Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer verdeeld, maar meerderheid gloort voor pensioenwet

Kamer verdeeld, maar meerderheid gloort voor pensioenwet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is na tientallen uren aan debat nog steeds tot op het bot verdeeld over de pensioenwet. Toch heeft pensioenminister Carola Schouten genoeg steun, zo lijkt het: de coalitiepartijen zijn positief. Ook PvdA en GroenLinks neigen ernaar de wet te steunen, maar hebben nog enkele eisen.

Het gaat om de wettelijke basis voor de "ongekende en onomkeerbare hervorming" van het pensioenstelsel, zoals PVV'er Léon de Jong het omschrijft. Bij de oppositie leven vooral zorgen over de herverdeling van 1500 miljard euro aan pensioengeld van een collectieve pot naar individuele potjes. Ook vrezen politici dat er grote aantallen rechtszaken worden aangespannen door de overstap naar het nieuwe stelsel.

Bovendien moet er compensatie komen voor mensen die gedupeerd worden door de overgang van het systeem waardoor de pensioenopbouw leeftijdsafhankelijk wordt. Tot slot zijn er grote zorgen over de enorme gevolgen voor de uitvoering van de pensioenen. Miljoenen werknemers moeten in minder dan vier jaar tijd naar een nieuw stelsel. Zowel het kabinet als de Kamer weet niet precies wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Voorstanders benadrukken evenwel dat het oude stelsel, dat veel minder flexibel is, niet houdbaar is nu de bevolking steeds ouder wordt. Minister Schouten benadrukte tijdens eerdere besprekingen van de wet dat deze voortkomt uit een breed gesteund pensioenakkoord. De bewindsvrouw hamerde bovendien op de vele "toetsen en adviezen, en het advies van de Raad van State" over de nieuwe wet.

Voor een meerderheid in beide Kamers, heeft Schouten ook steun nodig van in elk geval PvdA en GroenLinks. Die partijen komen met aanpassingsvoorstellen op de wet, en willen vooral dat er genoeg wordt gedaan om het aantal werkenden dat geen pensioen opbouwt drastisch te verlagen. Een brief waarin werkgeversorganisaties en vakbonden zelf voorstellen doen voor meer waarborgen in de aanpak van deze 'witte vlek', biedt mogelijk soelaas. Zo staan deze sociale partners toch open voor een eventuele plicht om pensioen op te bouwen.

Maar de twee linkse oppositiepartijen, die samen optrekken, willen ook dat de startleeftijd voor pensioenopbouw wordt verlaagd naar 18 jaar en dat de wachttijd voor het opbouwen van pensioen in de uitzendsector wordt afgeschaft. Als die aanpassingen van de wet niet worden meegenomen, "is de wet incompleet", volgens GroenLinks-Kamerlid Senna Maatoug.

De Kamer debatteerde tot diep in de nacht van woensdag op donderdag over de wet. Schouten moet nog reageren op de vragen en voorstellen vanuit de Kamer. Pas op een later moment wordt gestemd over de wet, die op 1 juli moet ingaan. Wanneer er wordt gestemd is nog niet duidelijk. Een deel van de oppositie wil eerst de uitkomsten van een onderzoek naar verschillende scenario's zien.

Meer uit Politiek

Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

1 dag geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

1 dag geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

1 dag geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

2 dagen geleden
Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

1 week geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

1 week geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

1 week geleden