
Kabinet stelde excuses slavernijverleden meermaals uit
DEN HAAG (ANP) - Het vorige kabinet heeft de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden meerdere keren uitgesteld. Dat komt naar voren uit documenten die zijn opgevraagd via de Wet open overheid. Over de uiteindelijke datum van de excuses, 19 december 2022, was veel onrust.
Met het rapport 'Ketenen van het verleden' kreeg het kabinet in juli 2021 het advies om excuses voor het slavernijverleden te maken. Bijna een jaar later nam het kabinet het "principebesluit" om dat te doen, al lagen het moment en de inhoud van de excuses toen nog niet vast.
"Een goed moment voor excuses kan 1 juli 2022 zijn", schreven ambtenaren. In 2023 zou het herdenkingsjaar rond het slavernijverleden beginnen, en het leek de ambtenaren geen goed idee als de excuses als "schaduw" over de voorbereidingen zouden hangen. Die datum werd het niet "omdat er meer tijd nodig was om tot het benodigde politieke draagvlak te komen", reageert een woordvoerder van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tegenover ANP.
Zeeuws Archief
In een later document stellen ambtenaren voor dat toenmalig premier Mark Rutte op 23 november 2022 excuses maakt in het Zeeuws Archief in Middelburg, maar ook op die dag is het er niet van gekomen. Eind november was volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken "niet haalbaar" door "de maatschappelijke discussie en de discussie met Suriname over mogelijke excuses". De directeur van het Zeeuws Archief zegt niet op de hoogte te zijn van het voorstel.
Toen begin november 2022 uitlekte dat het kabinet van plan was excuses te maken in december, reageerden betrokken groepen verontwaardigd. Ze vonden het te gehaast en wilden meer inspraak. Velen hadden liever dat de excuses op 1 juli, Keti Koti, zouden komen.
Frustratie
De frustratie klonk ook bij een bezoek van toenmalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aan Curaçao. "Dit is niet zomaar een onderwerp; dit zit diep, het leeft en het doet pijn", zei een van de aanwezigen volgens een intern verslag. "En nu hebben we het over iets dat over minder dan een maand zou moeten gebeuren? Ik ril ervan."
Toch zette het kabinet door. Op Curaçao zei Van Huffelen dat er "geen specifieke reden" is voor 19 december, maar in een ander document wordt verwezen naar een belofte van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij beloofde in een toespraak dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie op het slavernij-rapport zou komen. "Daar hebben velen te lang op moeten wachten."
Volgens de BZK-woordvoerder viel de keuze op 19 december omdat dat het eerste moment was "waarop een evenement met alle leden van het kabinet kon worden gepland".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
20 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp wil nog niet ingaan op Oekraïense beschuldigingen van spionage aan het adres van EU- en NAVO-lidstaat Hongarije. Hij sprak na afloop van de wekelijkse ministerraad van "hele zorgelijke berichten", maar wil eerst laten uitzoeken wat ervan klopt.
23 uur geleden