onafhankelijkheid in 1975 in Suriname als Nederlander zijn geboren, en na die onafhankelijkheid naar Nederland zijn gegaan. In ons land hadden ze vijf jaar de tijd om een verblijfsvergunning aan te vragen. "Door leeftijd, gezinsomstandigheden, onbekendheid of andere omstandigheden" is dat niet gelukt, staat in de motie.

Ze verblijven inmiddels wel al tientallen jaren in Nederland, maar zonder rechten. De meerderheid aan Kamerleden meldt in de motie dat dit leidt tot "schrijnende situaties".

Motie

Het ASKV, De Regenboog Groep, Stichting Comité 1-7-2013, Human Right Initiatives (HRI) en advocate Eva Bezem (Prakken d'Oliveira) vragen al jaren aandacht voor deze groep. "Een verblijfsregeling is een rechtvaardige en humane oplossing voor de honderden Surinaamse oud-Nederlanders die al te lang in onzekerheid leven. Wij hopen dat de regeling leidt tot een verblijfsvergunning voor alle Surinaamse oud-Nederlanders die een ongedocumenteerd leven leiden in Nederland", zeggen ze woensdag.

Het kabinet was al bezig om een paspoort te regelen voor deze groep, maar na de val van het kabinet is dat stil komen te liggen. De motie van Henri Bontenbal (CDA) roept op dat de regeling er toch moet komen. Volgende week dinsdag wordt erover gestemd. "De betrokken maatschappelijke organisaties hebben er vertrouwen in dat het nieuwe kabinet de wens van de Kamer uit zal voeren."

Meer uit Politiek

Nederland ziet niets in snelle verlichting sancties Syrië

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."

5 uur geleden
Oppositie neemt VVD onder vuur om Gaza

HAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.

15 uur geleden
Staande ovatie van Kamer voor vertrekkend 'instituut' Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."

19 uur geleden
Emotionele Omtzigt: onvoldoende zichtbaar bezig met kernproblemen

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt vindt dat de Haagse politiek "onvoldoende zichtbaar bezig is met de kernproblemen van Nederland oplossen". Dat zegt de gewezen fractievoorzitter van NSC in een persverklaring bij zijn afscheid, zichtbaar geëmotioneerd. Hij hekelt dat "de tent in de fik staat" als er vijf lintjes niet ondertekend worden, terwijl problemen als de afwikkeling van het toeslagenschandaal voortduren.

1 dag geleden
Rijksuitgaven stijgen harder dan mag, zegt Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De pas bijgestelde rijksbegroting voldoet niet volledig aan de Europese begrotingsregels. De uitgaven nemen de komende jaren sterker toe dan is toegestaan. Dat schrijft de Raad van State in een rapport over de voorjaarsnota die het kabinet vorige maand heeft ingediend.

1 dag geleden
Raad van State kritisch over versoepeling schadeaanpak Groningen

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.

1 dag geleden
GroenLinks-PvdA pleit voor landelijke selectie van cold cases

DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.

4 dagen geleden