
Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.
De Tweede Kamer debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19. Met die wet kunnen mensen zonder klachten zich buiten de GGD om laten testen, en met een negatief testbewijs weer toegang krijgen tot bijeenkomsten of sectoren die anders dicht zouden blijven. In de Kamer is breed kritiek op de invulling van die wet.
Het wetsvoorstel laat nog veel ruimte voor nadere invulling, vindt de Kamer. Onder meer de Partij van de Arbeid vindt dat daardoor het risico bestaat dat hij te lang van kracht blijft en wordt ingezet voor gevallen waarin testen niet per se noodzakelijk is. D66 wil dat de minister concreet maakt in welke gevallen hij wil toestaan dat de tests gebruikt worden voor studenten in het hoger onderwijs.
Eigen bijdrage
Ook onder meer de ChristenUnie, JA21 en de SP vroegen de minister te zeggen wanneer de wet niet langer nodig zal zijn. De Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, BIJ1 en de SGP betwijfelen om verschillende redenen of een toegangstest überhaupt een goed idee is.
Er tekent zich wel een meerderheid af om de eigen bijdrage voor deze vorm van testen te schrappen. Zo'n test met testbewijs moet 7,50 euro gaan kosten, stelt het kabinet voor.
Extra drempel
Volgens verschillende partijen, waaronder D66 en de ChristenUnie, kunnen de kosten een extra drempel opwerpen. Andere vragen zich af of het niet onnodig ingewikkeld is, of dat de kosten van het testen mensen ertoe dwingt om zich toch te laten inenten als ze dat eigenlijk niet willen. Ook wordt erop gewezen dat mensen met een smalle beurs de tests mogelijk niet kunnen betalen.
Het kabinet is toch een voorstander van een eigen bijdrage omdat die alleen gevraagd zal worden voor niet-essentiële activiteiten en mensen zelf moeten bijdragen aan de testmogelijkheid waarvan ze profiteren. VVD en CDA bleven daar donderdag achter staan.
Nog in de eerste termijn van het debat moest Eva van Esch van de Partij voor de Dieren vroegtijdig naar huis. Ze had bericht gekregen dat ze in de buurt was geweest van iemand die besmet bleek met het coronavirus, en moet volgens haar partij in thuisisolatie.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - De afgelopen dagen hebben ongeveer 850 mensen gratis hun lever laten testen bij de RAI Amsterdam. Daar vond tot en met zaterdag het artsencongres van de European Association for the Study of the Liver (EASL) plaats.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
1 dag geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
2 dagen geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geleden