
Kaag verwacht spannende onderhandelingen over EU-begrotingsregels
BRUSSEL (ANP) - Minister Sigrid Kaag van Financiën verwacht een "spannende periode van onderhandelingen" over nieuwe Europese begrotingsregels. "Het zal best veel tijd en moeite kosten" om iedereen op één lijn te krijgen, zei ze in Brussel, waar de Eurogroep vergadert. De Europese Commissie presenteert woensdag haar langverwachte voorstellen voor de hervorming van het begrotingsregime.
Kaag spreekt er in Brussel over met de Eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Paolo Gentiloni, zei ze. Ze heeft onlangs een brief aan de commissie gestuurd waarin ze de Nederlandse positie over de regels uit de doeken doet. Eerder al presenteerde ze een gezamenlijk plan met haar Spaanse collega Nadia Calviño.
De aanpak van overheidsschulden speelt daarin een grote rol. Die zijn sinds begin 2020 in heel Europa sterk opgelopen door de maatregelen die landen hebben genomen om hun burgers en bedrijven te steunen, eerst vanwege de pandemie en daarna door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Spanje en Nederland willen dat de lidstaten meer inspraak krijgen in de manier waarop ze hun schuldenlast aanpakken. "De afbouw van staatsschulden is nu afwezig", aldus Kaag.
Vereiste
Maar effectieve handhaving is wel een vereiste, stelt ze. Zij ziet het liefst een onafhankelijk orgaan dat toezicht gaat houden op de begrotingsbeloften van lidstaten.
De EU-begrotingsregels, waarin staat dat een land geen begrotingstekort van boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mag hebben en geen staatsschuld van meer dan 60 procent, zijn kort na het begin van de coronapandemie tijdelijk opgeschort. De commissie wil het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact in 2024 weer in ere herstellen, maar wel met de nodige aanpassingen en verbeteringen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 week geleden