Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Inwoners rampflat Florida kregen te horen dat gebouw veilig was'

'Inwoners rampflat Florida kregen te horen dat gebouw veilig was'

MIAMI (ANP) - Bewoners van de rampflat bij Miami kregen in november 2018 nog te horen dat hun gebouw veilig was. Dat gebeurde volgens Amerikaanse media ruim een maand nadat een ingenieur had gewaarschuwd dat sprake was van 'grote structurele schade' aan de woontoren, die enkele dagen geleden deels instortte.

Omroep NPR legde de hand op notulen van een bijeenkomst waar een lokale overheidsinspecteur de bewoners geruststelde. Zij kregen te horen dat het gebouw "in erg goede staat" leek te verkeren. Dat staat haaks op de conclusies van de expert die het gebouw had onderzocht en waarschuwde dat dringend reparaties nodig waren.

Die herstelwerkzaamheden stonden volgens Amerikaanse media op het punt te beginnen toen het deze maand misging. Het woongebouw stortte in met zeker negen doden tot gevolg. Reddingswerkers zoeken in het puin nog naar zo'n 150 vermiste mensen, al is het onduidelijk of zij allemaal in het gebouw waren.

Rapport

De overheidsinspecteur lijkt de waarschuwing van de expert wel degelijk te hebben gelezen. In de notulen wordt volgens NPR verwezen naar zo'n rapport. De ambtenaar zou niet langer voor de lokale overheid werken en het lukte NPR niet om de man te spreken te krijgen.

Een bewoner van het pand vertelde dat haar tijdens de bijeenkomst in 2018 was voorgehouden dat er geen reden was voor bezorgdheid. "We zaten daar met de gemeente Surfside en die zei tegen ons dat het gebouw niet in slechte staat verkeerde", zei de vrouw. "Dat is wat ze zeiden."

Meer uit Buitenland

Containerschip had tweemaal panne voor botsing brug Baltimore

BALTIMORE (ANP) - Het containerschip dat eind maart de Francis Scott Key Bridge in Baltimore deed instorten, kampte kort voor de botsing tweemaal met elektrische problemen. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten in een voorlopig rapport.

46 minuten geleden
Evacuaties in Canadese oliestad om dreiging van grote bosbrand

FORT MCMURRAY (ANP) - Een grote bosbrand nadert gestaag de Canadese stad Fort McMurray in de provincie Alberta, die in een gebied ligt waar veel olie wordt gewonnen. Ongeveer 6000 mensen in vier buitenwijken van de stad hebben te horen gekregen dat zij moeten evacueren, meldden lokale autoriteiten.

47 minuten geleden
Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

SAN FRANCISCO (ANP) - Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

4 uur geleden
In Oekraïne gaat stroom op rantsoen door Russische aanvallen

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne is stroom op rantsoen gegaan omdat er weer een tekort is door grootschalige Russische aanvallen op energiecentrales. Ook is de temperatuur aanzienlijk gedaald.

7 uur geleden
Polen ziet Russische dreiging en versterkt inlichtingendiensten

WARSCHAU (ANP/AFP) - Polen trekt miljoenen uit om de inlichtingendiensten te versterken. Premier Donald Tusk zei dat de afgelopen maanden sabotageacties verijdeld konden worden "dankzij de waakzaamheid van onze diensten en bondgenoten".

11 uur geleden
Beroep Kremlincriticus Kara-Moerza verworpen, VK reageert woest

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische hooggerechtshof heeft het hoger beroep verworpen van een bekende criticus van de regering, Vladimir Kara-Moerza. De activist, die ook de Britse nationaliteit heeft, kreeg eerder 25 jaar cel opgelegd nadat hij was beschuldigd van hoogverraad. Het Verenigd Koninkrijk hekelde het besluit van het hof en eiste zijn onmiddellijke vrijlating.

12 uur geleden
Europese aanklager onderneemt stappen tegen Europese Commissie

LUXEMBURG (ANP) - Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) heeft de Europese Commissie een stevige brief gestuurd. Het is de laatste stap voordat een officieel geschil wordt gestart dat tot een rechtszaak tegen de Europese Commissie kan leiden.

12 uur geleden