
Japan en EU versterken samenwerking op gebied van chips
TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan en de Europese Unie zijn overeengekomen om de samenwerking op het gebied van chips te versterken. De overeenkomst volgt op de exportbeperkingen die China heeft aangekondigd voor twee metalen die cruciaal zijn voor de chipindustrie. De spanningen in de wereldwijde technologiehandelsoorlog zijn daarmee verder opgelopen.
De twee partijen zijn het onder meer eens geworden over het opzetten van een "vroegtijdig waarschuwingssysteem" voor problemen in de toeleveringsketen van de chipsector. De overeenkomst zal dinsdag worden ondertekend door de Japanse minister van Handel Yasutoshi Nishimura en Eurocommissaris Thierry Breton tijdens een bijeenkomst in Tokio.
De overeenkomst schetst ook plannen voor het delen van informatie over overheidssubsidies en samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling van nieuwe chips en het opleiden van mensen. In mei sloot Japan al een overeenkomst met de Verenigde Staten om de samenwerking op het gebied van chiponderzoek te verstevigen.
Toestemming China
China maakte maandag bekend dat exporteurs van de metalen gallium en germanium vanaf 1 augustus eerst toestemming moeten vragen aan de Chinese overheid om ze het land uit te voeren. De maatregel lijkt een tegenreactie van Beijing op de onlangs bekendgemaakte exportbeperkingen voor de Nederlandse chipmachinemaker ASML richting China.
Een woordvoerder van ASML wilde niet inhoudelijk reageren op de Chinese stappen. De chipmachinefabrikant ziet zichzelf in deze kwestie niet als de geschikte partij om commentaar te geven.
Afhankelijke positie
Onder aanvoering van de VS proberen Japan en Nederland te voorkomen dat China zelf geavanceerde chips kan maken, omdat die ook kunnen worden gebruikt voor militaire doeleinden. Ook willen de landen minder afhankelijk zijn van China en de productie van chips meer in eigen handen houden.
Meer uit Financieel
SEOUL (ANP) - Zuid-Korea "zal niet terugvechten" tegen de Amerikaanse importheffingen. Dat zegt premier en waarnemend president Han Duck-soo in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens Han heeft het land namelijk veel te danken aan de Verenigde Staten. "De rol van de VS was enorm in het maken van Korea tot wat het nu is."
21 minuten geledenTOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan overweegt de veiligheidscriteria voor auto's te herzien om zo tot een handelsakkoord met de Verenigde Staten te komen. Dat heeft de Japanse zakenkrant Nikkei zondag gemeld. Amerikaanse autofabrikanten klagen al langer dat de strenge veiligheidsnormen de toegang tot de Japanse markt bemoeilijken.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Vrachtwagenfabrikant Volvo Group schrapt in de Verenigde Staten tot 800 banen door de onzekerheid die importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump hebben veroorzaakt. Wegvervoerders bestellen minder trucks omdat ze niet precies weten hoe het Amerikaanse handelsbeleid voor hen uitpakt, zegt een woordvoerder van de Noord-Amerikaanse tak van Volvo.
20 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse zusterpartijen CDU en CSU willen zo snel mogelijk ingrijpen bij Deutsche Bahn. De Duitse spoorwegmaatschappij kampt de laatste jaren met veel vertragingen. Volgens de twee conservatieve partijen, die binnenkort in de regering stappen, zijn onder andere veranderingen aan de top van het staatsspoorbedrijf nodig.
23 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Belgische oud-zakenman en kunstverzamelaar Guy Ullens is op 90-jarige leeftijd overleden, meldt de krant La Libre. Ullens werd eind jaren tachtig rijk met de verkoop van suikerbedrijf Tiense Suiker. Hij richtte zich na zijn pensioen in 2000 op liefdadigheid en het verzamelen van hedendaagse kunst. Ullens kwam twee jaar geleden ook in het nieuws toen zijn zoon zijn vrouw voor zijn ogen doodschoot.
1 dag geledenBEIJING (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Chinese scheepvaartbedrijven zeggen dat de heffing die de Verenigde Staten in rekening willen brengen bij Chinese schepen in Amerikaanse havens gebaseerd is op "onwaarheden en vooroordelen". De Chinese redersvereniging CSA klaagt op haar WeChat-kanaal bovendien dat de maatregel een oneerlijk onderscheid maakt.
1 dag geledenROME (ANP/RTR) - De Italiaanse regering geeft de bank UniCredit toestemming om rivaal Banco BPM over te nemen, maar stelt daar wel voorwaarden aan. Het kabinet van premier Giorgia Meloni heeft volgens Italiaanse regels de mogelijkheid om overnames te blokkeren in sectoren die strategisch zijn, waaronder de bankensector.
1 dag geleden