Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraniër ontkent betrokkenheid executies voor Zweedse rechtbank

Iraniër ontkent betrokkenheid executies voor Zweedse rechtbank

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De 60-jarige Iraniër Hamid Noury heeft voor de Zweedse rechtbank ontkend betrokken te zijn geweest bij de massa-executies van honderden gevangen in Iran in 1988. De aanklager zei tijdens de eerste zitting dinsdag dat Noury wordt verdacht van moord en oorlogsmisdaden.

De executies van leden van de oppositiebeweging Iraanse Volksmoedjahedien (MEK) vonden plaats tussen 30 juli en 16 augustus in 1988. De oppositieleden zaten in de gevangenis na een serie aanvallen van de MEK. De geëxecuteerden zijn nooit veroordeeld.

Honderden mensen demonstreerden buiten de rechtbank, onder hen ook aanhangers van de MEK. Ze hielden borden omhoog met foto's van gedode mensen en vroegen om gerechtigheid. Ze willen ook dat Zweden het inzweren van de nieuwe Iraanse president Ebrahim Raisi afkeurt. Raisi zou ook betrokken zijn geweest bij de executies. Hij ontkent dat zelf, maar hij staat wel achter de executies.

Drie dagen

Volgens de Zweedse aanklager is het de eerste zaak tegen een verdachte van de massa-executies in Iran aan het einde van de oorlog met Irak in 1988. De zaak duurt drie dagen en een uitspraak wordt verwacht in april 2022.

Noury woonde nog in Iran, maar werd naar Zweden gelokt door voormalig politiek gevangene Iraj Mesdaghi. Mesdaghi had veel bewijs verzameld voor de betrokkenheid van Noury. Eenmaal in Zweden werd Noury opgepakt.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

2 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

2 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

2 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

3 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

4 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

4 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

4 uur geleden