
Kaag: CPB houdt kabinet spiegel voor met belastingrapport
DEN HAAG (ANP) - Het rapport van het Centraal Planbureau waaruit blijkt dat mensen met lagere inkomens relatief meer belasting betalen dan de rijken, is een "belangrijke spiegel", zegt minister van Financiën Sigrid Kaag. Het CPB laat zien dat de effecten van belastingen "heel anders lopen dan de bedoeling of de inzet is", daarvoor verwacht Kaag ook dat "het thema van vermogen en vermogensongelijkheid heel centraal" zal komen te staan.
Volgens het CPB is de allerrijkste 0,01 procent in ons land 21 procent van het inkomen kwijt aan belasting, terwijl dat bij midden- en hoge inkomens 40 procent is. Het inkomen van de allerrijkste huishoudens bestaat grotendeels uit kapitaalinkomen zoals bijvoorbeeld rente, dividend, huur en bedrijfswinsten, die minder belast worden dan looninkomen, aldus de onderzoekers.
Dat laatste maakt dat in het kabinet nu ook wordt gesproken over het heffen van belasting op vermogen. Kaag geeft toe dat Nederland in vergelijking met andere landen kapitaal weinig belast. Het is al langer een wens van de linkse coalitie om meer te doen aan vermogensongelijkheid. Een groep ambtenaren onder leiding van AFM-chef Laura van Geest kijkt nu naar deze ongelijkheid.
Het rapport van het CPB laat zien "dat we nog wat stappen moeten maken", zegt Kaag. Het uitgangspunt van het kabinet is juist dat de "sterkste schouders de zwaarste lasten zouden moeten dragen", maar het tegenovergestelde blijkt uit de analyse van het CPB. Dat zal ook een rol spelen bij de herziening van het belastingstelsel waar staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit) aan werkt.
Er ligt nu een taak voor het kabinet, maar "ik denk dat weinig mensen hierover echt verbaasd zijn", geeft Kaag toe.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - De Werkgroep Toeslagenadvocaten trekt zich terug uit het maandelijkse werkoverleg met de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Het nieuws dat de Belastingdienst en politiek al sinds oktober gegevens hadden van mensen die zich mogelijk ten onrechte hadden opgegeven als gedupeerde van de toeslagenaffaire terwijl de advocaten daar niets van wisten "is in het verkeerde keelgat geschoten." Dat zegt advocaat en voorzitter Khadija Bozia. Het onderlinge vertrouwen is dusdanig geschaad dat de advocaten nu niet door willen praten.
1 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Voormalig burgemeester van Groningen Koen Schuiling gaat in hoger beroep in de zaak waarin de politierechter hem veroordeelde voor schennis van de eerbaarheid. Schuiling kreeg twee weken geleden een boete van 250 euro opgelegd, omdat de rechter bewezen achtte dat de 66-jarige Schuiling in maart vorig jaar op de A7 tussen Hoogezand en Groningen al rijdend heeft gemasturbeerd.
3 uur geledenROERMOND (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Roermond celstraffen van negen jaar en acht maanden geëist tegen de Duitse vader en Venlose stiefmoeder van een meisje, dat jarenlang systematisch mishandeld zou zijn. Ze moest tussen haar zesde en achtste jaar in haar woning in Venlo volgens het OM maandenlang onder meer haar eigen urine opdrinken, naakt op de koude tegels in de kelder slapen, en allerlei andere kwellingen ondergaan.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er komt een vervolgonderzoek naar de manier waarop het Openbaar Ministerie strafzaken afdoet zonder tussenkomst van de rechter, met zogeheten strafbeschikkingen. Dit kondigde de toezichthouder woensdag aan, de procureur-generaal (PG) bij de Hoge Raad.
5 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - Een woning en bedrijfspand in Heerhugowaard zijn woensdagochtend doorzocht in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum. Bij de doorzoeking zijn de gestolen gouden helm en armbanden niet aangetroffen, meldt een politiewoordvoerder.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie-organisaties zijn het oneens over het gebruik van zogeheten strafbeschikkingen, waarbij het Openbaar Ministerie straffen uitdeelt zonder tussenkomst van de rechter. Het OM wil die methode vaker gaan gebruiken. In een gesprek dat de Tweede Kamer voor woensdag had georganiseerd, stonden met name het OM en de rechtspraak tegenover elkaar.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam heeft in een strafzaak kunstmatige intelligentie (AI) als taalhulpmiddel ingezet om het vonnis te schrijven. De technologie is niet gebruikt om te helpen bij het nemen van de rechterlijke beslissingen, meldde de rechtbank woensdag.
7 uur geleden