Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Iraans verzet: keuze nieuwe president toont zwakte regime

Iraans verzet: keuze nieuwe president toont zwakte regime

TIRANA (ANP/AFP/RTR) - Dat Ebrahim Raisi de nieuwe president van Iran wordt, toont de zwakte van het regime in Teheran. Raisi is een handlanger die verantwoordelijk is voor duizenden executies, aldus de leidende Iraanse oppositiegroep in ballingschap.

De organisatie Iraanse Volksmoedjahedien (MEK) hield zaterdag een bijeenkomst in haar kamp in Albanië, die ook via internet was te volgen. Naar eigen zeggen was de omvang ongekend groot met duizenden aanhangers van over de hele wereld. Ook westerse politici, zoals de voormalige Amerikaanse buitenlandminister Mike Pompeo, deden mee. Daarnaast waren er betogingen tegen het radicaalislamitische regime in onder meer Berlijn, Londen en Brussel.

De MEK, met als politieke vleugel de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), streeft naar de "omverwerping" van het geestelijk leiderschap van Iran. De organisatie benadrukt dat toekomstig president Raisi een grote rol speelde bij de massa-executies van duizenden MEK-leden in 1988.

Het regime bevindt zich in een impasse, stelt de voorzitter van de NCRI. Zij hekelde de verkiezingen in juni, die met oppermacht werden gewonnen door Raisi, als een "schijnvertoning". Zijn overwinning zal opperste leider Ayatollah Ali Khamenei blijven achtervolgen: "Ze hebben hun eigen graf gegraven. Ze zijn als een schorpioen die zichzelf steekt wanneer hij wordt omringd door vlammen. De vervaldatum voor deze religieuze dictatuur is aangebroken."

Meer uit Buitenland

Rusland: opnieuw groot Oekraïens offensief in Donetsk verijdeld

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische leger heeft een nieuw, grootschalig offensief van Oekraïense troepen in de Oost-Oekraïense regio Donetsk verijdeld, meldt het Russische ministerie van Defensie. Bij de gevechten zouden 1500 Oekraïners zijn gesneuveld. Over doden aan de eigen zijde zei het ministerie niets.

4 uur geleden
Brazilië presenteert plan tegen illegale ontbossing Amazonegebied

BRASILIA (ANP/RTR/AFP) - De Braziliaanse regering heeft bekendgemaakt hoe zij de illegale ontbossing in het Amazonegebied tegen 2030 wil beëindigen. Meer dan tien ministeries zullen volgens een nieuw plan samenwerken bij onder meer het voorkomen en opsporen van milieumisdrijven.

7 uur geleden
Celstraffen voor mishandeling van familielid Brigitte Macron

PARIJS (ANP/AFP) - Twee personen hebben in Frankrijk celstraffen van twaalf tot vijftien maanden gekregen wegens het mishandelen van een achterneef van Brigitte Macron, de vrouw van president Emmanuel Macron. Het slachtoffer werd aangevallen in de marge van een protest tegen pensioenhervormingen.

9 uur geleden
Hooggerechtshof buigt zich over de 'te kleine van Trump'

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat zich buigen over anti-Trump T-shirts met het opschrift Trump Too Small (Trump te klein), dat ook een schunnige betekenis kan hebben. Een advocaat heeft de leuze laten registreren als merk, zonder toestemming van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. De Amerikaanse nationale overheid is het daar niet mee eens.

9 uur geleden
Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

11 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

12 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

13 uur geleden