Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Investeringen in Nederlandse start-ups flink hoger dan vorig jaar

Investeringen in Nederlandse start-ups flink hoger dan vorig jaar

AMSTERDAM (ANP) - De investeringen in Nederlandse start-ups trekken weer aan. Dat geldt ook voor zogeheten scale-ups, jonge bedrijven die na hun eerste succes flink proberen te groeien. Investeerders waren kort na de uitbraak van het coronavirus terughoudend, maar dit jaar is er "over de hele linie een inhaalslag", meldt onder meer de Dutch Startup Association (DSA).

De beginnende bedrijven haalden gezamenlijk dit eerste halfjaar bijna 3 miljard euro op, tegen ongeveer 500 miljoen euro dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de afgelopen drie maanden werd er veel geld opgehaald, ruim 2 miljard euro. Dat is meer dan in heel vorig jaar, aldus een rapport dat DSA heeft gemaakt samen met bedrijfsanalysebureau Dealroom.co, onderzoeksbureau Golden Egg Check, accountantsorganisatie KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en start-uporganisatie Techleap.nl.

Het hoge bedrag komt voor een groot deel door een paar "gigantische investeringsrondes", zegt DSA. Zo haalde de Amsterdamse betalingsdienstverlener Mollie afgelopen kwartaal 665 miljoen euro op en softwarebedrijf Messagebird 800 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 680 miljoen euro.

Ruimte voor verbetering

Kanttekening bij de flink gestegen cijfers is volgens DSA dat Nederlandse bedrijven voor grote investeringsrondes vooral bij buitenlandse investeerders populair zijn. "Daardoor vloeit veel van de winst weg naar het buitenland", zegt de organisatie.

Ook directeur Maurice van Tilburg van start-uporganisatie Techleap ziet voldoende ruimte voor verbetering, ondanks dat Nederland een van de snelst groeiende Europese landen is. "We bevinden ons in stevige concurrentie met de landen om ons heen die niet alleen groeien, maar ook in regelgeving blijven voorlopen", zegt Van Tilburg. Mogelijke verbeteringen zouden volgens DSA aantrekkelijkere aandelenopties voor medewerkers zijn en gunstigere belastingregels voor investeerders.

Meer uit Financieel

Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

3 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

5 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

6 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

7 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

8 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

9 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

9 uur geleden