Kabinet staat 'pal' achter bekritiseerde generaal Eichelsheim
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat "pal" achter de Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur. De hoogste generaal zei zondag in het programma Buitenhof het "heel ingewikkeld" te vinden hoeveel geweld Israël nodig had om vier gijzelaars te bevrijden.
In algemene zin sprak Eichelsheim over "disproportioneel geweld", wat hem op kritiek kwam te staan van de formerende partijen PVV, VVD en BBB. Die vinden dat Eichelsheim niet het benodigde bewijs leverde voor het doen van zo'n juridisch gevoelige uitspraak. "Onbegrijpelijke, ongepaste, foute opmerking van de @CDS_Defensie. Als ik Minister van Defensie was had ik hem hierover tot de orde geroepen en gecorrigeerd", schreef Wilders op X. Het komt niet vaak voor dat de politiek zich op deze manier uitlaat over de hoogste baas van de krijgsmacht.
Van der Maat benadrukt dat Eichelsheim een "bijzondere en onafhankelijke" positie heeft, waarin hij het kabinet zowel gevraagd als ongevraagd advies geeft vanuit zijn militaire expertise. Eichelsheim mocht zich vanuit die positie uiten zoals hij deed, vindt Van der Maat, zonder dat het kabinet direct diens standpunten overneemt. Van der Maat herhaalde meermalen dat Eichelsheim de volledige "rugdekking" heeft van het kabinet.
Verdeeldheid
De kwestie verdeelt de Tweede Kamer. Overwegend voelen rechtse partijen ongemak bij de uitspraken van Eichelsheim. De SGP vraagt zich af of er met de CDS geen afspraken gemaakt moeten worden wat hij wel of niet kan zeggen in mediaoptredens. Ook NSC wil opheldering of de positie van Eichelsheim hetzelfde is als die van het kabinet. Linkse partijen prijzen Van der Maat juist, omdat hij de onafhankelijkheid van Eichelsheim verdedigt. Zij beschuldigen rechtse partijen ervan de CDS verdacht te maken en te beschadigen.
De staatssecretaris reageerde laconiek op de kritiek uit beide richtingen. Nederland heeft een "dusdanig goede CDS" dat afstemming vooraf niet hoeft, vindt Van der Maat. Tegelijkertijd denkt hij niet dat Eichelsheim beschadigd is door de kritiek van rechtse partijen. "Ik denk dat al onze militairen niet zo snel van de leg raken."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - Justitieminister David van Weel wil dat er in de Europese Unie vaart wordt gemaakt met de aanpak van online-kinderporno. Het wetsvoorstel dat donderdag bij de ministers van Justitie op tafel lag, ging Nederland en negen andere lidstaten waaronder Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Finland echter te ver. Van Weel hoopt dat er zo snel mogelijk een EU-voorstel komt dat wel voldoende steun kan krijgen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins gaat niet mee in de kritiek dat hij te weinig betrokken was bij de onderhandelingen tussen de coalitie en een aantal oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. Bij oppositiepartijen en coalitiepartijen als de PVV klonk de afgelopen weken het verwijt dat de bewindsman vroeger had moeten beginnen om steun te vinden voor zijn begroting. Deze vertimmeren is "een parlementair proces waar partijen over gaan", ging de minister voor aanvang van het debat in de verdediging.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het is niet mogelijk om de verkoop van rookwaar en andere producten met nicotine aan mensen vanaf een specifieke generatie te verbieden. Europese regels verhinderen dat. Denemarken heeft dit onlangs geprobeerd, maar zonder succes, zei staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd en Preventie) in het debat over het burgerinitiatief Nicotinee. Het voorstel is dat wie na 1 januari 2012 is geboren, nooit rookwaar kan kopen. Het laat huidige rokers met rust, maar vanaf 2030 mogen nieuwe lichtingen jongvolwassenen geen tabakswaar meer kopen. Het idee is dat ze dan ook niet beginnen met roken.
1 dag geleden