Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Israël houdt Iran verantwoordelijk voor aanval op tanker

Israël houdt Iran verantwoordelijk voor aanval op tanker

TEL AVIV (ANP) - Israël houdt Iran verantwoordelijk voor een dodelijke aanval op een tanker voor de kust van Oman. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei in een verklaring dat dergelijk "Iraans terrorisme" schadelijk is voor de internationale scheepvaart. Hij pleitte in een gesprek met zijn Britse ambtsgenoot Dominic Raab voor een stevige reactie.

De aanval heeft deze week het leven gekost aan een Brit en een Roemeen. Israëlische bronnen vertelden de Amerikaanse krant The New York Times dat het schip Mercer Street kennelijk is geramd door onbemande Iraanse drones. De tanker vaart onder de vlag van Liberia, maar wordt geëxploiteerd door het bedrijf Zodiac Maritime van de Israëlische miljardair Eyal Ofer.

Israël en Iran zijn aartsrivalen en vechten hun conflict ook op zee uit. Daar zijn al eerder aanvallen uitgevoerd op schepen die worden gelinkt aan de landen. Bij die zogenoemde "schaduwoorlog" vielen voor zover bekend niet eerder burgerdoden. Analisten zien de aanval op de Mercer Street daarom als een escalatie die diplomatieke consequenties kan hebben.

De Iraanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd, maar een Iraanse staatszender omschreef de aanval als een reactie op een vermeende Israëlische aanval in Syrië. De zender zei dat van "ingewijden" te hebben vernomen. Bronnen in de VS en Europa zeggen volgens persbureau Reuters dat Iran inderdaad de hoofdverdachte is, maar dat hun regeringen nog wachten op bewijs.

Meer uit Buitenland

Meer dan tien doden door brand Spaanse nachtclub

MURCIA (ANP/AFP/RTR) - Het aantal dodelijke slachtoffers door een brand in een nachtclub in het Spaanse Murcia is opgelopen tot zeker elf. De politie waarschuwt dat reddingswerkers zich nog steeds door het puin aan het werken zijn en dat het dodental daarom nog niet definitief is.

4 minuten geleden
VN-missie voor eerst in dertig jaar in Nagorno-Karabach

BAKOE (ANP/AFP) - Een missie van de Verenigde Naties is zondag in Nagorno-Karabach aangekomen om er de humanitaire situatie in kaart te brengen, zegt Azerbeidzjan. Het is voor het eerst in zo'n dertig jaar dat de VN toegang krijgen tot het gebied. Frankrijk heeft zich boos uitgelaten over Azerbeidzjan omdat het land zou hebben gewacht met de toelating tot de meeste inwoners al waren gevlucht.

1 uur geleden
Agenten gewond na zelfmoordaanslag in Ankara

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Volgens het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een persoon zichzelf opgeblazen dicht bij dat ministerie en op een paar honderd meter van de ingang van het Turkse parlement in Ankara. Een tweede persoon kon worden "geneutraliseerd" voordat hij schade kon aanrichten. Het ministerie spreekt van een "terroristische aanslag". Beide daders zijn omgekomen.

3 uur geleden
Drie graanschepen vertrokken uit Oekraïne, ondanks aanvallen

ODESA (ANP/AFP/RTR) - Er zijn zondagochtend opnieuw drie graanschepen vertrokken uit Oekraïense havens nabij Odesa aan de Zwarte Zee. Dat blijkt uit informatie van MarineTraffic, dat het wereldwijde scheepvaartverkeer monitort.

3 uur geleden
Explosie en geweerschoten bij Turks parlement

ANKARA (ANP/AFP) - Vlakbij het Turkse parlement, in de hoofdstad Ankara, zijn een zware explosie en geweerschoten waargenomen. Het parlement zou later op de dag na een reces opnieuw openen. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken laat in een eerste reactie weten dat het zou gaan om "een terroristische aanslag".

4 uur geleden
Partij die wil breken met Kyiv wint Slowaakse verkiezingen

BRATISLAVA (ANP/RTR) - De populistische partij Smer-SD heeft de parlementsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Na het tellen van de stemmen in ruim 99 procent van de kiesdistricten staat de partij van voormalig premier Robert Fico op 23,3 procent.

5 uur geleden
Dierenarts in Duitsland wordt verpletterd door koe en sterft

RAISTING (ANP/DPA) - Een 67-jarige dierenarts is zaterdagmiddag in Duitsland omgekomen door een arbeidsongeval met een koe. De man werd door het dier verpletterd in een stal in Raisting, een klein plaatsje in de Duitse deelstaat Beieren.

11 uur geleden