Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

IOC: twee Belarussen verliezen accreditatie, verlaten Tokio

IOC: twee Belarussen verliezen accreditatie, verlaten Tokio

TOKIO (ANP/RTR/AFP) - Twee leden van het olympische team van Belarus zijn hun accreditatie voor de Olympische Spelen kwijtgeraakt en hebben het olympisch dorp meteen moeten verlaten. Het gaat om Joeri Mojsevitsj coach van het Belarussische atletiekteam en teamlid Artoer Sjoemak. De twee probeerden olympisch sprintster Kristina Tsimanoeskaja te dwingen het vliegtuig naar Belarus te nemen.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) meldde vrijdag (lokale tijd) dat het besloten heeft de accreditaties in te trekken. Niet alleen moesten de twee personen het olympisch dorp verlaten, door de coronamaatregelen betekent het dat ze ook niet langer in Japan mogen verblijven.

"In het belang van het welzijn van Belarussische atleten die op dit moment nog in Tokio zijn heeft het IOC gisteravond de accreditaties van de twee coaches ingetrokken", meldt het comité in een verklaring. "De twee coaches hebben wij verzocht het olympisch dorp per direct te verlaten en zij hebben dat ook gedaan."

Onderzoek

IOC-voorzitter Thomas Bach zei vrijdagochtend blij te zijn dat Tsimanoeskaja veilig in Polen is. "Dit is een betreurenswaardige zaak", aldus Bach. Het IOC meldt dat het een onderzoek instelt naar het incident om "de rol die de coaches speelden op te helderen".

Het olympische comité van Belarus zegt dat het overweegt in beroep te gaan tegen het intrekken van de accreditatie en wil in gesprek blijven met het IOC. De twee leden van het olympische team vertrekken wel zo snel mogelijk naar Belarus.

Onacceptabel en onrechtvaardig

De Japanse regering noemde het onacceptabel dat een atleet gedwongen werd om te vertrekken. "Het is onacceptabel en onrechtvaardig dat een atlete onder druk werd gezet om naar huis te gaan nadat ze haar mening uitte over atletiek."

De gevluchte 24-jarige Tsimanoeskaja uit Belarus kwam donderdag aan in Polen. Ze was wegens kritiek op haar coaches zondag uit de olympische ploeg gezet, waarna haar coaches haar dwongen huiswaarts te vliegen. In plaats daarvan ging Tsimanoeskaja naar de Poolse ambassade in Tokio, die haar om humanitaire redenen een visum had aangeboden.

Het incident heeft opnieuw de aandacht gevestigd op Belarus. De overheid treedt daar hard op tegen mensen met afwijkende meningen sinds een golf van protest het land opschudde na de verkiezingen vorig jaar. Volgens de oppositie is er toen fraude gepleegd om president Aleksandr Loekasjenko aan de macht te houden.

Meer uit Buitenland

Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

6 minuten geleden
ICJ begint procedure tegen voortvluchtige militieleider Kony

DEN HAAG (ANP/DPA) - Bijna twintig jaar na het uitvaardigen van het arrestatiebevel tegen de beruchte militieleider Joseph Kony begint het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag een voorlopige procedure tegen de nog altijd voortvluchtige Oegandees. De zittingen beginnen in oktober, zo meldt de rechtbank.

8 minuten geleden
Verdachte datalek VS gaat akkoord met 16 jaar gevangenisstraf

BOSTON (ANP) - De Amerikaanse militair Jack Teixeira is akkoord gegaan met een gevangenisstraf van zestien jaar om het lekken van geheime Amerikaanse militaire documenten op een platform voor sociale media. Dat meldt ABC News. Was hij niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklagers, dan had de rechter hem tot wel dertig jaar cel kunnen veroordelen.

1 uur geleden
Trump mag toch meedoen aan voorverkiezingen Colorado

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump mag toch meedoen aan de voorronde van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Colorado. Het Amerikaanse Hooggerechtshof vindt het onterecht dat hij van het stembiljet is geschrapt. Het besluit komt op de valreep, namelijk een dag voor de voorverkiezingen in Colorado.

2 uur geleden
Nederland verklaart zich in Brussel voorstander van kernenergie

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft in Brussel herhaald dat het kernenergie als oplossing ziet voor energieproblemen. In een persverklaring van veertien landen die aangesloten zijn bij de Europese Nucleaire Alliantie wordt de "belangrijke rol van kernenergie naast die van hernieuwbare energie" genoemd om "klimaatdoelen en de veiligheid van de energievoorziening" te realiseren.

2 uur geleden
Laagste opkomst Iraanse verkiezingen sinds Islamitische Revolutie

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - De opkomst bij de verkiezingen in Iran was nog nooit zo laag sinds de Islamitische Revolutie in 1979. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken meldde een opkomst van 41 procent.

2 uur geleden
Ruim 40 landen eisen internationaal onderzoek naar dood Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Een groep van 43 landen heeft opgeroepen tot een internationaal onafhankelijk onderzoek naar de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny. "We zijn woedend", zei EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de landen. "De uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij president Vladimir Poetin en de Russische autoriteiten."

2 uur geleden