Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries

Kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet-Schoof krijgt drie nieuwe ministeries, blijkt uit de verdelingen van de ministersposten die het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie woensdag heeft gedeeld. Er komt een ministerie van Asiel en Migratie (PVV), Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (BBB) en Klimaat en Groene Groei (VVD).

Eerder leek het erop dat voor die posten ministers zonder portefeuille zouden komen op respectievelijk Justitie en Veiligheid, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. Het kabinet-Rutte IV kende zeven van dit soort ministers, onder wie Rob Jetten (minister voor Klimaat), Christianne van der Wal (minister voor Natuur en Stikstof) en Franc Weerwind (minister voor Rechtsbescherming). In het kabinet-Schoof zit nog maar één minister zonder eigen departement: de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp (PVV).

De komst van liefst drie departementen is opmerkelijk, gezien de nieuwe coalitie ook van plan is stevig te bezuinigen op de ambtenarij. Het oprichten van een nieuw departement kost juist geld en ambtenaren zijn er ook tijd aan kwijt. Die tijd gaat deels ten koste van de uitvoering van nieuwe plannen.

29 bewindslieden

In 2017 werd het nieuwe ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit opnieuw opgericht, nadat het in 2010 was afgeschaft. In de tussentijd was die portefeuille ondergebracht bij de staatssecretaris van Economische Zaken. De komst van het nieuwe ministerie betekende een extra jaarlijkse kostenpost van 37,2 miljoen euro, antwoordde het departement op vragen in 2018. Ook was er 69 miljoen euro extra mee gemoeid in de periode 2018-2021.

Hoeveel de oprichting van de drie nieuwe ministeries gaat kosten, is nog niet bekend. Dat heeft er ook mee te maken dat nog niet duidelijk is waar de nieuwe ministeries worden ondergebracht. De verwachting is dat ze deels in de gebouwen gevestigd blijven van ministeries die nu over deze onderwerpen gaan.

Het totaalaantal bewindslieden komt ook nu weer op 29, net zo veel als toen het kabinet-Rutte IV aantrad. Wel verdwijnen enkele ministersposten. Zo zijn er niet langer ministers voor Natuur en Stikstof, Rechtsbescherming of Armoedebeleid. Die portefeuilles worden ondergebracht bij andere ministers of staatssecretarissen.

Meer uit Politiek

D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.

11 uur geleden
ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie heeft voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen gestemd, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar kreeg uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.

12 uur geleden
Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs

BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.

16 uur geleden
Andere oppositiepartijen hekelen 'gedoogsteun' na onderwijsdeal

DEN HAAG (ANP) - CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 gedogen een PVV-kabinet door een deal te sluiten over onderwijsbezuinigingen, vinden oppositiepartijen als GL-PvdA, Volt en DENK. "Dit is geen oppositie voeren, dit is gedogen", zei Volt-leider Laurens Dassen in het debat over het woensdag afgesloten akkoord.

17 uur geleden
CDA vindt onderwijsbegroting ondanks deal 'sterk onvoldoende'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA heeft de onderwijsbegroting "minder slecht" gemaakt door een akkoord te sluiten met andere oppositiepartijen en de coalitie, aldus Harmen Krul (CDA) bij het debat hierover. Desondanks is de begroting nog steeds "sterk onvoldoende" volgens het Kamerlid. Oppositiepartijen die niet betrokken waren bij het akkoord vinden het CDA medeverantwoordelijk voor de bezuinigingen die wel blijven staan.

17 uur geleden
Oppositie valt NSC stevig aan over onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartij NSC is bij het debat over het akkoord over onderwijsbezuinigingen stevig bekritiseerd door de oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66, Volt, SP en Partij voor de Dieren. De suggestie dat de coalitie geen andere keuze heeft dan te bezuinigen omdat het vorige kabinet op te grote voet heeft geleefd, wezen zij resoluut van de hand.

17 uur geleden
Timmermans vindt onderwijsdeal 'historische fout' CDA, CU en SGP

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen CDA, ChristenUnie en SGP maken een "historische fout" door samen met JA21 en de coalitiepartijen een akkoord te sluiten over de onderwijsbezuinigingen, vindt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. In ruil voor de steun aan de onderwijsbegroting wordt 750 miljoen euro aan bezuinigingen teruggedraaid. Maar 1,2 miljard euro aan bezuinigingen blijft staan, merkt Timmermans op.

18 uur geleden