Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Internationaal hof begint met zaak Zuid-Afrika tegen Israël

Internationaal hof begint met zaak Zuid-Afrika tegen Israël

DEN HAAG (ANP/RTR) - Het Internationaal Gerechtshof is in het Vredespaleis in Den Haag begonnen met de behandeling van de Zuid-Afrikaanse klacht over het Israëlische militaire optreden in de Gazastrook. Zuid-Afrika stelt dat Israël in de strook genocidale acties onderneemt tegen de bevolking.

Zuid-Afrika, dat eerst aan het woord is, wil dat de Israëlische aanvallen onmiddellijk worden gestopt en dat de zaak dan zonder bloedvergieten in de Gazastrook verder kan worden behandeld door het hof. Om te beginnen heeft Zuid-Afrika naar voren gebracht dat het land het kiezen van burgers als doelwit en ook het gijzelen van mensen zoals Hamas op 7 oktober deed, scherp veroordeelt.

Zuid-Afrika noemt het Israëlische beleid jegens de Palestijnen Apartheid. Het land is nauw betrokken bij het lot van de Palestijnen door de eigen lange historie met een minderheidsbewind dat andere bevolkingsgroepen discrimineerde.

Genocide

Israël noemt de beschuldiging dat het genocidaal te werk gaat in de Gazastrook een "schandalige" bewering. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu stelt dat het juist Hamas is dat een genocide wil uitvoeren.

Hamas doodde op 7 oktober ongeveer 1200 mensen in Israël en nam zeker 240 mensen gevangen. Sindsdien hebben de Israëlische aanvallen op Gaza zo'n 22.700 Palestijnen het leven gekost, volgens de gezondheidsautoriteiten. Bijna twee miljoen Palestijnen zijn door de Israëlische aanvallen van huis verdreven. Uitspraken van het ICJ zijn bindend, maar het bijgenaamde Wereldhof heeft weinig middelen om beslissingen op te leggen. Vrijdag komt Israël aan het woord. De uiteindelijke afwikkeling van de Zuid-Afrikaanse klacht tegen Israël zal geruime tijd vergen, zo heeft het hof al laten weten.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

1 dag geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

1 dag geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

1 dag geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

1 dag geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden