Kabinet steekt in nadagen 60 miljoen euro in Oekraïense drones
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet investeert 60 miljoen euro in Oekraïense drones. Dat meldt demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan het einde van een tweedaags werkbezoek aan het door oorlog geplaagde land. Mogelijk is dit het laatste militaire steunpakket dat ze aankondigt, gezien het eerste kabinet-Schoof binnenkort aantreedt. Het wordt betaald uit geld dat eerder is gereserveerd op de begroting van het ministerie van Defensie.
Drones zijn volgens de minster "onmisbaar" in het Oekraïense leger en kunnen "echt doorslaggevend" zijn op het slagveld. Dat de Russische vloot in de Zwarte Zee ofwel "op de bodem" ligt dan wel is verjaagd, komt voor een belangrijk deel door de inzet van onbemande boten. Ollongren investeert 17,5 miljoen euro om maritieme drones in Oekraïne te laten produceren.
Verder gaat 20 miljoen euro naar zogenoemde 'First Person View' drones, die worden bestuurd door een piloot die op afstand meekijkt. Deze uitgave verloopt via het internationale samenwerkingsverband op het gebied van drones, waar onder meer Verenigd Koninkrijk aan meedoet. Het resterende geld van het aangekondigde pakket gaat naar Nederlandse leveringen van diverse drones. Dat levert de Nederlandse industrie ook opdrachten op, schrijft het ministerie.
Bezoek aan dronefabriek
Om drones effectief in te blijven zetten, moet Oekraïne hier constant in investeren, zegt de minister. Rusland is namelijk ook druk bezig met het ontwikkelen van 'tegentechnologie" waar vervolgens weer een antwoord op moet worden gevonden.
Tijdens haar bezoek heeft Ollongren onder meer een dronefabriek bezocht en gesproken met de Oekraïense premier Denys Sjmyhal en de minister van Defensie. De minister kreeg ook vragen van de Oekraïners over het kabinet dat binnenkort aantreedt, en of dat net zoveel steun zal leveren in de oorlog. Voor zowel dit jaar als volgend jaar is al 3 miljard euro aan militaire steun toegezegd, heeft de minister dan telkens benoemd. Het lijkt haar bovendien "vanzelfsprekend" dat het volgende kabinet Oekraïne blijft bijstaan.
Op elk terrein hulp geboden
De oorlog in Oekraïne was in haar tijd als minister een van de belangrijkste dossiers van Ollongren. Ze zegt dat Nederland meerdere keren de eerste was om een stap verder te gaan met militaire hulp en de verwachtingen daarom hoog zijn. "Ik zal nooit zeggen dat we tevreden zijn", aldus de bewindsvrouw. Ze denkt wel dat het kabinet na de levering van drones op elk terrein hulp heeft geboden waar Oekraïne dat aan Nederland heeft gevraagd.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De coalitie en vier oppositiepartijen hebben overeenstemming bereikt over de begroting van onderwijs. Dat zei CDA-leider Henri Bontenbal woensdag na overleg tussen de fractieleiders. Al eerder werden ze het eens om bijna 750 miljoen euro minder te bezuinigen. Ze moesten het alleen nog eens worden over hoe dat moest worden betaald. Dat geld wordt onder meer gevonden bij VWS.
8 uur geledenDE HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber gaat onderzoeken of ze voorlopig kan blokkeren dat Syriërs die in Nederland mogen blijven, hun man, vrouw of kinderen naar Nederland halen. Maandag besloot ze al om zes maanden lang geen beslissing te nemen over asielaanvragen van Syriërs. Sinds rebellen afgelopen weekend de macht overnamen in Syrië is het onduidelijk hoe veilig het is in het land.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vier oppositiepartijen die onderhandelen met de coalitie over de onderwijsbegroting zijn optimistisch dat ze tot een akkoord komen. "Ik schat dat we eruit komen", zei SGP-voorman Chris Stoffer woensdag na nieuw overleg. Ook Joost Eerdmans (JA21) liet zich in soortgelijke woorden uit.
15 uur geledenNIEUWEGEIN (ANP) - De komende jaren gaat sneller gebouwd worden, en op meer plekken. Ook blijft de eis overeind dat twee derde van de nieuwbouw betaalbaar moet zijn. Dat zijn enkele van de afspraken die zijn gemaakt op de woontop, georganiseerd door woonminister Mona Keijzer.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het oppositieverbond van CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 noemt woensdag een cruciale dag voor de gesprekken met de coalitie over het terugdraaien van onderwijsbezuinigingen. Donderdag zijn de stemmingen, die al eens werden uitgesteld, en de partijen voelen er weinig voor om nog op die ochtend door te praten.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "wil geen gas winnen onder de Waddenzee", benadrukte ze in een debat in de Tweede Kamer. Onder de huidige Mijnbouwwet ziet zij echter geen mogelijkheid om de vergunning die de NAM daarvoor heeft aangevraagd te weigeren. Zij zou dan een "ongelofelijk groot" risico lopen dat de rechter dat besluit van tafel zou vegen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de oppositie in de Tweede Kamer begrijpt niets van het besluit van het kabinet om nog eens acht jaar gaswinning toe te staan bij het Groningse Warffum. "Groningen wordt opnieuw verraden", zei SP'er Sandra Beckerman tijdens een commissiedebat. Vooral coalitiepartij NSC, die zegt op te komen voor burgers die door toedoen van de overheid klem komen te zitten, moest het ontgelden.
18 uur geleden