
Kabinet gaat doorvoer onderdelen F-35 naar Israël niet stoppen
DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat de doorvoer van reserveonderdelen voor het F-35 gevechtsvliegtuig naar Israël niet stoppen. Dat schrijven demissionair ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Kamer. Er is geen bewijs dat de Israëlische F-35's bij schendingen van het oorlogsrecht zijn betrokken.
NRC bracht eerder deze maand het nieuws dat sinds de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas ruim anderhalf maand geleden vanuit een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht onderdelen voor de F-35 naar Israël zijn gegaan. Juristen van Buitenlandse Zaken plaatsten daar kanttekeningen bij.
De doorvoer van de Amerikaanse onderdelen blijft nodig omdat Israël ook wordt bedreigd door onder meer Iran. "Door doorlevering van F-35-onderdelen aan Israël te stoppen zouden er beperkingen opgelegd worden aan de mogelijkheid van Israël de toestellen in het kader van deze regionale dreigingen in te zetten", aldus de bewindslieden.
Oorlogsrecht geschonden
Israël bombardeert de Gazastrook intensief. Daarbij zijn al meer dan 14.000 mensen gedood. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt het oorlogsrecht in Gaza geschonden. Het kabinet heeft geen bewijs dat de Israëlische F-35's hier bij betrokken zijn. "Op basis van huidige informatie over de Israëlische F-35-inzet kan niet worden vastgesteld dat de F-35's bij ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht zijn betrokken."
De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met de bewindslieden over de oorlog in Gaza. Daar zal de doorvoer van de reserveonderdelen ook aan de orde komen. Een deel van de partijen wil dat de doorvoer wordt gestopt.
Stoppen van leveranties zou ongewenste gevolgen kunnen hebben, aldus de ministers. Het kan er onder meer toe leiden dat de positie van het logistiek centrum in Woensdrecht ter discussie komt te staan. Ook is "op het moment niet duidelijk" of Nederland in het kader van afspraken over het F-35-programma "de mogelijkheid heeft om in te grijpen in de doorlevering naar Israël". Dat wordt nog onderzocht.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma trekt 2,2 miljard euro uit voor een startpakket aan stikstofmaatregelen. Het kabinet begint met een regionale aanpak rondom natuurgebieden de Veluwe en De Peel.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ruben Brekelmans (Defensie, VVD) verwacht niet snel een vredesdeal tussen Oekraïne en Rusland waar de VS op aandringen. "Ik voorzie niet op heel korte termijn een uitkomst", zei hij vrijdag. President Donald Trump dreigt zich terug te trekken uit de onderhandelingen als er niet snel een akkoord komt.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nicolien van Vroonhoven ziet zichzelf wel lijsttrekker worden van NSC bij de eerstvolgende verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat heeft de opvolger van Pieter Omtzigt als fractievoorzitter en politiek leider van de regeringspartij gezegd in het televisieprogramma Bar Laat.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het geld dat asielzoekers onterecht hebben gekregen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) voor taxiritten moet worden teruggevorderd als het aan asielminister Marjolein Faber (PVV) ligt. Maar ze wil eerst uitzoeken of en hoe dat mogelijk is en probeert de Tweede Kamer daarover voor de zomer te informeren, liet de bewindsvrouw weten tijdens een debat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) moet duidelijk laten zien dat ze gemeentebestuurders steunt bij protesten over asielzoekerscentra (azc's), vindt Queeny Rajkowski van coalitiepartij VVD. Het hoort volgens het liberale Kamerlid bij de taak van de minister om haar gezicht te laten zien bij vergaderingen in bijvoorbeeld de gemeenteraad of de wijk. De afgelopen maanden liepen bijeenkomsten over azc's uit de hand in meerdere gemeenten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Reclame gericht op kinderen tot achttien jaar moet verboden worden, vinden CDA en NSC. Kamerlid Harmen Krul (CDA) bevestigt na berichtgeving van RTL dat de twee partijen daar donderdag voor zullen pleiten in een debat.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.
2 dagen geleden