Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Jan Beckers publiceert boek over drama bij De Punt

Jan Beckers publiceert boek over drama bij De Punt

VLISSINGEN - Het heeft freelance journalist Jan Beckers sinds 2010 bijna onophoudelijk bezig gehouden: wat is er precies gebeurd tijdens de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977? Zijn bevindingen hebben eerder al geleid tot een rechtszaak tegen de staat, aangespannen door nabestaanden van Molukse actievoerders die bij de bevrijding van de trein om het leven kwamen. Nu ligt er een kloek boek: De afloop, het drama bij De Punt.

Het verhaal is bekend: uit onvrede met het onrecht dat hun ouders is aangedaan kaapten negen gewapende Molukse jongeren de intercity van Assen naar Groningen. Bijna drie weken stond de trein stil tussen de velden bij De Punt in Drenthe. In de vroege morgen van 11 juni 1977 werd de trein bestormd door mariniers waarbij zes Molukse actievoerders en twee gegijzelden om het leven kwamen. De Nederlandse staat hield altijd vol dat er niet op ongewapende Molukkers zou zijn geschoten. Maar het onderzoek dat Beckers, samen met voormalige treinkaper Junus Ririmasse en zus van één van de overleden actievoerders Nona Lumalessil al in 2014 publiceerde, toonde aan dat dit wel degelijk is gebeurd. Het onderzoek van het drietal leidde tot een rechtszaak over de gewelddadige beëindiging van de trein.

Westkapelle
Beckers raakte geïnteresseerd in de Molukse kwestie door zijn schaakvriend Frits Sahertian. “Hij vertelde me dat er in de jaren vijftig negen Molukkers zijn neergeschoten door de politie in Westkapelle. Dat verhaal trof me zo dat ik toen ben gaan uitzoeken hoe dat precies zat. In 2010 zei Frits me dat hij een oud-marinier had gesproken die vertelde dat hij had gemoord in de trein en spijt wilde betuigen tegenover de Molukse gemeenschap. Omdat ik eerder het drama bij Westkapelle had uitgezocht wilde Frits dat ik bij het gesprek van de marinier met de Molukse president in ballingschap aanwezig was. Achteraf bleek dat die oud-marinier helemaal niet bij De Punt betrokken is geweest maar verhalen had gehoord aan de bar. Toch vormde zijn verhaal de aanleiding om de kwestie diepgravend te gaan onderzoeken.” Beckers maakte kennis met Junus Ririmasse en Nona Lumalessil. “Daar is een hechte diepgaande vriendschap mee ontstaan.”

Autopsierapporten
Het boek van Beckers, Ririmasse en Lumalessil geeft voor het eerst een zo compleet mogelijk beeld van wat zich op die bewuste zaterdagmorgen in de trein heeft afgespeeld. Talrijke interviews met direct betrokkenen, gegijzelden, gijzelnemers, militairen en politiebeambten. Aan de hand van autopsierapporten waar Beckers de hand op wist te letten, wordt nauwgezet geanalyseerd hoe de slachtoffers om het leven zijn gekomen. Daaruit blijkt dat de slachtoffers niet, zoals altijd werd aangenomen, zijn gevallen door het minutenlange spervuur dat op de trein is afgevuurd, maar dat vijf van de om het leven gekomen treinkapers in de trein door mariniers zijn gedood. Ook de twee gegijzelden blijken door schoten van de mariniers om het leven te zijn gekomen.

Afsluiting
Voor Beckers is de voltooiing van het boek een afsluiting. “De laatste twaalf jaar ben ik geen dag opgestaan zonder aan De Punt te denken. Nu kan ik het afsluiten, hoewel ik blijf wedijveren voor gerechtigheid. Ik vind dat het kabinet moet aftreden wegens de misdaden die ze 46 jaar lang verborgen hebben gehouden, dat maakt ze medeplichtig. En dat meen ik vanuit het diepst van mijn hart.” Het boek van Beckers, Lumalessil en Ririmasse wordt zondag 11 juni, precies 46 jaar na de beëindiging van de treinkaping, gepresenteerd in het Drents Museum in Assen.

Meer uit Vlissingen

Hotelier Joost van Damme verbouwt Zeevaartschool tot hotel

VLISSINGEN - Hotelier Joost van Damme is er al sinds 2018 mee bezig: een hotel in de voormalige Zeevaartschool op Boulevard Bankert. Nu heeft hij de plannen rond en zijn slopers begonnen met het strippen van het interieur van het monumentale pand. Als alles volgens planning verloopt gaat het viersterrenhotel nog voor het eind van het jaar open.

7 uur geleden
Vrouw lichtgewond bij ongeval

VLISSINGEN - Een vrouw is maandagmiddag lichtgewond geraakt bij een ongeval op de Burgemeester van Woelderenlaan in Vlissingen.

1 dag geleden
Groene Ster definitief nog een jaar in de eredivisie

Veenendaal - Groene Ster Vlissingen heeft uitstekende zaken gedaan. De ploeg van Hoessein Bouzambou was in Veenendaal met 4-5 te sterk voor hekkensluiter ZVC Veenendaal. Door de zege is de Vlissingse formatie definitief zeker van nog een jaar eredivisie en blijft de ploeg in de race voor plek één in de Degradatiepoule. Voor de Vlissingers waren Imad Azzanagui, Istvan Bakx, Mourad Azzanagui, Khalid El Hattach en Nabil Azzanagui verantwoordelijk voor de productie.

1 dag geleden
Zilver en Brons voor de Acro-selectie van VTV

SAS VAN GENT - Twee duo's van de acrogymnastiekafdeling van de Vlissingse Turn Vereniging halen een podiumplaats op het kampioenschap. Op zaterdag 20 april werd in Sas van Gent het kampioenschap acroturnen van het District Zuid  georganiseerd door de plaatselijke Gymnastiekvereniging T.H.O.R. 

1 dag geleden
Koningsdagconcert Koninklijke Harmonie Ons Genoegen

VLISSINGEN - Op uitnodiging van de gemeente Vlissingen houdt de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen op zaterdag 27 april 2024 een Koningsdagconcert voor alle inwoners en bezoekers in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Speciale gasten zijn de gedecoreerden die vanaf 2019 samen met de nog te decoreren inwoners tijdens de lintjesregen dit jaar. De burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar, zal hierbij ook aanwezig zijn en een korte toespraak houden.

2 dagen geleden
MarnixMarkt bij de Marnixkerk

WEST-SOUBURG - Op het terrein van de Marnixkerk in West-Souburg wordt zaterdag 20 april van 9.30 tot 15 uur de MarnixMarkt gehouden. De markt wordt dit jaar gehouden volgens een nieuw concept met activiteiten voor jong en oud. Zo kunnen er zelf t-shirts gemaakt worden die bedrukt kunnen worden en worden er filmpjes gemaakt met behulp van een green screen studio.

4 dagen geleden
'Breng veiligheidsrisico's van Evolution Terminals beter in beeld'

VLISSINGEN-OOST - De Commissie voor de milieueffectrapportage wil dat er nog eens beter wordt gekeken naar de milieugevolgen die de bouw van Evolution Terminals in Vlissingen-Oost met zich meebrengt. Evolution Terminals wil een tankterminal realiseren voor de overslag van ammoniak, methanol en biobrandstoffen. De terminal moet een opslagcapaciteit van 850.000 kubieke meter krijgen.

4 dagen geleden