Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Japan roept weer noodtoestand uit in Tokio tot na de Spelen

Japan roept weer noodtoestand uit in Tokio tot na de Spelen

TOKIO (ANP/RTR) - De Japanse overheid heeft weer de noodtoestand uitgeroepen voor Tokio. De noodtoestand geldt gedurende de Olympische Spelen, in ieder geval tot 22 augustus. Vorige maand werd die noodtoestand nog opgeheven door de regering en sindsdien geldt een gedeeltelijke noodtoestand in Japan, met soepelere maatregelen.

De Spelen beginnen op 23 juli en duren tot en met 8 augustus. Op 24 augustus gaan de Paralympische Spelen van start.

Omdat het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen weer sneller oploopt, besloot premier Yoshihide Suga met ingang van komende maandag opnieuw extra maatregelen te nemen. Zo mogen bars en restaurants voorlopig geen alcohol meer schenken. Zolang de noodtoestand van kracht is, moeten de Japanners zo veel mogelijk thuisblijven.

Geen toeschouwers

"Omdat we willen voorkomen dat de infecties zich weer gaan verspreiden over het land, moeten we extra maatregelen nemen", zei Suga. "Gezien de situatie, ook met de varianten van het coronavirus, roepen we weer de noodtoestand uit voor Japan." In Tokio is het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen opgelopen tot bijna negenhonderd, aantallen die in mei voor het laatst werden gehaald.

De kans is aannemelijk dat de overheid ook gaat besluiten om helemaal geen toeschouwers toe te laten bij de sportevenementen. Buitenlandse bezoekers zijn sowieso al niet welkom. De organisatiecomité was van plan om per locatie maximaal 10.000 Japanners toe te laten, maar vanwege de huidige situatie met het coronavirus overweegt het comité om alle toeschouwers te weren.

De Spelen konden vorig jaar niet doorgaan vanwege het coronavirus en werden daarom uitgesteld naar de zomer van 2021. Het mondiale sportevenement opnieuw uitstellen is geen optie, zo hebben Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) al vaak benadrukt. De eerste Nederlandse sporters, onder wie de voetbalsters, zijn al in Japan aangekomen.

Meer uit Buitenland

Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat bevestigen militaire autoriteiten aan Colombiaanse media.

53 minuten geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

5 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

7 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

8 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

9 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

9 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

11 uur geleden