Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Italiaanse oud-premier Conte gekozen tot leider VijfSterren

Italiaanse oud-premier Conte gekozen tot leider VijfSterren

ROME (ANP) - De voormalige Italiaanse premier Giuseppe Conte is gekozen tot de nieuwe leider van de populistische, anti-establishmentpartij VijfSterren (M5S), zei een woordvoerder van de partij vrijdag.

M5S zat al sinds januari 2020 zonder politieke leider, nadat huidig minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio zich had teruggetrokken uit die functie. Vito Crimi was sinds januari 2020 de ad interim leider.

Eerder deze week keurde de M5S een nieuwe reeks regels goed die bepalen hoe het zijn leider kiest, na een geschil dat maanden had geduurd. Zo'n 115.000 mensen kwamen donderdag en vrijdag in aanmerking om hun stem uit te brengen op het online platform Skyvote. Zij kozen Conte tot hun nieuwe leider.

De voorheen niet-partijgebonden advocaat Conte was van juni 2018 tot februari 2021 premier van Italië. Na het uiteenvallen van zijn coalitie nam Mario Draghi het premierschap over. M5S, dat in 2009 door de komiek Beppe Grillo werd opgericht als een protestbeweging, heeft momenteel vier ministers in het kabinet van premier Draghi.

Meer uit Buitenland

Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

31 minuten geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

42 minuten geleden
NYT: Israël rekende niet op grote vergeldingsactie Iran

WASHINGTON (ANP) - Israël had geen grote Iraanse vergeldingsactie verwacht na het bombardement op een Iraanse diplomatieke post in Damascus. Dat zeggen ingewijden tegen de krant The New York Times. De Israëliërs zouden later ook hebben erkend dat ze de gevolgen van de luchtaanval niet goed hebben ingeschat.

1 uur geleden
EU-werkgroep moet Russische bemoeienis met verkiezingen tegengaan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie zet een tijdelijke werkgroep op die buitenlandse beïnvloeding van de Europese verkiezingen in juni moet helpen tegengaan. Onthullingen over Europese politici die tegen betaling Russische propaganda verspreiden hebben aangetoond dat extra maatregelen nodig zijn, zegt de Belgische premier Alexander De Croo.

5 uur geleden
Neergestoken bisschop Sydney vergeeft aanvaller

SYDNEY (ANP/AFP) - Een bisschop uit Sydney die maandag tijdens een live gestreamde mis werd neergestoken, zei donderdag dat hij herstellende is en dat hij zijn aanvaller vergeeft.

6 uur geleden
Hoge functionaris: Israël valt waarschijnlijk pas na Pesach aan

WASHINGTON (ANP) - Het is onwaarschijnlijk dat Israël een aanval op Iran zal uitvoeren voor het Pesach-feest begint, vertelt een hoge Amerikaanse functionaris aan ABC News. De kans op een aanval zou groter zijn na de viering. Wel zegt hij dat dit altijd nog kan veranderen.

7 uur geleden
EU-top besluit tot opschroeven levering aggregaten aan Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben op de Europese top in Brussel besloten de humanitaire hulp aan Oekraïne op te schroeven. De levering van onder meer elektriciteitsgeneratoren en stroomwisselaars voor publieke voorzieningen als ziekenhuizen moet omhoog.

9 uur geleden