
Kabinet wil door met vergroeningsplan Tata, onderzoekt versnelling
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).
Het kabinet had oud-minister Hans Wijers en topconsultant Frans Blom gevraagd het plan van Tata tegen het licht te houden en daarbij ook alternatieven in kaart te brengen. Zij concluderen evenwel dat het plan waar het staalbedrijf zelf mee kwam "de meest logische optie" lijkt. Ook stellen ze vast dat de overheid hoe dan ook een bijdrage moet leveren.
In een toelichting op hun advies gaven Wijers en Blom per ongeluk de bedragen prijs die daar mogelijk mee zijn gemoeid. Het plan van Tata zelf zou tussen de 0,5 miljard en 2 miljard euro aan investeringen met publiek geld vergen. Bij een versnelling zou daar tussen de 10 en 50 procent bij kunnen komen. De kosten voor de schatkist kunnen daarmee oplopen tot 3 miljard euro.
Urgent
Adriaansens benadrukt dat dit "hele ruwe inschattingen" zijn en dat over de precieze verdeling van de kosten nog stevig met het bedrijf zal worden onderhandeld. "Laat daarbij ook duidelijk zijn, het gaat niet voor elke prijs gebeuren", waarschuwt zij.
Tijd om de keuze aan een nieuw kabinet te laten, heeft Adriaansens naar eigen zeggen niet. "Dit is een heel urgent probleem. De mensen die in de omgeving van Tata Steel wonen, vragen ons bijna dagelijks er iets aan te doen." Wel belooft ze de Tweede Kamer nauw te betrekken bij het vervolgproces. Mogelijk komt het kabinet nog dit jaar tot afspraken met het bedrijf.
Uitstoot verplaatst
Wijers en Blom keken ook naar de (financiële) gevolgen als Tata de deuren zou moeten sluiten. Uitkoop van het Indiase moederbedrijf zou 3 tot 4 miljard euro kosten, de sanering van het terrein maximaal 12 miljard en een sociaal plan voor de circa 9000 werknemers nog eens 1 miljard euro. De uitstoot zou dan mogelijk niet verminderen maar slechts verplaatst worden naar andere landen.
De twee adviseurs spraken in hun second opinion zelf geen voorkeur uit voor een variant. Maar Wijers noemt het voornemen van het kabinet om verder te gaan met de zogenoemde maatwerkafspraak met Tata en daarbij ook te kijken of het sneller kan "een goed te verdedigen en ook moedige keuze".
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
4 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.
7 uur geleden