
Jonge klimaatbeweging: klimaattop niet toegankelijk genoeg
AMSTERDAM (ANP) - De klimaattop is vanwege de afstand en prijs om er naartoe te gaan niet toegankelijk genoeg, zegt voorzitter Aniek Moonen van de Jonge Klimaatbeweging. "Mensen met een kleiner budget hebben geen mogelijkheden om die afstand af te leggen", zegt ze. Bovendien worden activisten volgens haar ontmoedigd om überhaupt naar de COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh te gaan.
De Jonge Klimaatbeweging heeft wel de kans gekregen om naar de klimaatconferentie te gaan, onder meer door geld in te zamelen via crowdfunding. Ze vertegenwoordigen daarmee meerdere jongerenverenigingen. Het is belangrijk dat jongeren ook een stem krijgen in het klimaatdebat, vertelt de 24-jarige Moonen. "Het ambitieniveau zou veel hoger komen te liggen als alle diplomaten een veel jongere collega zouden sturen", denkt ze.
Vorig jaar veranderde op de laatste dag een woord in de slotverklaring op het punt van steenkool. "Uitfaseren" werd het minder stellige "afbouwen". Veel milieuorganisaties wijzen nog steeds naar dit moment als een pijnlijke verandering. "De rapporten van het IPCC (het VN-klimaatpanel, red.) zijn toch duidelijk genoeg. We moeten - het liefst zo snel mogelijk - geen fossiele brandstoffen meer gebruiken", aldus Moonen.
Luxepositie
Andere vertegenwoordigers die jongeren een stem willen geven op de top zijn Dennis Jansen (24) en Sarah Oey (23) van de Nationale Jeugdraad (NJR). Ze reizen mee met de Nederlandse delegatie. Voor de buitenstaander zijn ze niet van de onderhandelaars te onderscheiden, vertellen ze. "Dat is best wel een luxepositie, we hebben toegang tot alle onderhandelingszalen", zegt Jansen.
De vertegenwoordigers die zijn gekozen via de NJR vinden dat meer actie nodig is tegen klimaatverandering. "We willen die 1,5 graad behouden, maar als je kijkt wat er daadwerkelijk gebeurt, halen we dat bij lange na niet. We kunnen nog echt een inhaalslag maken, ook op de COP27", zegt Oey.
Diplomatieke spanningen
Lastig wordt het wel door alle diplomatieke spanningen, zowel tussen China en de VS als door de oorlog in Oekraïne. "Alles dat nu aan geld, tijd en energie in de oorlog wordt gestopt, gaat ook niet naar het maken van de omslag naar een duurzame samenleving’’, verzucht Jansen. Anderzijds had hij tijdens een voorbereidende conferentie in Bonn in juni niet de indruk dat de sfeer zo verziekt was dat er geen vooruitgang meer mogelijk is.
Een aantal andere jongerenorganisaties gaat niet. Milieudefensie Jong zegt zich te laten vertegenwoordigen door de Jonge Klimaatbeweging. Voorzitter Winnie Oussoren vertelt dat ze liever niet wilde vliegen naar Sharm-el-Sheikh. Fridays For Future vindt dat klimaatactivisten uit armere landen juist centraal moeten staan. "Hun stem is veel belangrijker dan die van ons", aldus Jules Gribling van de organisatie.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - Twaalf cruciale bouwprojecten die nodig zijn om het stroomnet in Gelderland uit te breiden, komen in de knel als de provincie de komende anderhalf jaar geen nieuwe activiteiten meer toestaat in zones op 500 meter van sommige natuurgebieden. Netbeheerder Liander waarschuwt dat hierdoor "het realiseren van betrouwbare en tijdige aansluitingen voor klanten in heel Gelderland en het faciliteren van transportcapaciteit in gevaar komt".
2 minuten geledenLEIDEN (ANP) - Nederland is kampioen in het verliezen van biodiversiteit, constateert Naturalis donderdag in een nieuw rapport. Het centrum voor biodiversiteit onderzocht de staat van plant- en diersoorten in Nederland. "Als je dit allemaal op een rij zet, is dat behoorlijk schrikken", zegt ecoloog en wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis.
5 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt om te studeren, stagneert. Dit collegejaar hebben bijna 52.000 mensen uit andere landen zich nieuw ingeschreven voor een studie in Nederland. Dat is maar 0,4 procent meer dan het vorige studiejaar. "De kleinste toename sinds 2007-08", constateert de organisatie Nuffic, die zich inzet voor internationalisering in het hoger onderwijs.
11 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Overheden richten zich in hun klimaatbeleid te veel op het fysiek beschermen van mensen en hebben te weinig aandacht voor de sociale gevolgen van weersextremen zoals droogte, hittegolven en hevige neerslag. Dat schrijft de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een nieuw rapport.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Alle 280.000 gratis tickets voor het festival op de ring A10 rond Amsterdam zijn vergeven. Dat meldt de organisatie, die ook erkent dat het bestelproces niet vlekkeloos verliep. De tickets voor het feest op 15 kilometer snelweg op 21 juni om het 750-jarig bestaan van de stad te vieren konden vanaf woensdag 10.00 uur worden besteld.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat onschuldige burgers vastzitten door fouten met namen van verdachten. Dat zegt staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) via een woordvoerder. "Of er gevallen zijn waarin veroordeelden hun straf ontlopen kan ik op dit moment niet met zekerheid zeggen."
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vaststellen van de jaarstukken, normaal gesproken een formaliteit, heeft in de provincie Zuid-Holland tot discussie geleid door een rekenfout van de Belastingdienst. Recent bleek dat Zuid-Holland afgelopen jaar bijna 12 miljoen euro te veel aan provinciale wegenbelasting heeft ontvangen van de Belastingdienst. Dat moet worden verwerkt in de financiële cijfers over 2024, waardoor de accountant het jaarverslag vooralsnog niet heeft goedgekeurd.
9 uur geleden