
Iraanse leider zegt weinig te verwachten van atoomoverleg met VS
TEHERAN (ANP/AFP) - De hoogste Iraanse leider Ali Khamenei heeft zich pessimistisch uitgelaten over de onderhandelingen met de VS over het nucleaire programma van zijn land. "We denken niet dat het tot iets zal leiden", zei de ayatollah tijdens een toespraak. Hij noemde het een "grote fout" om zijn land het recht te ontzeggen uranium te verrijken.
Khamenei verwees daarmee naar een belangrijk pijnpunt in de onderhandelingen. De Amerikaanse gezant Steve Witkoff zei afgelopen weekend tegen ABC dat Iran geen uranium mag blijven verrijken. Hij sprak over een rode lijn. Iran, dat zegt kernenergie alleen voor civiele doeleinden te gebruiken, heeft juist volgehouden dat het onbespreekbaar is om het verrijken van uranium op te geven.
Uranium kan worden gebruikt bij het opwekken van energie, maar ook om kernwapens mee te maken. Dat laatste vereist wel hoogverrijkt uranium. De VS willen voorkomen dat de Iraniërs atoomwapens kunnen ontwikkelen. Iraanse diplomaten hebben aangegeven dat wel gesproken kan worden over hoeveel uranium wordt verrijkt en tot welk niveau.
Atoomakkoord
Het land maakte daar in een atoomakkoord uit 2015 al afspraken over met meerdere landen. Die stonden verrijking toe tot 3,67 procent. De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn land tijdens zijn eerste ambtsperiode terug uit dat akkoord. Hij vond het naar eigen zeggen een slechte deal. Iran stopte daarna met het naleven van afspraken en zou inmiddels verrijken tot 60 procent.
Een kernwapen vereist uranium met een concentratie van ongeveer 90 procent. Witkoff benadrukte evenwel dat zelfs "1 procent verrijkingscapaciteit" voor zijn land al onaanvaardbaar is.
Meer uit Buitenland
TONNEINS (ANP/AFP) - Honderden passagiers van een Franse TGV zijn in de nacht van maandag op dinsdag geëvacueerd om een zware storm. Er was zoveel regen gevallen dat de grond onder het spoor was verzakt en de rails losraakten.
29 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten hebben andere landen opgeroepen om hun voorbeeld te volgen en uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te stappen. Gezondheidsminister Robert F. Kennedy omschreef het VN-agentschap als "stervende" en zei in gesprek te zijn met gelijkgestemde landen over een mogelijke nieuwe gezondheidsinstantie.
1 uur geledenMADRID (ANP/RTR) - Telecombedrijf Telefónica meldt dat in Spanje na enkele uren een grote storing is verholpen. Die leidde eerder op de dag tot problemen met telefonie en internet in delen van het land.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gedetineerden in Franse gevangenissen hebben nieuwe "ondetecteerbare" telefoons gebruikt om te communiceren met de buitenwereld. Daarvoor waarschuwt het EU-agentschap voor justitiële samenwerking in strafzaken (Eurojust), dat meldt dat de toestellen wereldwijd worden verkocht via onlinemarktplaatsen en eenvoudig te verbergen zijn tijdens veiligheidscontroles. Ze zijn in omvang vergelijkbaar met een aansteker en bevatten weinig metalen onderdelen.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Alle economische sancties tegen Syrië zijn ingetrokken. Dat hebben de EU-lidstaten besloten, bevestigen EU-diplomaten aan het ANP. Nederland was hier fel tegen, maar heeft toch ingestemd.
3 uur geledenGENÈVE (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Naties hebben naar eigen zeggen toestemming gekregen om ongeveer honderd vrachtwagens met hulpgoederen naar Gaza te sturen. De hoop is dat die later dinsdag het gebied in kunnen. In Gaza is dringend behoefte aan allerlei hulpmiddelen.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Duitse minister Boris Pistorius (Defensie) praat liever over het voldoen aan de militaire behoeften van de NAVO in Europa, dan over het bereiken van 5 procent van de omvang van de economie aan defensie-uitgaven. Dat eerste is "veel belangrijker en duur genoeg", zei hij voor het begin van een vergadering van de EU-ministers van Defensie.
3 uur geleden