Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet gaat doorvoer onderdelen F-35 naar Israël niet stoppen

Kabinet gaat doorvoer onderdelen F-35 naar Israël niet stoppen

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat de doorvoer van reserveonderdelen voor het F-35 gevechtsvliegtuig naar Israël niet stoppen. Dat schrijven demissionair ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) aan de Kamer. Er is geen bewijs dat de Israëlische F-35's bij schendingen van het oorlogsrecht zijn betrokken.

NRC bracht eerder deze maand het nieuws dat sinds de uitbraak van de oorlog tussen Israël en Hamas ruim anderhalf maand geleden vanuit een logistiek centrum op vliegbasis Woensdrecht onderdelen voor de F-35 naar Israël zijn gegaan. Juristen van Buitenlandse Zaken plaatsten daar kanttekeningen bij.

De doorvoer van de Amerikaanse onderdelen blijft nodig omdat Israël ook wordt bedreigd door onder meer Iran. "Door doorlevering van F-35-onderdelen aan Israël te stoppen zouden er beperkingen opgelegd worden aan de mogelijkheid van Israël de toestellen in het kader van deze regionale dreigingen in te zetten", aldus de bewindslieden.

Oorlogsrecht geschonden

Israël bombardeert de Gazastrook intensief. Daarbij zijn al meer dan 14.000 mensen gedood. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt het oorlogsrecht in Gaza geschonden. Het kabinet heeft geen bewijs dat de Israëlische F-35's hier bij betrokken zijn. "Op basis van huidige informatie over de Israëlische F-35-inzet kan niet worden vastgesteld dat de F-35's bij ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht zijn betrokken."

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag met de bewindslieden over de oorlog in Gaza. Daar zal de doorvoer van de reserveonderdelen ook aan de orde komen. Een deel van de partijen wil dat de doorvoer wordt gestopt.

Stoppen van leveranties zou ongewenste gevolgen kunnen hebben, aldus de ministers. Het kan er onder meer toe leiden dat de positie van het logistiek centrum in Woensdrecht ter discussie komt te staan. Ook is "op het moment niet duidelijk" of Nederland in het kader van afspraken over het F-35-programma "de mogelijkheid heeft om in te grijpen in de doorlevering naar Israël". Dat wordt nog onderzocht.

Meer uit Politiek

UWV krijgt ruimte voor experiment met sollicitatieplicht WW'ers

DEN HAAG (ANP) - Minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) laat het UWV experimenteren met mogelijke alternatieven voor de sollicitatieplicht voor mensen met een werkloosheidsuitkering (WW). Dat meldt de bewindsvrouw na afloop van de ministerraad.

5 uur geleden
Wilders voor 'keiharde' aanpak pro-Palestijnse studentenprotesten

DEN HAAG (ANP) - De pro-Palestijnse protesten op het terrein van de Universiteit van Amsterdam en andere universiteiten moeten "keihard" worden aangepakt, vindt Geert Wilders. "Hoe eerder en hoe harder en hoe vaker er op wordt getreden tegen mensen die ook geweld gebruiken, zelfs tegen de politie, hoe beter", zegt de PVV-leider.

6 uur geleden
EU-verkiezingen leven nog onvoldoende, ziet De Jonge: 'best gek'

DEN HAAG (ANP) - De verkiezingen voor het Europees Parlement die over een maand worden gehouden leven "nog onvoldoende" in de samenleving, denkt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. "En dat is eigenlijk best gek", vindt hij: Europese samenwerking is volgens hem nodig om klimaatverandering en problemen met migratie op te lossen.

7 uur geleden
Staatssecretaris onderbouwde gaswinningsbesluit niet goed genoeg

GRONINGEN (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw heeft het gaswinningsbesluit voor het Groningenveld voor 2023-2024 niet goed genoeg onderbouwd, stelt de Raad van State (RvS) in een uitspraak woensdag. Vijlbrief had eerder besloten dat het Groningenveld van 1 oktober 2023 tot 30 september 2024 als reserve nodig zou zijn voor heel koude periodes. De RvS zegt in de uitspraak dat het vanaf 1 mei niet meer zo koud wordt dat dit nodig is.

8 uur geleden
Van der Plas hoopt woensdag tot formatieakkoord te komen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas is optimistisch over het formatieoverleg: ze hoopt dat de partijen woensdag nog tot een akkoord komen. Voorafgaand aan de derde sessie van de week zei de BBB-voorvrouw dat "ik er gewoon positief over ben. Dat is mijn perceptie".

8 uur geleden
Wilders hoopt er nog deze week uit te komen aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Wat PVV-leider Geert Wilders betreft, komen de vier partijen aan de formatietafel er binnen enkele dagen uit. "Ik hoop echt dat het deze week wel echt klaar moet zijn", zei hij. Maar het is onzeker of dat lukt. "Het is niet alleen afhankelijk van mij, we doen het met zijn vieren", aldus Wilders vlak voor een overleg met onderhandelaars van VVD, NSC, BBB en de informateurs.

8 uur geleden
Kieskompas: eigenlijk moet ChristenUnie grootste partij zijn

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse kiezers zijn heel gematigd, veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. "Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn. De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid. Ze zijn gematigd en voorzichtig, ook over Europa. Die elementen vindt iedereen best prettig. De meeste mensen zitten ergens in het midden", aldus Blanken.

9 uur geleden