
Kabinet stelde excuses slavernijverleden meermaals uit
DEN HAAG (ANP) - Het vorige kabinet heeft de excuses voor het Nederlandse slavernijverleden meerdere keren uitgesteld. Dat komt naar voren uit documenten die zijn opgevraagd via de Wet open overheid. Over de uiteindelijke datum van de excuses, 19 december 2022, was veel onrust.
Met het rapport 'Ketenen van het verleden' kreeg het kabinet in juli 2021 het advies om excuses voor het slavernijverleden te maken. Bijna een jaar later nam het kabinet het "principebesluit" om dat te doen, al lagen het moment en de inhoud van de excuses toen nog niet vast.
"Een goed moment voor excuses kan 1 juli 2022 zijn", schreven ambtenaren. In 2023 zou het herdenkingsjaar rond het slavernijverleden beginnen, en het leek de ambtenaren geen goed idee als de excuses als "schaduw" over de voorbereidingen zouden hangen. Die datum werd het niet "omdat er meer tijd nodig was om tot het benodigde politieke draagvlak te komen", reageert een woordvoerder van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) tegenover ANP.
Zeeuws Archief
In een later document stellen ambtenaren voor dat toenmalig premier Mark Rutte op 23 november 2022 excuses maakt in het Zeeuws Archief in Middelburg, maar ook op die dag is het er niet van gekomen. Eind november was volgens de woordvoerder van Binnenlandse Zaken "niet haalbaar" door "de maatschappelijke discussie en de discussie met Suriname over mogelijke excuses". De directeur van het Zeeuws Archief zegt niet op de hoogte te zijn van het voorstel.
Toen begin november 2022 uitlekte dat het kabinet van plan was excuses te maken in december, reageerden betrokken groepen verontwaardigd. Ze vonden het te gehaast en wilden meer inspraak. Velen hadden liever dat de excuses op 1 juli, Keti Koti, zouden komen.
Frustratie
De frustratie klonk ook bij een bezoek van toenmalig staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) aan Curaçao. "Dit is niet zomaar een onderwerp; dit zit diep, het leeft en het doet pijn", zei een van de aanwezigen volgens een intern verslag. "En nu hebben we het over iets dat over minder dan een maand zou moeten gebeuren? Ik ril ervan."
Toch zette het kabinet door. Op Curaçao zei Van Huffelen dat er "geen specifieke reden" is voor 19 december, maar in een ander document wordt verwezen naar een belofte van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij beloofde in een toespraak dat het kabinet nog voor 2023 met een reactie op het slavernij-rapport zou komen. "Daar hebben velen te lang op moeten wachten."
Volgens de BZK-woordvoerder viel de keuze op 19 december omdat dat het eerste moment was "waarop een evenement met alle leden van het kabinet kon worden gepland".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) "doet een dringend beroep op de Tweede Kamer" om donderdag niet in te stemmen met de asielnoodmaatregelenwet. Een stemming over de zogeheten Wet Versterking regie volkshuisvesting moet uitgesteld worden, aldus VNG. Volgens de vereniging bevatten beide wetten amendementen "die juridisch onhoudbaar zijn en onwenselijke gevolgen hebben voor de uitvoering op lokaal niveau", zo wordt gesteld in een verklaring.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland gaat eenzijdig maatregelen nemen tegen Israël als Europa het daar later deze maand niet over eens wordt. Dat zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) woensdag in de Tweede Kamer. Hij blijft zich inzetten voor Europese actie omdat die veel effectiever is.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Teun Struycken van Rechtsbescherming (NSC) heeft het voorstel voor een nieuwe transgenderwet ingetrokken, meldt de demissionaire bewindsman in een brief. De wet was nog niet volledig door de Tweede Kamer behandeld. Maar een meerderheid heeft al meerdere keren verzocht om de wet in te trekken, in april voor het laatst. De wet zou het mensen makkelijker hebben gemaakt om het geslacht in een geboorteakte en paspoort te wijzigen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat haar tweet over Douwe Bob niet heeft geholpen om de dialoog te voeren over het recht van Joden om zichzelf te zijn. In een videoboodschap op X blijft ze achter de inhoud van haar eerdere bericht staan: "Is Douwe Bob een Jodenhater? Ik denk het niet. Is het ontkennen van het recht op een Joodse staat en het verketteren van zionisme Jodenhaat? Ja, dat is het wel."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV stemt donderdag in met beide wetsvoorstellen die het kabinet heeft ingediend om het asielbeleid flink strenger te maken. Dat laat partijleider Geert Wilders weten op X. Hij sprak eerder al steun uit voor de asielnoodmaatregelenwet, maar nu dus ook voor de wet die de invoering van een tweestatusstelsel regelt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans heeft niet gesolliciteerd voor een plek op de kieslijst van haar partij VVD bij de komende Kamerverkiezingen eind oktober, bevestigt de partij na berichtgeving van EW. "Dat hoofdstuk is voor mij gesloten", zegt vicepremier en klimaatminister in een interview met het weekblad.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
8 uur geleden