
Kamer vindt dat de coronatestwet nog verbeterd moet worden
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet dat mensen een eigen bijdrage moeten betalen voor een coronatest waarmee ze straks bijvoorbeeld naar een festival of museum zouden mogen. Ook moet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beter duidelijk maken hoe lang de wet die de testen mogelijk maakt van kracht blijft, vinden zowel oppositie- als coalitiepartijen donderdag tijdens een debat over die wet.
De Tweede Kamer debatteert over de Tijdelijke wet testbewijzen Covid-19. Met die wet kunnen mensen zonder klachten zich buiten de GGD om laten testen, en met een negatief testbewijs weer toegang krijgen tot bijeenkomsten of sectoren die anders dicht zouden blijven. In de Kamer is breed kritiek op de invulling van die wet.
Het wetsvoorstel laat nog veel ruimte voor nadere invulling, vindt de Kamer. Onder meer de Partij van de Arbeid vindt dat daardoor het risico bestaat dat hij te lang van kracht blijft en wordt ingezet voor gevallen waarin testen niet per se noodzakelijk is. D66 wil dat de minister concreet maakt in welke gevallen hij wil toestaan dat de tests gebruikt worden voor studenten in het hoger onderwijs.
Eigen bijdrage
Ook onder meer de ChristenUnie, JA21 en de SP vroegen de minister te zeggen wanneer de wet niet langer nodig zal zijn. De Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, BIJ1 en de SGP betwijfelen om verschillende redenen of een toegangstest überhaupt een goed idee is.
Er tekent zich wel een meerderheid af om de eigen bijdrage voor deze vorm van testen te schrappen. Zo'n test met testbewijs moet 7,50 euro gaan kosten, stelt het kabinet voor.
Extra drempel
Volgens verschillende partijen, waaronder D66 en de ChristenUnie, kunnen de kosten een extra drempel opwerpen. Andere vragen zich af of het niet onnodig ingewikkeld is, of dat de kosten van het testen mensen ertoe dwingt om zich toch te laten inenten als ze dat eigenlijk niet willen. Ook wordt erop gewezen dat mensen met een smalle beurs de tests mogelijk niet kunnen betalen.
Het kabinet is toch een voorstander van een eigen bijdrage omdat die alleen gevraagd zal worden voor niet-essentiële activiteiten en mensen zelf moeten bijdragen aan de testmogelijkheid waarvan ze profiteren. VVD en CDA bleven daar donderdag achter staan.
Nog in de eerste termijn van het debat moest Eva van Esch van de Partij voor de Dieren vroegtijdig naar huis. Ze had bericht gekregen dat ze in de buurt was geweest van iemand die besmet bleek met het coronavirus, en moet volgens haar partij in thuisisolatie.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.
13 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.
14 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.
1 dag geleden