
Kabinet weer bijeen op Catshuis om toeslagenaffaire
DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van het kabinet komt zondag voor de tweede keer bijeen om te praten over de affaire rondom de kinderopvangtoeslag. Premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zijn in ieder geval aanwezig, net als staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen). Waarschijnlijk wonen vicepremiers Kajsa Ollongren (D66) en Carola Schouten (ChristenUnie) de sessie op het Catshuis, de officiële ambtswoning van de premier, ook bij.
Het kabinet zal "dieper ingaan", aldus ingewijden, op het vernietigende rapport dat een ondervragingscommissie van de Tweede Kamer na verschillende verhoren met ambtenaren en bewindspersonen heeft opgesteld. Daarin werd geconcludeerd dat de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden tijdens de te fanatieke jacht door de Belastingdienst op mogelijke fraudeurs met de kinderopvangtoeslag. Duizenden ouders werden ten onrechte als fraudeur bestempeld, waarna ze alle ontvangen toeslag moesten terugbetalen. Vaak ging het om vele duizenden euro's, waardoor levens werden verwoest.
Tijdens de eerste Catshuissessie over de toeslagenaffaire werd besloten alle gedupeerde ouders 30.000 te geven ter compensatie. Zij krijgen het geld uiterlijk 1 mei, hoopt Van Huffelen. Ouders die later recht blijken te hebben op meer, komen daarvoor nog in aanmerking.
Hoewel de roep om politieke gevolgen steeds luider klinkt, zal die kwestie deze zondag niet op tafel liggen, zeggen ingewijden. Bewindspersonen die eerder politiek verantwoordelijk waren, zoals Eric Wiebes (toenmalig staatssecretaris Financiën) en huidig PvdA-leider Lodewijk Asscher (toenmalig minister Sociale Zaken), zijn dat inmiddels niet meer. Gesproken wordt over het symbolisch aftreden door het voltallige kabinet, waarna het de laatste maanden voor de verkiezingen demissionair verdergaat.
Eerder gebeurde dat toen het laatste kabinet-Kok aftrad na een vernietigend rapport over de genocide in Srebrenica, waar Nederlandse soldaten waren gelegerd om de vrede te bewaren. Rutte zei vorige maand dat het nog te vroeg is om over dat scenario na te denken. Wel erkende hij dat het rapport niet zonder gevolgen kan blijven. Deze maand komt het kabinet met een uitgebreide reactie, is eerder toegezegd.
Meer uit Binnenland
TEHERAN (ANP) - Nederlanders die weg willen uit Iran kunnen dat het best over land doen via Turkije of Armenië. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een bericht aan Nederlanders in het land. Wel zijn daar veiligheidsrisico's aan verbonden, benadrukt het departement. "De Nederlandse ambassade heeft geen zicht op de veiligheidssituatie in de verschillende delen van Iran of aan de grenzen."
4 uur geledenHAARLEM (ANP) - De gemeente Uitgeest kan verder met het plan voor 312 opvangplekken voor asielzoekers op een stukje land dat onder beschermd landschap valt. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Holland stemde maandag in met het ontwerpbesluit van het college van Gedeputeerde Staten daar maximaal tien jaar wooneenheden te mogen plaatsen.
5 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Voor de Oekraïense president Volodymyr Zelensky is bij de komende NAVO-top in Den Haag geen plaats bij officiële vergaderingen. Hij is wel welkom voor het diner op het paleis waarvoor de koning de NAVO-leiders heeft uitgenodigd, blijkt uit het officiële programma voor de top.
6 uur geledenALMERE (ANP) - Wie de pabo-opleiding in Almere heeft afgerond, krijgt een fulltimebaan als leraar en een huis. Dat beloven de gemeente Almere, hogeschool Windesheim, de Almeerse schoolbesturen, woningcorporaties en een makelaar aan studenten. Afgestudeerden kunnen er vanaf september 2025 aanspraak op maken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Klanten van Odido hebben maandagmiddag problemen met internetten, tv kijken en bellen via een vaste telefoon. Het probleem speelt volgens de telecomaanbieder op verschillende plekken in Nederland.
9 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Ook de TU Eindhoven (TU/e) gaat voorlopig geen nieuwe samenwerkingen aan met instellingen in Israël vanwege "de humanitaire catastrofe" in Gaza. De universiteit bevriest ook de samenwerking met de Israëlische universiteit Technion, die "onmiskenbaar sterke banden" heeft met de defensiesector.
9 uur geledenKRALENDIJK (ANP) - Op Bonaire zijn verhoogde veiligheidsmaatregelen ingevoerd vanwege een forse toename van het aantal geweldsdelicten op het eiland. Zo kan er de komende maanden in verschillende delen van het eiland preventief worden gefouilleerd op straat. Gezaghebber John Soliano sprak onlangs zijn zorgen hierover uit en riep de gemeenschap op agressiviteit te bannen uit de samenleving.
9 uur geleden