
Italië kan met 24,9 miljard euro aan de slag met herstelplan
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft 24,9 miljard euro naar Italië overgemaakt uit het tijdelijke Europese coronaherstelfonds. Het geld is bestemd voor de voorfinanciering van projecten uit het Italiaanse herstelplan. Het zwaar door de pandemie getroffen EU-land kan in totaal 191,5 miljard euro uit het fonds tegemoet zien, waarvan 68,9 miljard aan subsidies en 122,6 miljard aan gunstige leningen.
Italië is daarmee de grootste ontvanger in absolute cijfers van steun uit het herstelfonds dat de 27 regeringsleiders vorig jaar op poten zetten. Ze spraken toen af dat ten minste 37 procent aan klimaatmaatregelen wordt besteed, en 20 procent aan digitalisering.
Sinds april hebben 25 lidstaten hun herstelplannen in Brussel ingeleverd, van 16 landen zijn die al helemaal goedgekeurd. Zij hebben recht op een voorfinanciering van maximaal 13 procent van het bedrag dat ze volgens een bepaalde verdeelsleutel krijgen. Eerder deze week ontving Griekenland 4 van de 30,5 miljard euro die voor het land beschikbaar is. Eerder deze maand kregen België, Portugal en Luxemburg als eerste EU-landen geld overgemaakt, in totaal bijna 3 miljard euro.
Hervormingen doorvoeren
In ruil voor de steun moeten de landen allerlei hervormingen doorvoeren om hun economieën te versterken, zoals aanpassingen in het belastingstelsel of op de arbeidsmarkt. Voor de uitvoer van de plannen zijn tijdschema’s afgesproken met de commissie. Uitbetalingen van volgende bedragen zijn gekoppeld aan het nakomen van de afspraken.
Nederland en Bulgarije zijn de enige landen die nog geen herstelplan hebben ingediend. Den Haag wil wachten tot er een nieuwe regering is.
Meer uit Financieel
GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in Genève is afgebroken, melden bronnen aan de persbureaus Reuters en AFP. De besprekingen gaan naar verwachting zondag verder.
11 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Ledenparlement van FNV heeft zaterdag het interim-bestuur van de vakbond weggestuurd. Voorzitter Henk de Jong en medebestuurders Carolien Bijen en Miranda Diependaal waren sinds maart aan het werk, maar hun termijn stopt zondag.
12 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - Het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève is hervat na een lunchpauze. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Volgens Reuters zijn de Chinese en Amerikaanse delegaties teruggekeerd naar de onderhandelingen in een residentie in een buitenwijk van Genève.
17 uur geledenGENÈVE (ANP/RTR) - De Chinese delegatie is vertrokken van het handelsoverleg met de Verenigde Staten in het Zwitserse Genève. Dat melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Eerder op de dag waren die onderhandelingen juist formeel begonnen. Het is niet bekend wat de reden is dat de Chinezen zijn vertrokken, aldus Reuters.
19 uur geledenMÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
21 uur geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
23 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
1 dag geleden